Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Ni pravičnih temeljev za obdavčitev

| 18.09.2013, 14:38

Zveza lastnikov gozdov, pod okriljem katere deluje že 29 lokalnih Društev lastnikov gozdov, pred jutrišnjim nadaljevanjem pogovorov o napovedanem Davku na nepremičnine opozarja, da država poskuša uvajati nove davke na spornih temeljih. Zato vztrajajo, da država najprej uredi nepravično zakonodajo na področju vrednotenja nepremičnin in odpravi anomalije, ki jih za lastnike gozdov pomeni trenutno veljavna zakonodaja.

Tudi lastniki gozdov skupaj s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, Sindikatom kmetov, Zadružno zvezo, Zvezo društev slovenske podeželske mladine in drugimi kmečkimi stanovskimi organizacijami ter tudi Avtoprevozniško zbornico in Gospodarsko zbornico Slovenije vztrajajo, da se država odpove uvajanju davka na nepremičnine, saj bi to še dodatno poslabšalo že tako izjemno slabo gospodarsko stanje v gospodarstvu.

Andrej Berdajs predsednik Zveze lastnikov gozdov najprej opozarja na sporno vrednotenje nepremičnin, na katerem napovedani davki temeljijo:"Ta vrednotenja so bila sporna, niso v skladu z dejanskim stanjem, in če teče debata o davkih, bi bilo najbrž pravično, da se najprej to vrednotenje postavi na temelje, ki jih bomo vsi priznavali!"

Zato lastniki gozdov pričakujejo, da država pred uvajanjem davka na nepremičnine najprej odpravi anomalije njihovega vrednotenja, hkrati pa prizna, da z zdaj veljavno zakonodajo, ki so ji lastniki gozdov v fazi sprejemanja z argumenti nasprotovali, pomembno omejuje lastninsko pravico in ne priznava dovolj socialne in okoljske funkcije gozdov in ostalih omejitev, ki jih zakonodaja postavlja pri gospodarjenju.

Poseben problem za kmete predstavlja tudi nerešeno lastništvo javnih poti in pa dejstvo, da se gozdovi, travniki in njive, ter gospodarska poslopja v funkciji kmetijske pridelave ne obravnavajo kot osnovna sredstva in da zakon ne predvideva olajšav v primeru izrednih dogodkov (poplave, suša, vetrolomi in snegolomi, škode po lubadarju), ki v zadnjih letih pomembno vplivajo na gospodarjenje z gozdovi in kmetijskimi zemljišči. Zato lastniki gozdov terjajo, da država najprej ustrezno uredi vsa ta področja, in se šele potem začne dialog o morebitni obdavčitvi nepremičnin.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...