Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Evropski dan jezikov

Evropska Unija | 26.09.2013, 10:04

Po vsej Evropi od leta 2001 praznujemo 26. septembra evropski dan jezikov. Namenjen je osveščanju javnosti o bogati kulturni in jezikovni raznolikosti v Evropi ter o pomenu učenja jezikov za utrjevanje evropskih načel strpnosti in medsebojnega razumevanja. Cilj pobude je tudi spodbujanje učenja jezikov in vseživljenjskega učenja. Pogovarjali smo se s Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, Majo Pavlović.

Jezikovni potep

Maja Pavlović: "Letos smo pripravili dvodnevno prireditev, družabni dogodek za boljše poznavanje evropskih jezikov. K sodelovanju smo povabili osnovnošolce in dijake iz vse Slovenije ter ljubitelje jezikov vseh generacij, s katerimi smo se že včeraj in se tudi danes odpravljamo na jezikovni potep. Na več lokacijah po Ljubljani so postavljene stojnice, na katerih je veliko gradiva o jezikih, o kulturah in dejavnostih sodelujočih kulturnih inštitutov. Pripravili smo tudi zabavne jezikovne igre. Odziv mimoidočih je zelo dober, včeraj smo imeli ves dan polno obiskovalcev pri stojnicah. Skupine učencev in dijakov. Pričakujemo jih blizu 500. Sodelujejo pri lovu na zaklad, s katerim se umeščajo tudi v žrebanje za privlačne nagrade. Želimo na prijazen, zabaven način mladim predstaviti bogastvo jezikov. Slovenski dijaki in učenci so relativno spretni v znanju jezikov."

Jezik naj nas povezuje in ne ločuje

Maja Pavlović: "Znanje jezikov odpira številna vrata v svetu. Smo bolj študijsko in poklicno mobilni. Širijo se nam obzorja in rušijo kulturni stereotipi. V Evropski uniji imamo 28 držav članic in 24 uradnih jezikov, med katerimi je od leta 2004 tudi slovenščina, in tri pisave. Poleg tega se znotraj evropske unije govori več kot 60 regionalnih in manjšinskih jezikov, migracijski tokovi pa še dodatno prispevajo k široki paleti jezikov v Evropi. Znanje jezikov je vse bolj nepogrešljiva veščina pri iskanju zaposlitve in pogoj za uspeh podjetij."

Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...