Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
Tanja Dominko (foto: Rok Mihevc)
Tanja Dominko

Pregled domačih dogodkov od petka, 27.9., do petka, 4.10.

Slovenija | 06.10.2013, 07:26 Tanja Dominko

Pregled od petka do petka začenjamo na političnem parketu. Razgreli so ga številni dogodki, tako napoved Zorana Jankoviča, da bo poskusil s prestola PS zrušiti premierko in sedanjo predsednico Alenko Bratušek, kot tudi povečana aktivnost opozicije na področju interpelacij proti ministrom. Vlada je imela sicer polne roke dela s pripravo proračunov za prihodnji dve leti, ki ju je uravnotežila s pomočjo dodatnega zadolževanja. Slovenske ceste pa so napolnili spet študenti, ki so začeli z novim študijskim letom.

Vroč politični parket

Pojdimo lepo po vrsti. Vlada je sprejela predlog proračuna za prihodnji dve leti, s katerim po besedah finančnega ministra Uroša Čuferja zasleduje cilj izravnave prihodkov in odhodkov do leta 2017. Prihodnje leto bo proračunski primanjkljaj znašal milijardo evrov oz. 2,9 odstotka BDP. Čufer je proračunske dokumente označil za stabilizacijske, ki po drugi strani prinašajo potrebno fiskalno konsolidacijo, da čim prej pridemo do gospodarske rasti.

Odzivi na proračunske dokumente niso tako ugodni. Predsednik SDS Janez Janša je ocenil, da se je država s proračunom za prihodnji dve leti dokončno poslovila od ambicije, da se sama izkoplje iz krize, zato naj čim prej mednarodne institucije zaprosi za pomoč. Janša je na novinarski konferenci dejal, da se za Slovenijo že pripravlja pristop pomoči, ki je med grškim in ciprskim. Finančni minister pa meni, da trenutno še ni potrebe, da bi razmišljali o prošnji za mednarodno pomoč.

Proračun je razočaral tudi Gospodarsko zbornico, saj v njem manjka reform, po drugi strani ne prinaša niti tako zelo pričakovane razbremenitve gospodarstva. Goran Novkovič iz GZS je za naš radio komentiral tudi možnost obiska trojke oz. zaprosila za pomoč. Meni, da ni nujno, da bi bilo to nekaj slabega.

Evropska komisija bo predlog slovenskega proračuna za prihodnji dve leti ocenila sredi novembra, do takrat pa ga bo podrobno analizirala, zato je za vsebinske komentarje sedaj prezgodaj, so uradno povedali v Bruslju. Neuradno pa predlagana struktura ne sledi vsem ključnim evropskim smernicam; na primer z zmanjšanjem investicij. Državni zbor se bo s predlogom državnega proračuna za prihodnji dve leti ter ostalimi proračunskimi dokumenti seznanil v torek.

Urad za makroekonomske analize in razvoj v jesenski gospodarski napovedi Sloveniji za letos napoveduje 2,4-odstotno krčenje BDP. Leta 2014 pa naj bi se BDP dodatno znižal za 0,8 odstotka. Rast naj bi beležili šele leta 2015, in sicer 0,4-odstotno.

Poslanska skupina SDS je v državni zbor vložila interpelacijo o delu in odgovornosti finančnega ministra Uroša Čuferja, v kateri mu očitajo odločitve, ki so na račun zaščite majhne skupine privilegiranih povzročile prekomerno obremenitev davkoplačevalcev. Po mnenju PS je neodgovorna, v SD se jim zdi nepotrebna, v DeSUS je ne bodo podprli, v DL pa bodo predlog preučili. V SLS in NSi, ki je nista sopodpisali, se bodo odločili glede na Čuferjeve argumente.

V Novi Sloveniji pa so napovedali interpelacijo proti ministru za notranje zadeve Gregorju Virantu. Katero so glavni razlogi za interpelacijo? S predlogom zmanjšanja občin je minister Virant ogrozil sistem lokalne samouprave in ustavne pravice državljanov, ki so na referendumih odločali o ustanovitvi svojih občin, je pojasnila Ljudmila Novak. Nova Slovenija kliče ministra k odgovornosti tudi zaradi javnega pozivanja k nespoštovanju zakonodaje. Izpostavljajo nepravilnosti pri izplačilu plač javnim uslužbencem. NSi po besedah Novakove moti tudi ministrovo za državo škodljivo delovanje v primeru povračila odškodnin izbrisanim. V NSi-ju po njenih besedah spoštujejo odločitev sodišča in želijo, da se krivice poravnajo, a na podlagi individualne obravnave. SLS se bo o tem, ali bo prispevala podpise pod interpelacijo zoper notranjega ministra Gregorja Viranta odločila, ko bo seznanjena z njeno vsebino. V SDS pa pravijo, da si Virant zasluži interpelacijo, vendar pa trenutek ni najprimernejši. Kljub temu pa bodo verjetno prispevali svoje podpise, če bo besedilo ustrezno argumentirano in morda tudi popravljeno.

