Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek

Novkovič: spremeniti moramo ekonomsko politiko

Slovenija | 01.10.2013, 13:20 Tanja Dominko

Potem ko je vlada včeraj sprejela predlog proračuna za prihodnji dve leti in ko dokument ni požel ravno navdušenih odzivov, je danes odjeknila še novinarska konferenca Urada za makroekonomske analize in razvoj, ki znova ugotavlja, da država nikakor ne uspe iziti iz krize. UMAR tako vztraja, da bo letos prisotno 2,4-odstotno krčenje BDP, prihodnje leto pa napoveduje, da naj bi se BDP znižal za 0,8 odstotka, kar je 0,6 odstotne točke slabše, kot je napovedoval poleti. Da je gospodarstvo v hudih škripcih, poudarja tudi Goran Novkovič z Gospodarske zbornice Slovenije.

Proračun je usmerjen tako, da bi zadovoljil Evropo,“ je prepričan Novkovič. V GZS se sprašujejo, ali je na strani prihodkov sploh uresničljiv. Predvideva namreč približno pol milijarde več prihodkov, predvsem iz davčnih virov. Gre za prihodke od davkov, tudi višjega DDV-ja in davka na nepremičnine ter večjega izkupička zaradi boja proti sivi ekonomiji. Večje razočaranje pa so na GZS doživeli zaradi same strukture proračuna. „Ni razbremenitve gospodarstva, reforme so zelo mile. Simboličen primer je zdravstvo. Po štirih letih slabega upravljanja z denarjem zavarovancem smo prišli do situacije, ko želijo spet povečati obremenitve zavarovancev in gospodarstva. Po drugi strani pa ni od nikoder nobene reforme zdravstva, čeprav so v njem številne anomalije. Ena od teh, ki je v javnost prišla v zadnjem času, je, da dežurni zdravnik s 25 leti delovne dobe za 25-urno dežurstvo med prazniki dobi bruto 40 odstotkov več denarja kot dobi delavec minimalne plače za en mesec dela.

Potrebne so reforme

Novkovič pravi, da je iluzorno pričakovati, da bomo izplavali iz krize na neboleč način. „Celo Nemčija, ko se je pred desetletjem lotila reforme, tega ni storila na neboleč način. Storila pa je pravočasno, bistveno prej kot druge države, ni še bila v tako hudih težavah, kot smo zdaj mi, in se ji to obrestuje. Če ne bomo znali urediti razmer, da bomo lahko tekmovali, če ne bomo znali več zaslužiti kot porabimo, bo hudo.“ Izjava, ki kaže na sprenevedanje, je izjava, da v Sloveniji še vedno več izvozimo kot uvozimo, torej da več ustvarimo kot porabimo. „To ne drži, saj se hkrati zadolžujemo.“ Novkovič je poudaril, da smo sami odgovorni za svojo državo, kazanje s prstom na druge je napačna pot. Brez reform pa po mnenju GZS ne bo šlo. „Prva je reforma javnega sektorja, reforma javnih naročil, nadaljevanje reforme trga dela, sodstva.“

Sivi ekonomiji je treba stopiti na rep

Predvsem pa Novkovič poudarja, da bomo morali spremeniti ekonomsko politiko, če bomo želeli, da bodo prihodnji rodovi bolje živeli, kot se jim zdaj obeta. Vsekakor pa je treba stopiti na rep sivi ekonomiji, samo „težava je, ker vlada nima politične volje, da bi hkrati dala tudi korenček, ne le palico“. Seveda pa bi morala paziti, da do korenčka ne bi prišli goljufi, ampak le tisti, ki imajo res težave s plačilom davkov. Tu bi se lahko zgledovali po Hrvaški, meni Novkovič.

O mednarodni pomoči pa Novkovič pravi, da „če bomo šli po tej poti, kot smo šli v zadnjih letih, jo bomo definitivno potrebovali. Ni pa nujno, da je to nekaj slabega.“ Vlada naj po njegovem razmisli, kakšna je korist in kakšni so minusi, potem pa naj se odloči in naj z odločitvijo ne odlaša.

Slovenija, Politika
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...