Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Cafe koncert v Buenos Airesu

| 19.09.2013, 06:00 Matjaž Merljak

V slovenski skupnosti v Argentini je namreč smisel za glasbo izredno razvit. Pa ne le za tradicionalno, zborovsko ali oktetovsko. Večje in manjše skupine nastopajo ob različnih priložnostih.

Ena izmed zelo aktivnih je zbrana okoli Slomškovega doma v predmestju Ramos Mejia. Tam so v soboto 17. avgusta pripravili glasbeno srečanje, poznano kot » Café koncert«. Dvorana je bila primerno pripravljena za tako priložnost.

V začetku je predsednik Pavel Brula pozdravil vse navzoče ter jih povabil k uživanju glasbe. Za njim je za prvo točko poskrbel talentiran Branko Marinič, ki je s saksofonom otvoril večer z dvema pesmima.

Na drugem mestu so se predstavili Mladci in Mladenke in izvedli izredno koordinirano predstavo s kozarci, ki so jih uporabljali kot tolkala, skupaj z rokami. Po ploskanju so pa zapustili oder in se vrnili k kelnarjenju, med tem ko se je slišala primerna Smolarjeva Je treba delat.

Novi bend Kilometro 43
Novi bend Kilometro 43 © Svobodna Slovenija

Kmalu so na oder stopili Damjan Marinčič, Martin Marolt, Tomi Marolt, Marjan Vombergar in Danilo Žgajnar pod imenom Kilometro 43. Novi bend se je tokrat prvič predstavil, obetamo mu pa uspešno prihodnost, saj so dobro izvedli izbrane pesmi.

V akustičnem formatu so se na četrtem mestu predstavili Martin Marolt, Luka Škulj, Marjan Vombergar in Danilo Žgajnar, ravno pod imenom Rock Acústicos.

Zbor Ex corde pozdravlja po nastopu
Zbor Ex corde pozdravlja po nastopu © Svobodna Slovenija

Za njimi je na oder stopil glavni gostitelj večera, zbor Ex corde, ki je pod vodstvom Marte Selan Brula zapel Prijatelji, ostanimo prijatelji, La Bamba in ABBA Capella. Zbor ima posebno naklonjenost za zborovske priredbe popularnih modernih pesmi, in da s tem na poseben način privlači publiko.

MTL, mladi in sveži
MTL, mladi in sveži © Svobodna Slovenija

Sledeči na vrsti je bil tercet MTL, katerega sestavljajo Marjan Loboda, Tonči Oblak in Ljudmila Smrdelj. Njim se je pozneje pridružil še Ivo Smrdelj. Na oder so doprinesli posebno svežost s primernim repertoarjem.

Sledila sta Marta in Marcelo Brula, glavna pri organizaciji večera in oba znana glasbenika naše skupnosti. Njuna predstava je bila sicer kratka in omejena samo na pesem Naposled zrem luči iz Disnejevega filma Tangled.

Marcelo Brula in žena Marta Selan, glavna organizatorja in tudi pevca
Marcelo Brula in žena Marta Selan, glavna organizatorja in tudi pevca © Svobodna Slovenija

Za tem je zopet na oder stopil zbor Ex corde, ob tej priliki s pesmimi True colors (spremljala na klavir Dalma Grbec) in Angels.

Toni Lenarčič se je pri naslednji točki izkazal na kitari, ko je s prostostjo zaigral priredbo Bachovega Minueta in The clap. Nato se mu je pridružil še Dejko Lenarčič, ter sta skupaj podala Gunsovo Sweet child of mine na dve kitari in lastno sestavljen Mix andino.

Toni in Dejko Lenarčič na Cafe koncertu
Toni in Dejko Lenarčič na Cafe koncertu © Svobodna Slovenija

Zadnje mesto je bilo rezervirano uspešnemu bendu Zlatorock (Luka in Tomi Kenda, Dejko Lenarčič, Branko Marinič, Sofi Marolt, Luka Škulj in Dani Vasle), ki se je pred kratkim vrnil iz turneje po Sloveniji. Publika, zlasti mladina, je že nestrpno pričakovala njihov nastop. Iz obširnega repertoarja so za to priložnost izbrali kar nekaj pesmi.

Sobota je že uro prej postala nedelja, ko je »Café koncert« prišel do zaključka. Na obrazih je bilo videti, da so vsi preživeli lep večer: nastopajoči, organizatorji in gostje. Veliko zaslugo so pri tem imeli tehnični delavci: Andrea Quadri Brula, ki je preskrbela sceno, Tomaž Kinkel in Dani Cestnik, ki sta imela na skrbi osvetljavo, Jure Cestnik, ki je pripravil zelo primerne video projekcije, ter Audio Pristava s pomočjo skupine Audio Našega doma, ki so uspešno posrbeli za zvok.

Kar presenetljivo je število in kakovost ramoških glasbenikov (bilo je nad petdeset kvalitetnih nastopajočih! Skoraj vsi iz Slomškovega doma!). Glasbeno delovanje v Ramosu si je s pripravo takega večera zaslužilo ponovno pohvalo in zahvalo.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.