Slavi KoširSlavi Košir

Sto let v dobro dediščine

| 01.10.2013, 11:32

Na gradu Rajhenburg, ki že vsaj od 9. stoletja gospoduje na skalnem pomolu nad reko Savo, so se minulo soboto začeli letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine. Ker v letošnjem letu Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije praznuje stoto obletnico organiziranega varstva kulturne dediščine pri nas, je naslov letošnjih dni Sto let v dobro dediščine.

Očetje konservatorstva in muzejstva

Generalna direktorica Zavoda za varstvo kulturne dediščine dr. Jelka Pirkovič je zapisala: „Očeta te vede sta bila predvsem Josip Mantuani in France Stele. Pred sto leti sta začrtala vizijo vseobsežnega kulturnega gibanja, katerega namen naj bi bil ohranjanje dediščine v najširšem smislu. Vedeti moramo, da pred sto leti izraza „dediščine“ še niso uporabljali v sedanjem pomenu. Dediščina naj vsakomur prinese radost in sporočilo o tem, da z njo slavimo življenje.“

Dogajanje na gradu

Alenka Černelič Krošelj: „Grad Rajhenburg je čudovita, lepo obnovljena arhitektura. Vsaka vsebina ji dodaja vrednost. Tudi France Stele, prvi konservator je zelo povezan z našimi kraji. Pomembno je, da iz bogate dediščine naredimo nekaj novega, obogatimo vsebine gradu in da se povezujemo tudi z lokalnim okoljem. Grad je po prenovi prešel v upravljanje Kulturnega doma Krško. Razstave nastajajo skupaj z Muzejem novejše zgodovine, predvsem je tu zgodba Trapistov, bratov iz rodu cistercijanov in žalostna usoda največjega preselitvenega taborišča za izgon Slovencev, ko so med drugo svetovno vojno grad Rajhenburg zasedli Nemci. Mi pa želimo poskrbeti tudi za stoletja prej. Za „rajhenburše“, odkriva se njihova zgodba, našli smo veliko novih podatkov. Gradu bi radi dali neko ravnotežje, gre za medgeneracijsko in med stoletno povezovanje saj je grad star 13. stoletij. Tu je, saj veste, ogromno zgodb in na vse te želimo opozoriti.“

Prva čokolada se je delala na gradu

Avtorica stalne razstave na gradu o Trapistih Irena Furst: „Trapisti so, kot prvi proizvajalci na Slovenskem, že leta 1896 začeli industrijsko proizvajati čokolado in likerje. Izdelovali so tudi čokoladne dražeje. Da so bili njihovi izdelki kakovostni, potrjuje podatek, da je čokolado kupoval tudi dunajski cesarski dvor. Čokolado in čokoladne izdelke so prodajali po vsej Evropi.“ Zdaj na gradu znova obujajo to dediščino, zakonca Kunej sta v soboto svečano odprla manjšo čokoladnico. Vabita, da preizkusite njihove dražeje iz domače čokolade in se s tem tudi poklonite spominu na prve proizvajalce te sladke in v zmernih količinah za zdravje koristne dobrote.

Povabljeni k poslušanju rubrik „Zakladi naše dediščine“ v katerih bomo podrobneje spregovorili o delovanju bratov Trapistov pri nas in med drugim tudi o njihovi čokoladni zapuščini.

Karin Kanc, je v letu 2024 izbrana za naj diabetičarko (photo: Jure Makovec) Karin Kanc, je v letu 2024 izbrana za naj diabetičarko (photo: Jure Makovec)

Kako in kaj jesti

Z dr. Karin Kanc, doktorico medicine, specialistko interne medicine, iz zasebne ordinacije Jazindiabetes, tudi integrativno psihoterapevtko, smo ob Svetovnem dnevu sledkorne bolezni, ob Tednu ...