Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Prešmentane mehé, kak lépo me vrté

Slovenija | 22.10.2013, 07:56

V oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo predvajali posnetek koncerta Zajuckaj in zapoj, ki ga je 11. oktobra v atriju ZRC SAZU v Ljubljani pripravil Glasbeno-narodopisni inštitut. Letošnja tematska prireditev je bila posvečena diatonični harmoniki.

Slovenska ljudska inštrumentalna glasba je v drugi polovici 19. stoletja doživela korenite spremembe. S tem, ko je harmonika prodrla v godčevske sestave in postala popularna širom Slovenije, so se z našega ljudskega glasbenega okolja odmaknila prenekatera glasbila. Harmoniko so imenovali tudi “orkester v malem”, saj godec nanjo lahko igra vodilno melodijo, spremljevalno melodijo in basovsko linijo hkrati, s čimer je eden človek nadomestil vsaj tri običajne godce. Ob tem je bila harmonika tudi glasnejša od ostalih glasbil in zato primernejša za igranje na bučnih veselicah, svatbah in plesih.

Na koncertu so bile predstavljene nekoliko starejše različice in tudi drugačen slog igranja, pridružila pa so se ji še nekatera druga glasbila. Nastopili so godci, ki ohranjajo starejši način igranja, mnogi pa igrajo tudi na glasbila starejšega datuma, ki tak način igranja pravzaprav zahtevajo. Harmonike s starejšimi letnicami so milejšega in ne tako agresivnega zvoka in se kar nekako zlijejo z godčevsko zasedbo. Vsi godci igrajo nekoliko počasneje, tako kot je bilo to v navadi nekoč, čeprav se je igralo za ples in ne za odrski nastop, mirnejši tempo pa je narekoval tudi ritem vsakodnevnega življenja.

Godčevstvo, ki mu danes lahko rečemo “godenje na stari način” se namreč razlikuje tudi od - v sodobnosti prevladujočega - narodnozabavnega sloga in danes pomeni glasbenoizvajalski izziv marsikateremu godcu. Izginjanje starega načina igranja lahko preprečimo z njegovim predstavljanjem, s poudarjanjem njegove vrednosti in izpostavljanjem razlik v primerjavi z drugimi glasbenimi zvrstmi. S tem se ne ohranja le način igranja, temveč tudi posebna zvočnost in viže, ki so v slovenskem prostoru prevladovale predvsem pred 2. svetovno vojno. Takrat so se v našem okolju plesali raznovrstni ljudski plesi, ki so se pozneje ritmično zožili na danes najbolj navzoča valček in polko.

Na letošnji prireditvi Zajuckaj in zapoj, posvečena diatonični harmoniki, so se ljubljanskemu občinstvu predstavili Murnovi godci iz Selške doline, Stori čehoki iz Kulturnega društva Podgorci, godci AFS Ozara s Primskovega pri Kranju in Viktor Mikuletič iz Velike Bukovice pri Ilirski Bistrici. Koncert sta pospremili še razstava plakatov studia arnoldvuga s preteklih srečanj, ki bo na ogled do 25. oktobra, in izdaja priložnostne zgoščenke. Prireditev in scenarij je skupaj s sodelavci Glasbeno-narodopisnega inštituta pripravila dr. Mojca Kovačič.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...