Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Čudežna srajca ob obletnici šole na Pristavi (foto: Urška Makovec)
Čudežna srajca ob obletnici šole na Pristavi

FOTO: 60 let Prešernove šole

| 04.09.2013, 11:52 Matjaž Merljak

V slovenskem domu na Pristavi v Buenos Airesu so v soboto, 24. avgusta 2013, praznovali biserni jubilej slovenske šole. Pogovarjali smo se z ravnateljico Nadico Kopač Grohar.

Praznovanje se je začelo s pozdravi, za njo so to storili še pred. društva Andrej Golob, šolska referentka Zedinjene Slovenije Alenka Prijatelj in ravnateljica srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka. Slavnostni govor je imel brat ustanoviteljice licenciat Franci Markež.

Nastopili so sedanji učenci Prešernove šole z besedami, ki jih pred leti napisala ustanoviteljica. Recitirali so tudi Vrbo, zapeli tri pesmi - tudi himno, ki jo je napisal Miha Gasser, uglasbila pa Anka Saveli Gasser.

Učenci Prešernove šole
Učenci Prešernove šole © Urška Makovec

Slavnostni govornik s sliko ustanoviteljice in dolgoletne učiteljice Mije Markež v ozadju
Slavnostni govornik s sliko ustanoviteljice in dolgoletne učiteljice Mije Markež v ozadju © Urška Makovec
Podelili priznanje bratu ustanoviteljice in voditeljicam in nekdanjih učiteljicam šole. Sedanji in nekdanji učenci so zaigrali Čudežno srajco Leopolda Suhadolčana v režiji Dominika Obláka, postavili so fotografsko razstavo, pripravili pogostitev, veseli so bili obiska nekdanjih učencev.

Sogovornica je izpostavila idealistično delovanje učiteljic, ljubezen do očetnjave, do slovenske domovine, izredno požrtvovalnost nekdanjih aktivistov in zaveza krščanstvu, zaradi česar so starši morali zapustiti domovino in mučencem, ki so deli življenje zaradi istih idealov.

Letos slovensko šolo obiskuje 34 otrok, učiteljev pa je 13. Vsi delajo brezplačno, iz ljubezni do slovenskih otrok in slovenskega jezika ter domovine. V 60-ih letih je šolo obiskovalo okoli 600 otrok, poučevalo je več kot 70 učiteljev in duhovnikov.

Ustanoviteljica šole je žal že pokojna gdč. Mija Markež z Jesenic. Njej lastna je velika ljubezen do otrok.

Slovenske šole na področju Buenos Airesa imajo podoben program, ki ga ravnateljice med seboj usklajujejo ter prilagodijo znanju jezika. Imajo učence, ki so iz narodno mešanih zakonov in se slovenski partner potrudi, da osvajajo snov, ki ni lahka.

Iz predstave Čudežna srajca
Iz predstave Čudežna srajca © Urška Makovec

O prihodnosti slovenske šole je dejala, da ji upanje dajejo nekdanje učenke, ki se vračajo kot vzgojiteljice in učiteljice ter tudi starši, ki se v narodno mešanih zakonih trudijo za slovenstvo.

Novopostavljeni Prešernov kip na Slovenski Pristavi
Novopostavljeni Prešernov kip na Slovenski Pristavi © Urška Makovec

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.