Marko ZupanMarko Zupan

Obsežna preiskava suma korupcije v slovenskem zdravstvu

Slovenija | 20.12.2013, 20:45

Po akcijah na terenu se obsežna kriminalistična preiskava suma korupcije v zdravstvu nadaljuje s pregledom zasežene poslovne dokumentacije in elektronskih podatkov. Dela je veliko, saj ugotovitve kažejo, da gre za velik problem. Ali bodo pod drobnogled vzete tudi sporne naložbe v zdravstvu, za zdaj ni znano.

Začnimo s podatki, ki so odmevali po akcijah na območjih policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Celje, Koper in Novo mesto. Na terenu je bilo 116 kriminalistov, preiskovali so na 58-ih naslovih, pridržanih je bilo 13 ljudi, osumljeni so nedovoljenega dajanja oziroma prejemanja daril, s čimer naj bi javne finance, točneje zdravstveno zavarovalnico, oškodovali za več kot milijon evrov. Vsi pridržani, med njimi tudi nekateri ugledni zdravniki, so že na prostosti. "Kazniva dejanja so se izvrševala tako, da so dobavitelji ponudili nagrado, zdravniki, predstojniki oziroma zaposleni v bolnišnicah so jo sprejeli v zameno za vzpostavitev posla oziroma dobavo točno določenega medicinskega blaga, pripomočkov. Ti dobavitelji so prek povezanih družb iz tujine denar nakazovali na njihove transakcijske račune, ki so jih prav zato ustanovili na območjih Hrvaške, Avstrije in Nemčije," je pojasnil vodja preiskave Robert Slodej z nacionalnega preiskovalnega urada. Po podatkih policije je del strukture cene zdravstvenih pripomočkov že vseboval odstotke, ki so bili namenjeni za podkupnine. "Lahko trdim, da je od 5 do 20 odstotkov cene dobavljenega blaga namenjenih za nedovoljene nagrade."

O imenih vpletenih so poročali različni mediji. V ljubljanskem kliničnem centru naj bi kriminalisti preiskovali predstojnika klinike za ortopedijo Vaneta Antoliča in radiologa Zorana Miloševiča, v mariborskem kliničnem centru predstojnika oddelka za radiologijo Jožefa Matelo, v celjski bolnišnici predstojnika travmatološkega oddelka Miodraga Vlaovića, v novomeški bolnišnici ortopeda Gregorja Kavčiča in v bolnišnici Valdoltra ortopeda Roberta Cirmana. Tam so preiskovali tudi vodjo lekarne Natašo Faganeli, pridržana naj bi bila tudi vodja lekarne na ljubljanskem onkološkem inštitutu Monika Sonc. Med dobavitelji naj bi bila osumljena podjetja Advanta, Mark Medical, Oriana in Remedium.

Povod za preiskavo so bile anonimni prijavi in tri kazenske ovadbe. Posebna delovna skupina, ki je bila ustanovljena ob koncu poletja, se je osredotočila na obdobje od leta 2008. Priti želi v srž korupcije na področju našega zdravstvenega sistema, saj gre za velik problem. "Lahko povem, da smo do zdaj našli že kar precej koristnega, obremenjujočega materiala, med drugim gotovino in zlate palice," je dodal Slodej. A dela je še veliko. Med drugim bodo preiskovalci v nadaljevanju ugotavljali tudi odgovornost predstojnikov zdravstvenih ustanov. "Če je nekdo pet let izvajal takšno dejavnost, se vprašamo, kakšna je pri tem vloga tistega, ki vodi zavod," je še prepričan Slodej. "Menimo, da je nastopil čas za prevzemanje odgovornosti posameznikov za koruptivna dejanja. Ne samo moralne, ampak tudi kazenske," je poudaril direktor nacionalnega preiskovalnega urada Darko Majhenič. Po njegovih besedah bodo ljudje le tako lahko spet zaupali državnim ustanovam.

Posledice hišnih preiskav so že tu

Prve posledice za osumljene korupcije v zdravstvu so že sledile. Vlaović ni več predstojnik travmatološkega oddelka v celjski bolnišnici, vodji lekarne na ljubljanskem onkološkem inštitutu Sončevi so odvzeli pristojnosti nabave zdravil, pooblastila vodenja so odvzeli tudi osumljenima v Valdoltri, Faganelijevi in Cirmanu. Tudi Kavčiča naj bi v novomeški bolnišnici umaknili iz komisije, ki je povezana z javnim naročanjem. V mariborskem kliničnem centru so pojasnili, da v tem trenutku še nimajo pravnih podlag za ukrepanje proti osumljenemu zdravniku. Potem ko je Televizija Slovenija poročala, da naj bi krivdo priznal radiolog v ljubljanskem kliničnem centru Milošević, je ta po pisanju spletnega portala 24ur.com dejal, da tega ni storil. Oglasil se je tudi lastnik in direktor enega od podjetij, ki naj bi bila vpletena v preiskavo. Direktor Remediuma Darko Žafran je očitke o podkupovanju zdravnikov zanikal. Priznal je, da so ga obiskali kriminalisti, ki so pregledali dokumentacijo. Pravi, da ga je v to zgodbo želelo vplesti podjetje Emporio Medical, kjer je bil prej zaposlen.

Kriminalistične akcije v zdravstvu odmevajo po državi

Kriminalistična preiskava suma korupcije v zdravstvu je presenetila nekatere predstavnike stanovskih organizacij. A vsi po vrsti jo pozdravljajo. Prvi mož zdravstvene zavarovalnice Samo Fakin meni, da je to korak k transparentni porabi javnega denarja. Da je skrajni čas, da so se organi pregona zganili, je dogajanje komentiral predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin. Tako obsežne akcije ni pričakoval, a presenetila ga ni. Kot je dejal, se je očitno država po škripcih, v katerih se je znašla, dovolj zbudila in so začeli ukrepati tudi organi pregona. Tako kot Kuštrin na korupcijo v zdravstvu več let opozarja tudi predstavnik Iniciative zdravnikov Erik Brecelj. "Majhna pripravljenost politike, a tako velik korak naprej. Če se tukaj ustavi, lahko kar prenehate plačevati zavarovanje, slovenskega zdravstva je konec. A po sedmih letih opozarjanj sem prvič optimist, da se je v zdravstvu začela reforma," je preiskavo komentiral Brecelj. Nekateri je niso pričakovali. Predsednika lekarniške zbornice Mirana Goluba je popolnoma presenetila, a hkrati pozdravlja razčiščevanje problema korupcije na tem področju.

Slovenija, Politika
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...