Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Piknik Slovensko-ameriških časov na Slovenski pristavi (foto: Tone Ovsenik)
Piknik Slovensko-ameriških časov na Slovenski pristavi

Romanje v Frank, prodana župnija sv. Lovrenca

| 02.09.2013, 00:06 Matjaž Merljak

V nedeljo, 25. avgusta 2013, je bilo že tradicionalno romanje clevelandskih Slovencev k Žalostni Materi Božji v mestece Frank, Ohio. Naročeni avtobus je odpeljal izpred slovenskega doma collinwoodske naselbine Slovencev v neposredni bližini cerkve Marije Vnebovzete ob 8. uri zjutraj in pol ure nato še naložil ostale romarje pred svetoviško vasico.

Bogoslužje je imel namen opraviti upokojeni škof Edvard Pevec, a je nenadoma obolel in je na njegovo mesto priskočil msgr. Franci Petrič, urednik verskega lista Družina, ki je slučajno prišel na kratek oddih in obisk sorodnikov tu v Clevelandu. Po bogoslužju, daritve svete maše, petih litanij Matere Božje in molitev križevega pota so se verniki vrnili nazaj v Cleveland sredi popoldneva.

Ista nedelja je bila tudi priča veselega doživetja na Slovenski pristavi. Tja nas je vabilo uredništvo slovenskega mesečnika Slovenski-ameriški časi. S pomočjo prijateljev so postregli s kosilom in pripravili so kratek kulturni program, ki sta ga povezovala Mojca Slak in Tony Petkovšek. V programu so sodelovali ali nastopili bolj sveži, mladi talenti, med katerimi so izstopili mladi fantje: Janez Sršen mlajši, Richie Celestina in pa violinist Jože Štepec. Po končanem programu se je množica preselila ven na pikniški prostor in zaplesala ob zvokih narodno-zabavnega Alpskega seksteta.

Organizatorji so tudi pripravili tombolo z zavidljivimi dobitki. Ker je bilo toplo nedeljsko popoldne, je bil tudi plavalni bazen na Pristavi zaseden. Bil je lep nedeljski popoldan v pomoč našemu tisku, ki pa seveda vedno potrebuje našo podporo.

Nastopili so mladi talenti
Nastopili so mladi talenti © Tone Ovsenik

Padel je pa zastor župnije svetega Lovrenca v Clevelandu. Končuje se zadnje poglavje o življenju te Slovenske župnije med rojaki v Clevelandu, saj je bila prodana. Sveti Lovrenc je bila druga slovenska župnija v Clevelandu, ustanovljena leta 1901, po ustanovitvi župnije svetega Vida leta 1893. Župnija Marije Vnebovzete je sledila v novembru 1905. Župnija svetega Lovrenca je bila, ki je po gostoljubnosti msgr. Omana, sprejela pokojnega ljubljanskega škofa Gregorija Rožmana, da je zadnja leta svojega življenja preživel po izgnanstvu komunističnega režima v Sloveniji.

Denar od prodaje je bil razdeljen benediktinski skupnosti v priznanje njihove podpore pri poslovanju župnije v zadnjih letih, v omejen župnijski sklad v pomoč župnijam, ki imajo finančne težave in seveda župniji Marije Vnebovzete, ker je lepo število družin svetega Lovrenca sprejelo to župnijo kot njihov novi duhovni dom.

Razdeljevanju financ je župnija Marije Vnebovzete prejela 217 tisoč dolarjev, za kar je župnik Kumše z župljani zelo hvaležen. Naj Bog blagoslovi in nagradi dobre ljudi sv. Lovrenca, žive in mrtve in naj njihov duh nadalje prinaša življenje v župnijo Marije Vnebovzete.

Ta konec tedna pa rojaki v Clevelandu gostimo Koroške rojake. Iz Pliberka nas obiščejo člani pevskega okteta Suha in pa glasbeni trio Lipusch. Prvi koncert so podali v dvorani Marije Vnebovzete v petek zvečer in drugi pa sinoči na Slovenski pristavi, kjer je sledila vesela zabava pozno v večer. Več o tem pa prihodnjič.

Slovenske dobrote
Slovenske dobrote © Tone Ovsenik

Po poročilih iz Slovenije o manifestaciji slovenske vladne elite, ki jo je priredila v Stožicah v mesecu juniju v slavo komunizmu, kjer so bili v prvi vrsti levičarji, Kučan, Pahor, Turk, Stanovnik in pa premireka Bratušek, se gražamo. Vse to bi skoraj zvenelo izdalajsko kje drugje na svetu. Zgražanje levičarjev nad slovesnosti v Šentjoštu nad Horjulom in napad na spominsko slovesnost v Rovtah, kjer so zabeležili 20 obletnico spominske table z imeni 218 pomorjenih po vojni, je nerazumljivo. Mar nima vsak svojec pravice se spodobno spomniti svojih umrlih. Tudi VI imate svoje partizanske proslave. Vas kdo takrat osramučuje?

Naj tu povzamem besede Pavleta Borštnika iz Slovenskih-ameriških časov. Slovenci doma in po svetu! Ohranite svojo narodno bistvo, odstranite pregrade, ki so jih med vas zasejale tuje »filozofije«! V narodni solidarnosti je edina prava pot v srečnejšo prihodnost, vse drugo je prevara, ki koristi rdečim prevarantom in ji ni mar za prihodnost tistega »raja pod Triglavom«. Slovenija je vaša, ne prepustite je brezvestnim internacionalcem.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.