Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Marko Juhant - spodbujajmo in ne obsojajmo

Slovenija | 14.12.2013, 12:00 Marta Jerebič

Sem polno zaseden, kar je s poklicnega ozira dobro, saj imam delo, ki ga rad opravljam. Po drugi strani pa je to dokaz, da je v naši družbi z vzgojo nekaj hudo narobe. Tako je brez dlake na jeziku, odkrito govoril specialni pedagog za motnje vedenja in obnašanja, tudi avtor več knjig, v oddaji Za življenje, za danes in jutri, Marko Juhant. O njem izveste več, če obiščete spletno stran z naslovom Čmrlj, kjer najdemo več možnosti za učenje v obnašanju, preko tečajev in seminarjev ter predavanj na temo vzgoje.

Vzgoja ni boj kdo bo koga

Pri sodobni vzgoji gre velikokrat žal za to, kdo bo koga. Zmagajo starši ali otroci - ne glede na rezultat, gre vzporedno vedno za zmago neodgovornosti nad razumom. Da se ne bo slišalo trdo, naš sogovornik je namreč nanizal kup spodbudnih razmišljanj, dodajmo, da je v pogovoru opozoril tudi na pomen zbiranja. Tisto, kar zbiramo, tistega imamo več. Konkretno iz pogovora Marko Juhant: „Če pri otroku gledamo na to, česa ne zna, ne zmore, v čem je bolj šibak, potem se kopičijo tovrstna spoznanja. Lahko delamo drugače in pri otroku bolj gledamo vse tisto, kar mu gre dobro od rok in kar nam je pri njem všeč.“ Konkretna spodbuda Marka Juhanta, ki bo, v primeru našega udejanjanja, že jutri lahko povsem spremenila naš odnos do otroka. Če vzgajamo modno, bomo imeli modne otroke. Otrok bo odraščal v razpoloženju le svojih pravic in bo pozabljal na svoje dolžnosti. Smo priče razvajenih otrok, ki jih imajo razvajeni starši.

Kaj čaka naše otroke?

Nihče ne bo sam - otroci se morajo naučiti shajati z drugimi. Poskrbeti zase in za svoje reči, usmeriti svojo pozornost. Vztrajati, da bodo uspeli. Da bodo znali sporočati in prisluhniti drugim, predvsem pa sebi. Da bodo znali izbirati - se odločiti v svoje dobro? Kako jih pripraviti? O tem Marko Juhant s soavtorico logopedinjo Simono Levc piše v zadnji knjigi Varuh otrokovih dolžnosti. „Starši morajo otroka naučiti reševanja svojih problemov. Starši ne morejo jokati s svojim otrokom, to ni njihova naloga, za to so prijatelji. Starši morajo otroka opogumiti, mu povrniti moč, da se bo zmogel soočiti s težavo. To dosežemo z vprašanji na začetno črko K. Otrok mora poznati vrednote, po katerih živi naša družina. Pa ne tako, da jim to povemo z besedami. Predstavimo jih skozi življenje, v vsakodnevnih trenutkih, ko se izkaže, kaj nam je res pomembno.

Ker je naša oddaja v soboto še ta namig iz pogovora, otroci naj, tako kot odrasli, trdo delajo med tednom, ob koncih tedna pa naj imajo prosti čas in mir.

Povabljeni k poslušanju posnetka pogovora in tudi k sporočanju odzivov. Bi radi kaj vprašali, imate konkretno zadrego pri vzgoji, pišite na naslov za.zivljenje@ognjisce.si ali pa obiščite spletno stran specialnega pedagoga Marka Juhanta www.čmrlj.si ali pišete na marko.juhant@gmail.com.

Slovenija, Radijski utrip
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...