Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Predsednica NSi Ljudmila Novak med nagovorom na kongresu na Vranskem. (foto: NSi)
Predsednica NSi Ljudmila Novak med nagovorom na kongresu na Vranskem.

Kongres NSi v znamenju vrednot krščanskih demokratov

Slovenija | 09.11.2013, 19:39

Na Vranskem se je danes več kot 400 delagatov in gostov iz vse Slovenije udeležilo 7. kongresa Nove Slovenije, s katerim so se v slovenski politični prostor tudi formalno vrnili krščanski demokrati. Stranka se tako po novem imenuje Nova Slovenija – krščanski demokrati. S spremembo imena stranka sporoča, da ima krščanska demokracija v Sloveniji in predvsem v Evropi zelo pomembno vlogo.

Krščanski demokrati imajo prave odgovore za prihodnost

Krščanska demokracija ima odgovore za prihodnost, Slovenija pa je lahko še vedno zgodba o uspehu,“ je prepričana vodja NSi-ja Ljudmila Novak. Slednja je v kongresnem nagovoru zatrdila, da imajo prav krščanski demokrati prave odgovore za prihodnost in da jih prav v času izgubljenih vrednot Slovenija najbolj potrebuje. Dejala je, da krščanski demokrati stavijo na delo, poštenost in odgovornost, na temeljne etične in krščanske vrednote, ki jih ne more nadomestiti tisoč zakonov in predpisov. Poudarila je, da želijo graditi državo, ki temelji na svobodi posameznika in vladavini prava.

"Tudi v času krize krščanski demokrati ostajamo stranka preudarnosti, mere, argumenta, konstruktivnosti, etičnih načel, dialoga in sodelovanja. To so odgovori krščanskih demokratov za prihodnost Slovenije," je dejala Novakova.

O tem, kakšno Slovenijo si želijo, je Novakova povzela besede publicista Leona Marca, ki je dejal, da moramo med drugim vedeti, kdo smo, in postati nacija; spregovoriti o preteklosti kritično, prešteti kosti, nostalgijo po Jugoslaviji zamenjati z opredelitvijo za EU, izkoristiti majhnost, priznati drugače mislečim dober namen, vključevati, ne izključevati, okrepiti civilno družbo in definirati slovenske vrednote.

Ljudmila Novak, Matej Tonin, Lojze Peterle
Ljudmila Novak, Matej Tonin, Lojze Peterle © NSi
Ilc: Nimamo afer

Tudi glavni tajnik stranke Robert Ilc je poudaril, da mora stranka pogumno na pot v prihodnost, ne glede na udarce z leve in desne. "Nimamo afer z zemljišči, račune si plačujemo sami, nimamo stricev in sestričen iz ozadja, stranka ni nikomur nič dolžna," je zatrdil in požel velik aplavz navzočih na kongresu.

Dejal je, da lahko NSi postane največja in najmočnejša stranka, ter izrazil prepričanje, da so krščanski demokrati odgovor za prihodnost. »Jasno želimo sporočiti: krščanski demokrati smo rešitev za Slovenijo," je rekel glavni tajnik NSi in spomnil tudi na uspešne krščansko-demokratske stranke drugod po Evropi.

Tonin: Zagovarjamo socialno tržno gospodarstvo in nizke davke

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je poudaril, da krščanski demokrati predstavljajo odgovor na težke izzive prihodnosti. "Zagovarjamo socialno tržno gospodarstvo, ki ni samo socialno in ni samo tržno. Država je dolžna poskrbeti za enake štartne možnosti za vse, nato pa je stvar vsakega posameznika kako razvija svoje talente. Država pa mora pomagati tistim, ki se znajdejo v težavah in si ne morajo pomagati sami."

V nadaljevanju je jasno navedel zakaj krščanski demokrati predstavljajo rešitev za Slovenijo: "Ker vemo, da lahko trošimo le toliko kot ustvarimo, da višji davki ne rešujejo Slovenije; da si lahko privoščimo takšno javno upravo, kot jo lahko plačamo; da se mora država umakniti iz gospodarstva; da mora država za vse ustvariti enake priložnosti, in ker vemo, da moramo poskrbeti tudi za najšibkejše."

Peterle: Slovenija potrebuje novo kakovost političnega dialoga

Evropski poslanec Lojze Peterle je v svojem govoru pozdravil formalno vrnitev krščanskih demokratov in dejal, da Slovenija potrebuje novo kakovost političnega dialoga. "Razdeljeni ne moremo graditi ne Slovenije ne združene Evrope. Ne bo nas rešil niti večinski sistem. Spremeniti je potrebno politično kulturo," je dejal Peterle.

