Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Dr. Alenka Šverc (foto: ARO)
Dr. Alenka Šverc

Šverc: Zamenjava vlade nam je prinesla veliko "veselja"

Slovenija | 27.12.2013, 21:00

V zadnji oddaji Spoznanje več, predsodek manj v letošnjem letu smo gostili profesorico dr. Alenko Šverc. Z njo smo se pogovarjali o pomembnejših dogodkih v letu 2013 in tudi o tem, na čem bo moral v prihodnje temeljiti slovenski šolski sistem.

Uvodoma je dr. Šverc poudarila, da bodo vsem ostali v spominu trenutki, ko so se začele vstaje. Prepričana je, da te niso bile v celoti spontane, ampak so bile vodene. "Danes vsak ve, da so bili ti vstajniški napori dirigirani in da so imeli od samega začetka zelo jasen cilj, po nedemokratični poti zrušiti oblast, ki je bila demokratično izvoljena. To je tisti grenak priokus vsega vstajništva in manipulacij, ki se v Sloveniji očitno nikjer ne konča."

Opozorila je, da so nekateri verjeli, da bodo vstaje prinesle nekaj novega, drugačnega, a se to ni zgodilo. Trdi, da so ključno vlogo pri vstajniških akcijah odigrali mediji. "Trdno verjamem, da Slovenija v polnosti ne bo prešla v demokratično družbo, če ne bomo imeli pluralnega medijskega prostora, medijev, ki ljudi informirajo iz različnih vidikov, ne pa da večinsko močni mediji podpirajo eno samo opcijo."

Dr. Šverc je še dejala, da je zamenjava oblasti prinesla veliko "veselja", "pet milijard veliko luknjo". "To je verjetno tista zadeva, ki jo doživljamo sedaj, kot veliko realnost v slovenskem prostoru."

Kritična je do izjav predsednice vlade Alenke Bratušek, da bančna luknja ni tako velika in da si lahko pomagamo sami. Dr. Šverc je prepričana, da se bomo za pokritje bančne luknje morali dodatno zadolžiti, to pa bodo vračali "naši otroci in vnuki". "Mislim, da se nam po tihem smeji in nam ploska vsa Evropa, ker pravi, da takšne države in njenih državljanov, ki s takim navdušenjem vračajo dolgove, drugje v Evropi ni. Drugje so se uprli, državljani so zahtevali, da naj odgovarjajo tisti, ki so te dolgove povzročili, pri nas pa nič."

V nadaljevanju je komentirala tudi odstop papeža Benedikta in izvolitev Frančiška. "Papež Frančišek uvaja tisto prvotno vodenje, ki ga je tudi Jezus imel v svoji skupnosti. to pomeni, da je več neposredne komunikacije. Jezus je šel vedno tja, kjer je bil problem, ni po drugem, tretjem ali četrtem sporočal, kaj želi sporočiti."

O odhodu dveh nadškofov pa je Šverčeva ponovila, da še vedno ostajajo odprta številna vprašanja, na katera ni odgovoril ne Vatikan in tudi ne Cerkev na Slovenskem. "Vatikanska birokracija je v bistvu naredila "linč" v slovenskem prostoru. Vsakemu, ki malo spremlja Vatikan, ve, da je papež Frančišek takrat šele prevzel svoj položaj in da se posebej s tem ni ukvarjal."

Dr. Alenka Šverc prihodnje leto ne bo več sodelovala v oddajah Spoznanje več, predsodek manj, boste pa lahko četrti petek v mesecu prisluhnili razmišljanjem predavatelja na Harvardu ddr. Klemna Jakliča. Z njim se bomo pogovarjali o slovenski ustavi, pravosodju in se ustavili ob pomembnejših sodbah v preteklosti. Smo pa dr. Šverc še vprašali, kaj nam želi v prihodnjem letu, ko se bomo najmanj dvakrat odpravili na volitve, najprej na evropske, potem pa še na lokalne: "Zdaj je odgovornost na naših plečih, da izberemo tiste, ki lahko Slovenijo popeljejo naprej!"

Slovenija, Svet, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...