Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenci v sosednjih državah (foto: slomak.net)
Slovenci v sosednjih državah

NSKS in SSO za prenovo SLOMAK-a

| 23.10.2013, 13:50 Matjaž Merljak

Na skupnem posvetu, ki je bil 22. oktobra 2013 v Celovcu, sta vodstvi Narodnega sveta koroških Slovencev NSKS in Sveta slovenskih organizacij SSO med drugim razpravljali o SLOMAKU (Slovenski manjšinski koordinaciji). Zavzeli sta se za njegovo preoblikovanje, spremembe programskih smernic in tudi za novo ime.

SLOMAK že nekaj časa miruje. Nekatere članice v njem se nikakor niso strinjale z načelom rotacije v vodstvu in so bile prepričane, da je dobro, če je nekdo več let na čelu organizacije in mu je udejanjanje skupnega statuta postranska zadeva.

SSO je po načelih statuta predlagal za predsednika dr. Bernarda Špacapana, a ta predlog žal ni bil sprejet. Nato je pristal na to, da bi predsednika SLOMAK-a izbrali iz vrst slovenskih organizacij na avstrijskem Koroškem ter videl v dr. Zdravku Inzku osebnost, ki bi SLOMAK vodila na najboljši in sprejemljiv način.

V pričakovanju dokončne odločitve glede predsedniškega mesta se NSKS in SSO povsem strinjata, da je nujno SLOMAK reformirati, preoblikovati, mu dati nov statut z ustreznimi normami, da ne bo več prišlo do prevelike domačnosti v vodenju. V tem smislu se krovni organizaciji strinjata, da bi se članstvo SLOMAKA razširilo še na slovenske narodnoobrambne politične organizacije, ki delujejo na terenu in samostojno politično nastopajo ter na izvoljene predstavnike slovenskega jezika v parlamentih ter v deželnih zbornicah, kjer članice SLOMAKA živijo in vsestransko delujejo.

NSKS in SSO se obenem strinjata, da bi bilo dobro v tem videnju bodočnosti preoblikovati dosedanje delovanje SLOMAKA, mu dati nove vsebine in programske smernice ter širših narodnostnih dimenzij ter mu obenem dati tudi novo ime, ki bi lahko bilo Slovenska predstavniška organizacija (SLOPREO) in bi v tej viziji tudi postavili temelje novemu, modernemu, vsestransko odprtemu in široko zamišljenemu statutu, ki naj bi z vso polnostjo zadostil demokratičnim pričakovanjem vseh sodelujočih zvez, društev in organizacij.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...