Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Boris Pahor ob odprju knjižnice (foto: Slomedia.it)
Boris Pahor ob odprju knjižnice

Boris Pahor ima svojo knjižnico

| 08.10.2013, 12:58 Matjaž Merljak

V zgornjih prostorih Kulturnega doma na Proseku pri Trstu so v nedeljo, 6. oktobra 2013, odprli knjižnico Borisa Pahorja. Gre za bogato zbirko knjig – več kot 5.000, ki jih je Boris Pahor zbral v teku svojega življenja in v kateri so seveda tudi vsa Pahorjeva dela. Po poročanju slomedia.it je Pahor vse podaril zadrugi Prosek-Kontovel, upraviteljici Kulturnega doma.

Ob knjigah so še drugi predmeti: od fotografij do Pahorjevih nagrad in Pahorjeve delovne mize.

Pahor je veliko let iskal primeren prostor za svojo dragoceno knjižno zbirko, naposled se je odločil ravno za Prosek, ki mu je domač, saj pogosto vanj zahaja, nenazadnje pa tudi zato, ker je Prosek, četudi na Kraški planoti, v tržaški občini in ima to velik simbolični pomen.

Pri preureditvi prostora je pomagal tudi Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Knjige porazdelili po jeziku in vrsti, sedaj pa bosta na vrsti še katalogacija ter vnos v sistem Cobiss. Knjižnica bo dokončno operativna v novem letu, nekatere knjige bodo na razpolago za izposojo na dom, druge pa za branje.

Knjižnica Borisa Pahorja v Proseku
Knjižnica Borisa Pahorja v Proseku © Slomedia.it

Slavnostnega odprtja se je udeležilo lepo število obiskovalcev, med drugimi so bili prisotni podpredsednik deželnega sveta Igor Gabrovec, deželni svetnik Štefan Ukmar, predsednik tržaškega pokrajinskega sveta Maurizio Vidali, predsednik Sveta slovenskih organizacij Drago Štoka ter Prešernov nagrajenec Miroslav Košuta.

Mladi člani slovenskega kulturnega društva Jaka Štoka so uprizorili Pahorjevo novelo Metulj na obešalniku, za njimi pa sta poleg predsednika zadruge Jana Sossija spregovorili prof. Tatjana Rojc ter sam pisatelj. Profesorica Tatjana Rojc je orisala nastanek Pahorjeve monografije in se je med drugim zahvalila pisatelju za veliko zaupanje, saj ji je praktično nudil prosto pot. Na vrsti je bil nato Boris Pahor, ki je prisotnim zaželel, da bo knjižnica še dodatno popestrila krajevno kulturno življenje in pripomogla k še večjemu ponosu domačega prebivalstva. "Slovenec, Slovenec, Slovenec, ni dovolj" je rekel Pahor, pač pa "ponosen, ponosen, ponosen, da sem Slovenec" je zaključil.

Na vrsti je bil nato dokumentarec o Pahorju Pisatelj onkraj senc, delo prof. Tatjane Rojc izpred nekaj let za deželni sedež RAI.

vir: Slomedia.it

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.