Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Božji služabnik Anton Vovk – luč vere za naš čas

Slovenija | 17.11.2013, 09:24 Tone Gorjup

Frančiškanski marijanski center Slovenije na Brezjah, ki deluje v sklopu Mednarodne marijanske papeške akademije, je v sodelovanju s frančiškanskim samostanom, Gorenjskim muzejem iz Kranja in Inštitutom Antona Trstenjaka iz Ljubljane včeraj pripravil Brezjanske pogovore. Tokrat je v središču naše pozornosti Božji služabnik Anton Vovk – luč vere za naš čas. Predavatelji, med katerimi sta bila tudi vicepostulator in član zgodovinske komisije za Vovkovo beatifikacijo, razkrivali podobo svetniškega škofa, ki nas nagovarja z neomajno vero, ki premaguje še tako težke preizkušnje.

Brezjanski pogovori 2013

Ko so na Brezjah 6. maja letos odprli priložnostno razstavo ob 50. obletnici smrti nadškofa Vovka, je njen soavtor dr. France Martin Dolinar med drugim dejal: „Nadškof Vovk je trdno zaupal v Božjo previdnost, bil pa je tudi mož vztrajne in zaupne molitve. Iskreno je častil Najsvetejše in zaupal v Marijino priprošnjo. Osrednje mesto njegove marijanske pobožnosti je bilo namenjeno brezjanski Mariji Pomagaj, ki mu je prirasla k srcu že kot otroku. Kadar je mogel, je hitel pred njen oltar na Brezjah, ki ga je dal v celoti obnoviti.“ Tudi mi smo Brezjanske pogovore z naslovom Božji služabnik Anton Vovk – luč vere za naš čas, začeli pri njenem oltarju in naše delo izročili Marijinemu varstvu in jih nadaljevali v dvorani nad zakristijo, ki je bila za to priložnost spremenjena v „kapelo“ svetniškega škofa Vovka.

Zbrane so pozdravili gvardijan in rektor narodnega svetišča Marije Pomagaj p. dr. Robert Bahčič, predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Glavan, ki je tudi upravitelj ljubljanske nadškofije in provincial Slovenske frančiškanske province Sv. Križa p. Stane Zore. Strokovni del srečanja je začela zgodovinarka dr. Tamara Griesser – Pečar, ki je spregovorila o Božjem služabniku Antonu Vovku in njegovem času. Osredotočila se je na čas Vovkove škofovske službe in težke razmere v katerih je živela takratna Cerkev, saj jo je oblast želela zatreti skupaj z njenim pastirjem. Msgr dr. Blaž Jezeršek, vicepostulator za Vovkovo beatifikacijo je predstavil „rimski pogled“ na škofa Vovka, razloge za začetek postopka, priprave nanj in dosedanje korake na poti do oltarja. Mag. Blaž Otrin je v kratkem zgodovinskem eseju osvetlil lik (ne)spornega škofa Vovka, ki je še danes s strani nekaterih deležen posebne obravnave. Ob tem je pritrdil Plečnikovi misli, da je Vovk najslavnejši škof v zgodovini ljubljanske škofije. Profesor dr. Anton Štrukelj je škofa Vovka predstavil kot izrednega pričevalca vere. Vovkovo zaupanje v Boga in Marijo se pne kakor lok o zgodnjih otroških let, prek imenovanja za škofa, preganjanja in zažiga, do konca zemeljske poti in postaja vedno močnejši. V njem ima posebno mesto Marija Pomagaj z Brezij. Predavanja je sklenil dr. France M. Dolinar z duhovno podobo Božjega služabnika Antona Vovka. Po njegovih besedah nas Vovkov zgled uči, da je vse preizkušnje možno prestati, če bo slovenski katoličan ostal trden v veri, zvest v svojem poklicu, če bo ohranil neomajno zaupanje v božjo Previdnost in vdanost v božjo voljo, če bo iskren v svojih besedah in v svojem delovanju.

Predavanjem je sledila razprava, v kateri smo zvedeli, kakšno usodo so doživeli nekateri odgovorni za zažig škofa Vovka. Oglasili so se nekateri, ki so iz njegovih rok prejeli zakrament svete birme in mašniškega posvečenja. Dragocena pričevanja tistih, ki so ga srečevali smo dopolnjevali z današnjim poznavanjem škofa Vovka in prezirom, ki ga je deležen tudi petdeset let po smrti. Pogosto se najdejo ljudje, ki jih zmoti škofova spominska plošča na Prešernovi rojstni hiši. Zatem so se vrstili predlogi, kako svetniškega škofa predstaviti današnjemu času. O njem in njegovem času spregovoriti v izobraževalnem procesu, pri verouku, v cerkvi. Spraševali smo se, ali je prav, da ga prikazujemo kot tragičen lik, saj je bil vendar vesele narave, pol optimizma … Predsednik Frančiškanskega Marijanskega centra p. dr. Leopold Grčar, ki je ob koncu srečanja izrekel zahvalo vsem sodelujočim, je poskrbel tudi za natis predavanj v drobni knjižici, ki jo bo marsikdo z veseljem prelistal, saj je v njej marsikaj o škofu Vovku, kar doslej ni bilo splošno znano. P. Ivan Rampre je pogovore posnel za Radio Vatikan in Radio Ognjišče, tako jih bo mogoče tudi slišati.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...