Rok MihevcRok Mihevc
V centru ponovne uporabe vdihnejo starim oblekam novo podobo (foto: Blaž Lesnik)
V centru ponovne uporabe vdihnejo starim oblekam novo podobo

Iz starega novo? Ponovna uporaba je več kot recikliranje

| 09.11.2013, 10:33 Blaž Lesnik

V Minutah za okolje smo predstavili Center ponovne uporabe, ki so ga v sredo, 6. novembra, odprli v Ljubljani. Gre za osmi tovrstni center v Sloveniji, ki deluje v okviru socialnega podjetništva. Namen tovrstnih centrov je uporaba rabljenih stvari, zmanjšanje odpadkov in ustvarjanje zelenih delovnih mest.

Ločeno zbiranje odpadkov je pri nas obvezno zadnjih 12 let, podatki glede količine tako zbranih odpadkov so za Slovenijo spodbudni. Težava pa nastopi v nadaljevanju, takrat namreč, ko je potrebno vse te ločeno zbrane odpadke primerno obdelati, jim dati novo vrednost. Na tem mestu zaostajamo za evropskimi državami, ki za vse (ali večino) teh odpadkov primerno poskrbijo (in jih tudi termično obdelajo).

Pri nas precejšen del drobne embalaže in tudi kosovni odpadki, ki imajo energijski potencial, še vedno konča med mešanimi odpadki na deponijah. Ponovna uporaba (re-use) pa je koncept, ki temelji na drugačni miselnosti in pomeni več kot recikliranje, saj nek izdelek spet uporabimo in tako faza reciklaže ni potrebna.

Center ponovne uporabe na Povšetovi 4 je odprt vsak dan od torka do sobote med 11. in 18. uro, v njem je zaenkrat zaposlitev našlo pet ljudi, od tega trije v okviru projekta USE-REUSE, cilj štiriletnega projekta, ki se je začel leta 2010, je zaposliti šest težje zaposljivih brezposelnih žensk v centrih ponovne uporabe.

Prostovoljka Vesna je na vprašanje, kaj lahko ljudje prinesejo v Center, odgovorila: "Tekstil, tudi pohištvo, drobnarije, gospodinjske pripomočke,...Vse to, kar je v kleteh, kar nas moti in kar bi dali na kosovni odpad."

In kako potem poskrbite za, na primer kose oblačil, ki jih ljudje prinesejo?

"Eno so stvari, ki jih samo lepo uredimo, očistimo, če je potrebno in damo na obešalnik. Drugo pa so izdelki, ki jih predelamo, ki jim vdihnemo novo življenje, novo zgodbo. Če govorimo o tekstilu, je to največkrat jeans, iz katerega je mogoče ustvarjati vse od torbic, predpasnikov, vrečk, blazin in ostalo. Material je trpežen in hvaležen za predelavo."

Zaenkrat ima Center dva šivalna stroja in prostovoljce, kmalu pa bodo dobili tudi šiviljo.

Center ponovne uporaba odslej tudi v Ljubljani na Povšetovi 4
Center ponovne uporaba odslej tudi v Ljubljani na Povšetovi 4 © Blaž Lesnik

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...