Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Taizejski križ romanja zaupanja (foto: CTV)
Taizejski križ romanja zaupanja

Mladi na srečanju v Strasbourgu gradijo občestvo

Slovenija | 30.12.2013, 15:08

Strasbourg je te dni preplavilo približno 30 tisoč mladih iz vse Evrope in tudi ostalih celin. Skupnost bratov iz Taizeja je namreč za gostitelja evropskega srečanja mladih, ki ga vsako leto pripravlja med božičem in novim letom, tokrat izbrala omenjeno francosko mesto na meji z Nemčijo. Na programu so skupne molitve, pogovori po skupinah, različne delavnice ter obiskovanje in spoznavanje tamkajšnjih ljudi. Pri večerni molitvi udeležence nagovarja prior taizejske skupnosti brat Alois.

Evropsko srečanje mladih se je začelo v soboto, ko so se mladi po sprejemih v različnih delih Strasbourga in okolice, razporedili po gostiteljskih župnijah tako v Franciji kot tudi v Nemčiji. Te dni zanje skrbijo tamkajšnje družine. Zaupanje, ki ga je doživela pri starejšem francoskem paru, ki jo je sprejel, je nagovorilo Špelo Pucelj, ki je ena od približno 250 Slovencev na tem dogodku. "Tukajšnji ljudje nas mlade sprejemajo, nam zaupajo del svojega življenja, nas vključujejo … Čeprav se zaradi jezikovnih ovir nekoliko slabše razumemo, komunikacija kar nekako steče. Prijetno in varno vzdušje je. Počutiš se sprejetega, kar je res lepo," je svoje vtise opisala za naš radio. Kako pomembno je zaupanje, je kot prostovoljec, ki se je pridružil že pripravljalni skupini, izkusil Andrej Bizjak. "Osnovno bistvo romanja je zaupanje v to, da bo vsak naredil delo, ki ga je sprejel. V tem zaupanju je vse skupaj izpeljano v najboljši možni luči in z največjim zadovoljstvom," je poudaril. "Če nisi v pripravljalni skupini, doživiš polovico manj. V pripravljalni skupini namreč spoznaš večino bratov, večino vseh ostalih prostovoljcev. Veliko je priložnosti za različne pogovore in raziskovanje mesta. Vesel si, ker lahko pripraviš nekaj za drugega. Veliko veselje je tudi, da sprejmeš svoj narod," pa nam je povedala Marta Habe. Največji vtis sta nanjo naredila molitev in petje tudi do 8.000 mladih, ki se večkrat na dan zberejo skupaj. "To je res lep trenutek, ko lahko prisluhnemo drug drugemu, ko smo drug pred drugim enaki, združeni v molitvi in se čuti prisotnost Boga med nami."

Brat Alois v večernih nagovorih mlade vabi k gradnji vidnejšega občestva. Med drugim je poudaril, da Jezus vsem ponuja svoje prijateljstvo, in dodal, da ga lahko živimo tudi med seboj. Po besedah priorja taizejske skupnosti sta sestavljanje in krepitev občestva prijateljstva tisto, kar lahko za prihodnost naših družb prispevamo kristjani. To lahko storimo na več načinov, tudi s širjenjem odpuščanja. Brat Alois je mlade prav tako povabil k zaupanju v božjo ljubezen. Kot je poudaril, vera ni sistem, ki bi ponujal razlago za vse. Dvomi, ki nas včasih prevzamejo, nas ne smejo prestrašiti. Božji ljubezni moramo tako dopustiti, naj spremeni naša življenja. "Najbolj so mi v spominu ostale besede brata Aloisa, da moramo svoje doživljaje in izkustvo ponesti s seboj, ne smemo jih zadržati le zase, ampak jih moramo deliti z ostalimi ter v vsakem dnevu živeti novo solidarnost, imeti nov pogled na soljudi, na vrstnike, bivati v medsebojnem spoštovanju in sprejemanju drug drugega," je za Radio Ognjišče še dejal Bizjak.

Mladi, zbrani v Strasbourgu, bodo novo leto dočakali z molitvenimi bdenji za mir, ki jim bo sledil tako imenovani Festival narodov. "Sporočilo, ki ga bomo ponesli domov, je, da lahko različni narodi, tudi ljudje različnih veroizpovedi živimo skupaj, se pogovarjamo in družimo. Lahko storimo nekaj dobrega zase in za vse domače, za župnije, s katerimi bomo delili občutke," je strnila Pucljeva.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...