Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Opozicija in podjetniki kritični do nepremičninskega davka; SŠK delno zadovoljna

Slovenija | 17.10.2013, 17:12

Potem, ko je vlada danes potrdila, z nekaterimi spremembami, zakon o davku na nepremičnine, so popoldne odzivi kar deževali. V SDS davka, ki ga je pripravila vlada Alenke Bratušek ne podpirajo, saj gre za siromašenje prebivalstva in gospodarstva. Kritični so tudi v Novi Sloveniji. Matej Tonin je dejal, da bodo zakonu nasprotovali zato, ker dodatno obremenjuje gospodarstvo in podeželje.

Najprej sta medije v svoje vrste povabili Nova Slovenija in Slovenska demokratska stranka. Obe sta zelo kritični do obdavčitve nepremičnin. V NSi so po besedah poslanca Mateja Tonina prepričani, da bo zakon zelo negativno vplival na podeželje in gospodarstvo. Dejal je, da vlada ni upoštevala njihovega predloga, da bi se davčna stopnja za stanovanjske objekte, v katerih prebivajo otroci do 18. leta, za vsakega otroka znižala za 0,02 odstotka. "Mislimo, da bi bil to pozitiven pristop države k družinski politiki, ki države ne bi nič stal, bi pa veliko pomagal družini. Več otrok kot imaš, več prostora potrebuješ," je dejal Tonin. Po njegovih besedah so glede obdavčitve kmetijskih objektov kmetje v zadnjih dneh jasno povedali, da so davčne stopnje previsoke in da morajo uradniki v Ljubljani razumeti, da kmetijski objekti predstavljajo njihovo osnovno sredstvo. Ob tem je opomnil, da gre pri kmečkem prebivalstvu za izrazito starejšo populacijo, ki se težko prebija in je zanje takšna obremenitev nenormalno visoka. Novi davek po oceni stranke predstavlja tudi veliko obremenitev gospodarstva, ki že dalj časa opozarja, da ne bo več dolgo zdržalo pritiska, ki ga prinašajo nove obremenitve. "Lahko se zgodi, da bodo po nepotrebnem pokopale še kakšno podjetje. Na koncu se postavlja vprašanje, od koga bomo na koncu pobirali davke, če bomo uničili še tisti del slovenske družbe, ki danes še edini vplačuje v slovenski proračun," je dejal Tonin.

Da gre v primeru nepremičninskega davka za siromašenje prebivalstva in gospodarstva pa so prepričani v SDS. Poslanec Zvone Černač. "Gre še za eno prerazporeditev, ki se dogaja pod to vlado, gre za zaplembo denarja zaposlenim, upokojencem, obrtnikom, in kmetom, predvsem pa za pokrivanje lumparij bančnih in ostalih tajkunov, ki so ohranili nedotaknjeno premoženje in se veselo sončijo in smejijo vsem v brk, ne v zaporih, pač pa v svojih vilah in jahtah," je povedal Černač. Ob tem je dodal, da bodo z novim davkom, ki predstavlja največji poseg v denarnice prebivalstva in gospodarstva, najbolj prizadeti tisti z najnižjimi dohodki in gospodarstvo, kjer bodo nove obremenitve najbolj prizadele majhne in srednje podjetnike, obrtnike in zaposlene. Kot ocenjujejo v SDS, je izključni namen novega davka krpanje vedno večje proračunske luknje in ne razvoj lokalnih okolij in državnega okolja v infrastrukturnem pomenu, za kar so v osnovi namenjeni ti davki. V največji opozicijski stranki menijo, da vlada premierke Alenke Bratušek kljub bistveno višjim obremenitvam, ki so jih bili deležni ljudje in gospodarstvo v zadnjega pol leta, to luknjo še povečuje. "V letu 2013 bo, kljub temu da so se davki povečali, prilivov za 260 milijonov evrov manj, kot jih je bilo v letu 2012," je dejal Černač. V SDS še menijo, da bi morala minister za kmetijstvo in okolje ter podpredsednik SD Dejan Židan in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo ter član PS Stanko Stepišnik zaradi današnjega sprejetja zakona odstopiti.

