Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Ustanova Anin sklad (foto: ARO)
Ustanova Anin sklad

Družine so vesele vseh stvari in so nezahtevne

Slovenija | 17.11.2013, 14:00

Anin sklad - dobrodelna, nevladna, neprofitna in nepolitična ustanova - bo decembra praznovala 15 let delovanja. Vanjo je vključenih preko 360 družin, ki imajo skupaj približno 2000 otrok. Mesečno Anin sklad finančno pomaga približno 150 družinam. Predsednica uprave sklada Marija Šterbenc je pred praznovanjem, ki bo 11. decembra v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano, opozorila na težave, s katerimi se soočajo družine z več otroki.

"Gospodarska kriza se je naših družin zelo dotaknila," je pred praznovanjem 15-letnice ustanove Anin sklad, ki pomaga predvsem družinam z več otroki, dejala predsednica uprave sklada Marija Šterbenc. Opozorila je, da so bili številni očetje in mame zaposleni bodisi v gradbeništvu bodisi šiviljski industriji. "Če pogledamo Muro. Tam je bilo v službi precej naših mam, potem razna tekstilna podjetja, ki so prav tako propadla in prav tukaj se je najbolj poznalo."

Šterbenčeva je dejala, da se je prvo leto krize čutilo, da družine koristijo svoje prihranke oziroma se trudijo, ker pa kriza traja dlje, se problemi povečujejo. "Socialni transferji so se zmanjšali, zmanjšale so se štipendije, znižali so se otroški dodatki in vse to je naše družine zelo prizadelo."

Predsednica uprave Aninega sklada, ki se rada pohvali, da imajo tudi družino s štirinajst, trinajst, dvanajst in tudi manj člani, je pred obhajanjem 15. rojstnega dne še dejala, da so se zmanjšali tudi prispevki podjetij in dobrotnikov. Prav zato je njihov namen ob letošnjem praznovanju pridobiti nove dobrotnike, ki bi pomagali približno 350 družinam, ki so vključene v Anin sklad. "Donacij praktično ni. Seveda so nam ostali zvesti posamezniki, fizične osebe, (tihi)dobrotniki, ki so pred petnajstimi leti izpolnili pristopno izjavo in se zavezali, da bodo enkrat na mesec, na dva ali tri mesece dali svoj prispevek. Največ teh dobrotnikov je bilo v letu 2007, ko smo jih imeli čez tisoč, danes jih imamo samo še 450, pa vendar so stalni in na te se lahko zanesemo."

V nadaljevanju je Šterbenčeva še dejala, da so bili v preteklosti že večkrat na preizkušnji, da bi zaradi pomanjkanja prispevkov morali skleniti svoje delo, a se je vedno našla rešitev. "Prav vsako leto se je zgodilo to, da se je pač od nekod pojavil nekdo, ki nam je pomagal in to je za nas znak, da je to Božje delo."

Šterbenčeva je še povedala, da si poleg vseh dobitnikov, prostovoljcev in sester usmiljenk delovanja sklada ne more predstavljati. "Družine so vesele vseh stvari in so nezahtevne. Nekateri so lahko opažamo danes precej razvajeni, v teh družinah otroci niso razvajeni, si marsikaj želijo, to je res, ampak niso razvajeni. Solidarnost v teh družinah je na višini, redko kje lahko to občutiš."

Sklad so konec leta 1998 ustanovili redovniki in redovnice. Njen namen in poslanstvo sta usmerjena v posredovanje materialne in duhovne pomoči ter v osebno spremljanje družin z več otroki. V Sloveniji se srečujemo z dejstvom, da število rojstev zaskrbljujoče upada. Ustanova Anin sklad si prizadeva pomagati staršem pri načrtovanju in uresničevanju srečnih in večjih družin.

Kako pomagati družinam Aninega sklada?

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...