Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Slomškova proslava v Buenos Airesu (foto: Svobodna Slovenija)
Slomškova proslava v Buenos Airesu

Šolska proslava v Argentini

| 30.10.2013, 08:38 Matjaž Merljak

Praznik zavetnika blaženega Antona Martina Slomška je praznik krščanskega nauka in praznik slovenske besede. Tako so se ob njegovem godu (28. septembra 2013) v Slovenski hiši v Buenos Airesu zbrali otroci in učitelji slovenskih šol.

Pri sv. maši, ki jo je daroval prelat msgr. dr. Jure Rode, smo pozorno sledili misli, ko nam je mašnik govoril o življenjski poti dveh vélikih blaženih Slovencev, Antona Martina Slomška ter Lojzeta Grozdeta, ki sta nam s svojim zgledom začrtala jasno pot do zveličanja. Z ubranim petjem je Baragova šola lepo oblikovala sv. mašo.

Prosvetni del proslave se je nadaljeval v glavni dvorani Slovenske hiše poimenovani po škofu Rožmanu. Nagovorila nas je šolska referentka Zedinjene Slovenije, Alenka Prijatelj, ki nam je didaktično orisala najpomembnejše mejnike Slomškovega delovanja. V nagovoru se je tudi prisrčno spomnila dveh vestnih spremljevalcev šolskega življenja v Argentini, ki sta nas pred kratkim zapustila. To sta bila dolgoletni požrtvovalni katehet in duhovni oče p. dr. Alojzij Kukovica ter priljubljeni šolski referent France Vitrih, katerima smo v hvaležen spomin glasno zaploskali.

Slomškova proslava se je začela s sveto mašo
Slomškova proslava se je začela s sveto mašo © Svobodna Slovenija

Na oder je naša simpatična vodička proslave Ani Klemen Boltežar, ki je tudi pripravila celotno povezavo, v spremstvu prof. Lucijane Servin Čeč postavila Slomškov portret in šopek dišečih rdečih nageljnov. Slika je celo predstavo kraljevala sredi odra in tiho spremljala nastop naših učencev.

Z duhovito povezavo je Ani spremljala predstavitev raznih prizorov. Prav na začetek nas je povabila, naj v poklon našemu počaščenemu ob spremljavi harmonike Janeza Žnidarja zapojemo Slomškovo »En hribček bom kupil«. Spraševala je tudi naše poučene gledalce o Slomškovem življenju in pomenu prireditve: dobila je natančen odgovor o Slomškovem delovanju na področju duhovništva, učiteljevanja, pesništva in pisateljevanja. Povabila nas je naj prisluhnimo nastopajočim.

Nastop najmlajših
Nastop najmlajših © Svobodna Slovenija

Najprej so nas z lepo izgovorjeno slovensko besedo presenetili učenci iz okraja Carapachay in Lanús. Otroka iz Jurčičeve šole - Cecilia Vázquez Klemen in Boštjan Hanže - sta korajžno recitirala »Žabe« pesnika Otona Župančiča in učenci letošnjega 5. in 6. razreda Baragove šole so nam pod vodstvom prof. Lucijane Servin Čeč zelo lepo podali slovensko ljudsko »Žabjo svatbo«.

Sledila je točka Slomškove šole iz Ramos Mejie pod vodstvom Marcela Brule, v kateri so uprizorili pesem »Gusarska«. Nastopili so strašni gusarji, sirenice in kuhar-ujetnik, ki so nam s poučnim prizorom polagali na srce, kaj je v življenju važno in potrebno: mir, sreča in veselje!

Odrsko predstavo je zaključila Rožmanova šola s privlačno uprizoritvijo narodne pesmi »Srečali smo mravljo« v priredbi Jožka Kovačiča, v kateri so se razgibano vrstili mravlja, rak, volk, kozel in polž. Prizor so pripravile učiteljice Nina Pristovnik Diaz, Saši Podržaj, Lučka Petkovšek Tekavec, Lucijana Jarc in Miriam Šenk; Janez Žnidar je spremljal s harmoniko.

Pojavil se je tudi škof Slomšek
Pojavil se je tudi škof Slomšek © Svobodna Slovenija

Nenadoma ... je Slomškov portret zaživel. V toplem nastopu je Jože Jan »posodil« glas bl. Slomšku, ki je nagovoril otroke in vse navzoče v dvorani: navduševal nas je za slovensko govorico; naj jo uporabljamo kolikor je le možno. Rekel nam je: »Ohranite vašo materinščino; govorite slovensko med seboj, s starši, v šoli, vse povsod, kjer morete«.

Za konec smo obnovili lepo navado, ki jo je pred leti vnesel bivši šolski referent, pokojni gospod France Vitrih, ko je počastil vse vzgojitelje s slovenskim šopkom. Tudi letos smo z veseljem prejeli nageljček na odru ter napravili skupno sliko vseh navzočih učiteljev.

Vsi nastopajoči na Slomškovi proslavi
Vsi nastopajoči na Slomškovi proslavi © Svobodna Slovenija

Zaključili smo prireditev, ko smo vsi skupaj zapeli Slomškovo pesem »Veselja dom« ob spremljavi harmonike.

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...