Kritike iz opozicije pa v tem popoldnevu letijo tudi na račun koalicijske stranke DeSUS. Medtem, ko je Erjavec za časnik Večer dejal, da zakona ne podirajo, je minister iz vrst omenjene stranke Tomaž Gantar - ta se je glasovanja o zakonu na vladi vzdržal - popoldne omilil Erjavčevo napoved. Stranka DeSUS se mora o podpori predlogu zakona o davku na nepremičnine še odločiti, je dejal Gantar, ki ocenjuje, da bo DeSUS zakon v državnem zboru le podprl. A so v SDS ob tem opozorili: "Minister Erjavec ravna dvolično. Če je namen DeSUSa resničen, pričakujemo, da bodo v DZ glasovali proti zakonu."

Ostale stranke koalicije, torej Pozitivna Slovenija, Državljanka lista in Socialni demokrati zakon, ki bo po žepih precej udaril kmete, družine, tudi posameznike, humanitarne organizacije, obrtnike, šole, vrtce, domove za ostarele in podobno, v celoti podpirajo.

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) zadovoljna z oprostitvijo plačila davka na sakralne objekte, o ostalih stopnjah obdavčitev še previdna

Obrtniki in podjetniki so ogorčeni, predstavniki Skupnosti občin so še pred vladno potrditvijo zakona zagrozili, če bo ta sprejet bodo uporabili vsa prava sredstva za zaščito javnega interesa. Medtem pa pri Slovenski škofovski konferenci pozdravljajo odločitev vlade, da zakon o davku na nepremičnine predvidi oprostitev plačila davka na sakralne objekte in kulturne spomenike. Opozarjajo pa da končnega komentarja na zakon še ne bodo podali, saj jih zanima, s kolikšno davčno stopnjo bodo obdavčeni pastoralni prostori, župnijski uradi, samostani, kulturni domovi, vrtci in šole.

V Slovenski škofovski konferenci so izrazili upanje, da bo nadaljnji postopek sprejema omenjenega zakona potekal v smeri dialoga med različnimi socialnimi partnerji in da bodo nepremičnine tako socialno šibkih družbenih skupin, kot tudi šol, socialnih ustanov in drugih družbeno koristnih organizacij izvzete iz plačila davka na nepremičnine.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je ogorčena nad potezo vlade, ki je potrdila predlog zakona o davku na nepremičnine. Ta ni usklajen s predstavniki obrtnikov in malih podjetnikov, vlada pa je ponovno pokazala mačehovski odnos do gospodarstva, so kritični obrtniki in podjetniki. Prepričani so, da bo to, da zakona predvideva 0,75-odstotno obdavčitev poslovnih in industrijskih nepremičnin, pogubno za številne obrtnike in male podjetnike ter več kot 120.000 njihovih zaposlenih. Predsednik upravnega odbora OZS Branko Meh je še dejal, da se vlada očitno še ne zaveda, da bodo posledice tako za gospodarstvo kot za celotno državo katastrofalne. O nadaljnjih ukrepih, tudi o možnosti državljanske nepokorščine, bodo obrtniki in podjetniki razpravljali na skupščini prihodnji teden.

Predlog zakona o davku na nepremičnine, ki ga je danes potrdila vlada, povzroča veliko zaskrbljenost v gospodarstvu in bo povzročil še večjo nestabilnost poslovnega okolja, pa sporoča Gospodarska zbornica Slovenije. Po njihovem mnenju bo sedaj zastavljeni davek skupaj z drugimi višjimi dajatvami povzročil nove izgube delovnih mest. GZS zato poslance poziva, naj preprečijo sprejetje zakona, ki da bo dodatno znižal konkurenčnost slovenskih podjetij in podjetnikov.

V Skupnosti občin Slovenije so prepričani, da bo predlagan koncept davka na nepremičnine v vedno hujši socialni in ekonomski krizi, ko po današnjih podatkih pod pragom revščine žive že več kot 30 odstotkov ljudi, povzročil na eni strani nižanje sredstev občin, torej manj sredstev za vrtce, šole, socialno stisko ljudi, kulturo, čisto okolje,…, na drugi strani pa bo neposredno te obubožane ljudi še dodatno finančno obremenil.

Kritični so tudi v Društvu mladih iz manj razvitih regij. Prepričani so, da bo davek naredil veliko škodo in še dodatno neenakomerno povečal obremenitev nepremičnim, ki jih prebivalci Slovenije potrebujejo za svoje preživetje. "Z nepremičninskim davkom bodo obdavčeni tudi vrtci, šole, bolnice, kulturna dediščina in zdravstveni domovi, skratka obdavčili bodo tudi javne objekte, ki pa so že danes veliko breme stroškov rednih vzdrževanj za občine in predstavljajo nujnost za vsakodnevno življenje v posameznih občinah."

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...