Rok MihevcRok Mihevc

Želimo nazaj k naravi - toda izgubili smo znanje

| 16.10.2013, 13:50

Živeti vitalno, bolj v sožitju z naravo, v porastu je vrtičkarstvo, slog življenja naravnati bolj trajnostno. To je le nekaj realnih opažanj, ki pa bodo ostala v manjšini, če se v družbi korenito ne spremeni odnos družbe do okolja in dokler ne zaživimo življenjskega sloga, ki bo bolj trajnostno naravnan.

Tudi v urbanem okolje je vse večja želja, pridelati svojo zelenjavo

Toda, kot pravi direktor Botaničnega vrta Ljubljana dr. Jože Bavcon: „To je res, a težava je v tem, da smo izgubili znanje, vedenje o tem. Poglejmo samo učbenike izpred recimo nekaj desetletij nazaj in današnje, vidimo, da so učbeniki danes zelo drugačni, tudi biologija je šla v povsem drugo smer, kar ni najboljše. O svetu, ki nas obdaja, skoraj nič več ne vemo. Narava je stalna neznanka, in ker se o njej preveč učimo na abstrakten način, izgubimo voljo do učenja o tej vedi, o življenju v naravi. Zanimanje se ohlaja. Potem pa tega ne znamo uporabljati in varovati. Poglejte, danes pretirano varujemo ali pretirano zapostavljamo. Ker ni vedenja in potem tega ne znamo pravilno in razumsko umeščati v prostor. Izgublja se celo znanje na vasi. Včasih je vsak kmet o rastlinah, ki so ga obdajale, vedel marsikaj. Morda imena ni poznal, vedel pa je, kaj z njimi lahko naredi. Danes je vse manj tistih, ki bi poznali zgodbe o rastlinah, imeli tradicionalno znanje, kako kaj pridelati. Postali smo nepreskrbljena država. Zarašča se nam domovina. Kulturna krajina izginja. Senožeti, cvetoči travniki, obdelane njive. Včasih so s skromnimi sredstvi uporabili vse, da so preživeli. Z listi repe so hranili živino in podobno.“

Dr. Jože Bavcon
Dr. Jože Bavcon © mohorjeva.at
V rubriki „Za zdravje se je treba odločiti“, je dr. Jože Bavcon izrekel še več tehtnih misli, ki nam dajo misliti. Povabljeni k poslušanju.

Živimo vitalno

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odpira svoja vrata, že več kot štiri desetletja zapored, sejem Narava - zdravje. Ponudba, tudi podjetij iz drugih držav, zaobjema šest sklopov, prehrano, zdravje, naravno kozmetiko, gibanje, wellness in zeleno sobivanje. Kot partner že več let sodeluje tudi Zveza potrošnikov Slovenije, ki obiskovalce informira, kaj kateri certifikat resnično zagotavljajo, kdo jih izdaja in kdo izvaja nadzor istovetnosti. Sejem ni le razstava ponudbe storitev, izdelkov in dejavnosti za zdravo življenje, ampak prostor interakcije, izmenjave informacij, nasvetov iz prve roke. Na sejmu je zanimivost tudi menjava tekstila, oziroma oblačil, prinesemo kos, ki ga ne potrebujemo več in v zameno vzamemo drugo oblačilo.

Ob svetovnem dnevu hrane apel k preudarni uporabi

Zakaj gospodinjstva toliko hrane zavržemo? Ker kupujemo na zalogo, ker ne kupimo prave hrane?

Emilija Pavlic
Emilija Pavlic © Osebni arhiv

G. Emilija Pavlič, znana kuharica in avtorica knjige „Za otroke kuhajmo zdravo“ pravi: „Bodimo pozorni pri shranjevanju. Ker hrane oziroma živil ne shranjujemo na pravi način, se le-ta hitro pokvarijo. Sploh pa velja, da se industrijsko pripravljene hrane po uporabi ne shranjuje in znova pogreva. To je skoraj prepovedano. Kuhajmo manj in z živili našega okolja, ki so sezonska. Če nam kaj ostane, izjema je le krompir, še toplo shranimo v vroče steklene kozarce. Tako se bo obdržalo še nekaj dni. Kuhajmo čim večkrat jedi na žlico. Tako bomo veliko manj hrane, upajmo, da sploh nič, metali proč.“

 

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...