Kot rečeno, je za dodatno prelito črnilo in visok pritisk v minulih dneh poskrbel tudi ljubljanski župan in prvi predsednik PS Zoran Janković. Na kongresu stranke se bo namreč z aktualno vodjo Alenko Bratušek pomeril v boju za predsedniški stolček. Završalo je tako v stranki in koaliciji, aktualna vodja PS in predsednica vlade Alenka Bratušek pa se je dan pozneje odzvala z ostrim pojasnilom, da "se je čas za igrice nepovratno iztekel".

Sestal se je tudi izvršni odbor PS in volilni kongres z 19. oktobra preložil na čas pred državnozborskimi volitvami, hkrati pa premierki soglasno izrekel vso podporo. Koalicijskih partnerjev to ni zadovoljilo, v SD menijo, da se politična kriza tako le še poglablja. Nekateri namreč menijo, da ima Jankovič v vrstah svoje stranke zagotovljeno zadostno podporo, grožnja z izstopom iz vlade, ki jo v SD in DL vztrajno ponavljajo, pa je vse bolj realna.

Zadovoljni niso niti v Bruslju. Poudarili, da je politična stabilnost za Slovenijo "absolutno nujna", saj je ključna pri odločanju o tem, ali bo Slovenija potrebovala program pomoči oziroma kateri program bo potrebovala - le za banke ali celovit program s trojko.

Drugi domači dogodki

Časopisne stolpce pa je ta teden polnila znova zgodba o mariborski nadškofiji. Italijanski tednik L'Espresso je ob sklicevanju na neimenovane vire poročal, da naj bi vatikanska banka IOR mariborski nadškofiji do konca leta namenila 40 milijonov evrov brezobrestnega posojila, namenjenega pokrivanju dolga, ki je nastal ob finančnem zlomu družb Zvon ena in dva. Novico so nato v Vatikanu zanikali. Kot je zatrdil vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi, s strani vatikanske banke ni bil mišljen in tudi ne bo odobren noben kredit nadškofiji Maribor, kot tudi ni bilo nobenega pisma papeža Frančiška v zvezi s tem. O mariborski nadškofiji torej za zdaj nič novega.

Vodenje Univerze v Ljubljani je v minulem tednu prevzel Ivan Svetik. Dan potem so univerze odprle vrata študentom, med katerimi je okoli 20 tisoč brucev. Resorni minister Jernej Pikalo pa je predstavil zakonske spremembe, s katerimi se nameravajo boriti proti fiktivnim vpisom.

Vlada je sprejela enotni dokument - gre za 247 ukrepov - za zagotovitev boljšega zakonodajnega in poslovnega okolja ter dvig konkurenčnosti. Ustanovili bodo tudi enotno vstopno točko za tuje investitorje.

Tradicionalno plovilo, piranska trabakula Isola d' oro, ki so jo pred 100 leti zgradili v piranski ladjedelnici, se je vrnila v Piran, kjer bo tudi na ogled obiskovalcem. Tako je poskrbela za ponovno snidenje Gradeža in Pirana, ki sta bila ne glede na narodnostne razlike vedno povezana med sabo, in to povezanost želijo razvijati še naprej, je poudaril predsednik gradeške sekcije italijanskega pomorskega združenja Andrea Rocco. Na območju Jadrana je po njegovih podatkih sicer ohranjenih še okoli 30 trabakul, Isola d' oro pa je izmed vseh najstarejša še delujoča trabakula v Jadranu.

V nedeljo smo dobili Slovensko popevko 2013 - po presoji žirije je to postala pesem Andraža Hribarja Po čem diši ta dan. Občinstvo pa je prek telefonskega glasovanja izbralo pesem Vrti se v ritmu Eve Černe.

Šport

Slovenski kolesar Matej Mohorič je na svetovnem prvenstvu v kolesarstvu v Italiji v petek slavil zmago v kategoriji kolesarjev do 23 let, in sicer na cestni dirki od kraja Montecatini Terme do Firenc v skupni dolžini 172,79 kilometra.

Nemec Andreas Wellinger, glavni tekmec Slovenca Jerneja Damjana za skupno zmago, je dobil zadnjo tekmo poletne velike nagrade v smučarski skokih v Klingenthalu, s čimer je osvojil tudi skupno zmago. Damjan v četrtek ni imel prave priložnosti za pošten boj; v nemogočih razmerah je ostal brez finala na 48. mestu. V skupnem seštevku pa je ponovil lanski uspeh Jurija Tepeša in končal na drugem mestu.

Košarkarji Uniona Olimpije so v tekmi slovenskega superpokala v Portorožu premagali Krko s 63:60 (14:10, 31:34, 47:49). Za Union Olimpijo je to sedma zmaga v superpokalu, a prva po letu 2009.

 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...