Lojze Peterle se je dotaknil tudi novega razporejanja sil na desnici, saj naj bi bili nekateri kritični do obujanja krščanskih demokratov in naj bi spraševali, kaj v NSi delajo. "Delamo krščanske demokrate! In to bi moralo veseliti vse iz pomladnih vrst, kajti videli smo, da brez močne krščanske demokracije ne gre," je dvomljivcem odgovoril Peterle.

Kongres NSi
Kongres NSi © NSi
Capuder: Zaupajte v Boga, vendar hranite smodnik na suhem

Dr. Andrej Capuder, nekdanji minister in veleposlanik se je v govoru sprehodil skozi zgodovino slovenske krščanske demokracije in izpostavil nekatere svetle kot tudi bolj temne plati. Kritičen pa je bil tudi do stanja v sodobni slovenski družbi. Dejal je, da predvsem vladi manjka idej, "kar bi lahko označili kot zločin zober družbo in zoper posameznika". V zaključku pa je, v malo bolj navihanem tonu, vodstvu Nove Slovenije namignil, naj v prihodnosti upoštevajo znano misel Oliverja Cromwella: "Zaupajte v Boga, vendar hranite smodnik na suhem".

Pezdir: Dolg Slovenije nam bo ostal tudi po koncu krize

Mag. Rado Pezdir je v svoji razpravi na podlagi ekonomskih kazalcev pojasnil, zakaj se Slovenija nahaja v tako slabi finančni in gospodarski kondiciji. Dejal je, da bo Sloveniji dolg ostal tudi potem, ko bo krize konec. "Problemi bodo ostali in takrat se bo potrebno vprašati kako naprej. Ne moremo računati na to, da bo šlo Sloveniji samoumevno na bolje, ko bo v Nemčiji višja gospodarska rast," je dejal Pezdir in v zaključku izrazil prepričanje, da krščanski demokrati predstavljajo temelj desne politične opcije.

Na kongresu NSi delegati sprejeli tudi kongresno izjavo o gospodarskih razmerah in rešitvah

Okoli 400 delegatov NSi je danes na sedmem kongresu na Vranskem sprejelo tudi kongresno izjavo o gospodarskih razmerah in rešitvah, kot odgovor na izzive prihodnosti. V izjavi so zapisali, da NSi ekonomsko politiko gradi na socialnem tržnem gospodarstvu, v katerem svoboda, konkurenca, odgovornost in solidarnost sestavljajo celoto.

Delegati menijo, da gre za preizkušeno povezavo načel svobodnega tržnega gospodarstva in prizadevanj socialne politike za dosego pravične države. Krščanska demokracija v Evropi je namreč dokazala, da je politika lahko tudi dobra in ne zgolj boj za oblast, da je politika lahko tudi za kristjane.

NSi se tako zavzema za nižje davke in bo vztrajno delovala za znižanje davkov ob hkratni poostritvi davčne discipline. Znižali bi davek na dodano vrednost, znižali bi tudi obdavčitev osebnih prihodkov ter prispevkov za zdravstveno in socialno zavarovanje.

V stranki se zavzemajo tudi za manjšo javno upravo, ki po oceni delegatov ni namenjena uničevanju potencialov državljanov, ampak njihovemu spodbujanju. Ker se javna uprava financira predvsem iz davkov, NSi zahteva racionalno porabo javnih sredstev in vidne rezultate.

Zaradi racionalizacije in zmanjšanja javne uprave bi med drugim predlagali ukinitev državnega sveta.

NSi je prav tako za umik politike iz gospodarstva, zato nameravajo predlagati strateško in taktično premišljen umik država iz gospodarstva s časovno opredeljeno shemo prodaje državnih deležev zaupanja vrednim domačim in tujim gospodarskim subjektom, po načelu: čim prej, vendar ne tranzicijskim tajkunom.

To bi po mnenju stranke zlomilo politizacijo gospodarstva, kajti politična omrežja ne bodo več mogla zajedati teh podjetij. Iz kupnine bi nato zagotavljali vire za financiranje državnega proračuna ter servisiranje javnega dolga, in to ob zniževanju davkov.

V kongresni izjavi so delegati še izpostavili, da mora država spodbujati svobodno gospodarsko pobudo. Poenostaviti mora sistem pavšalnega obdavčenja podjetij in obrti ter družinskih kmetij. NSi bi naredila vse, kar je treba, da bi zagotovila vsem državljanom enake izhodiščne možnosti. Zavedajo se, da sedanjega slabega gospodarskega položaja ne more rešiti kulturni boj.

"Tudi v času krize krščanski demokrati ostajamo stranka prave mere, z jasno držo nasprotovanja vsem oblikam totalitarizma in populizma," so delegati še zapisali v kongresni izjavi.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.