Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Novice iz Našega doma v Londonu

| 31.08.2013, 07:52 Matjaž Merljak

Župnik za Slovence v Londonu in Angliji Stanislav Cikanek piše o poletnem utrip v Našem domu. Poletje je minilo v znamenju obiskov britanske prestolnice ... Sicer pa je v večnost odšel velik prijatelj Slovencev Timothy Russ.

V času letošnjega poletja je v pastoralnem oziru življenje v »Našem domu« potekalo morda manj pestro kot sicer. Zadnjo slovensko sv. mašo v prvem polletju za rojake v Londonu in okolici smo imeli na drugo nedeljo v juniju. Z rednimi sv. mašami in našimi srečanji bomo nadaljevali na drugo nedeljo v septembru in vse do 2. nedelje v juniju 2014. Letos smo praznik slovenske osamosvojitve in državnosti obhajali 20. junija 2013. Naše veleposlaništvo je priredilo lep koncert s pevcema, sestro Bernardo in bratom Markom Finkom. Dvorana se je napolnila z rojaki in prijatelji Slovencev.

Tudi tokrat je v poletnem času k nam prišlo na obisk ali pri nas bivalo kar lepo število študentov, dijakov in rojakov, ki so prišli z namenom, da si ogledajo znamenitosti Londona in Anglije. Sicer pa študentje in dijaki predvsem hodijo k nam zaradi tečajev angleščine ali obiskujejo kake druge študijske dejavnosti. V prostem času si ogledujejo znamenitosti angleške prestolnice.

Jure Ferlež in Stanislav Cikanek
Jure Ferlež in Stanislav Cikanek © Arhiv slovenske misije v Londonu

Bili smo zelo veseli nekaterih slovenskih duhovnikov, ki so bivali v Našem domu ali pa so bili v času poletnih počitnic kako drugače povezani s slovensko katoliško misijo, ko so bivali v Londonu. Naj omenim vedno vedrega Jureta Ferleža, župnika v Dobu pri Domžalah in prav takega misijonarja iz Zambije, magistra p. Janeza Mujdrico.

Župnik S. Cikanek je v času poletnih počitnic skrbel za Dom in za pastoralno delo predvsem v Londonu.


V večnost je odšel Canon Timothy (Tim) Russ – velik prijatelj Slovencev

Oktobra 2010 je v domači župniji Great Missenden daroval zadostilno in spravno sveto mašo za popravo krivic Britanske kopenske vojske zaradi vračanja slovenskih vojakov v domovino ob koncu druge svetovne vojne. Spravnega bogoslužja v Veliki Britaniji so se udeležili številni duhovniki iz Slovenije, o dogodku pa smo poročali tudi na naših spletnih straneh.

Kanonik Russ
Kanonik Russ © Arhiv slovenske misije v Londonu
Tim Russ se je rodil 11. avgusta 1943 v stari katoliški rodbini in je bil na svoje prednike Huddiestonove izjemno ponosen. Pogosto je pojasnjeval, kako po rodbinskem izročilu njihove angleške korenine segajo vse do anglosaksonskega kralja Atelstana iz 10. stoletja. Rojen je bil v času druge svetovne vojne, njegov oče pa je umrl med služenjem v Kraljevi mornarici. Po končanem šolanju se je vpisal na Kraljičin kolegij v Cambridgeu, kjer je z odliko zaključil študij ekonomije.

Na materino presenečenje se je po Cambridgeu odločil za duhovniško pot in se je vpisal na Marijin kolegij v Oscottu, semenišče birminghamske nadškofije. Po šestih letih priprave na duhovništvo je leta 1972 prejel mašniško posvečenje in bil imenovan za kaplana v župnijah Sv. Lovrenc v Cambridgeu in Sv. Martin v Lutonu. Zatem je postal tajnik škofa Chartesa Granta. Tim je čutil veliko naklonjenost do škofa Granta, rojenega v Cambridgeu, kjer stoji tudi dom prednikov rodbine Huddleston, Savvston Hall.

Po tajniškem položaju je bil imenovan za župnika v Burnhamu, leta 1996 pa je prevzel cerkev Marijinega brezmadežnega Srca v Great Missendenu v angleški grofiji Buckinghamshire. Imenovan je bil tudi za kanonika teologa stolnega kapitlja v škofiji Northampton.

Kot filozof in teolog je pozorno preučeval dela jezuita Bernarda J. F. Lonergana, kanadskega duhovnika, filozofa in teologa, ki v nekaterih krogih velja za enega najpomembnejših mislecev dvajsetega stoletja. Tim je bil verjetno eden izmed najboljših poznavalcev njegovih del v Angliji.

V zadnjih letih je Tim v svoji župniji sprejel številne duhovnike iz Slovenije, ki so župnijo vodili v času njegovega tritedenskega letnega dopusta. Preko teh poznanstev je izvedel za pokol pretežno mladih slovenskih katoliških vojakov, ki sojih leta 1945 pobili komunisti, potem ko jih je v domovino vrnila Britanska kopenska vojska. Kot teologa ga je to spodbudilo k darovanju izrednega bogoslužja za popravo krivic, s pomočjo katerega naj bi Združeno kraljestvo doseglo duhovno zadoščenje za napako ob vračanju teh mladih mož. Zadostilno bogoslužje je bilo deležno množične podpore, udeležili pa so se ga tudi škof iz Northamptona, anglikanski škof iz Buckinghama, Ijubljanski nadškof in številni drugi dostojanstveniki. Osebno sporočilo ob tej priložnosti je poslal tudi kardinal Rode iz Vatikana. Tim je bil prepričan, da je bilo to zadostilno bogoslužje ena izmed pomembnejših stvari, ki jih je storil v življenju. Eden izmed udeležencev je nedavno dejal, da je bilo 'obhajanje zadostilnega bogoslužja resnično pomemben zgodovinski dogodek ne le za vse tiste, ki so se ga udeležili, ampak za vse sorodnike tistih več sto tisočih žrtev iz leta 1945, ki si bodo njegovo ime zapomnili za vedno'.

V zadnjih letih je Tim pokazal svojo vsestranskost, ko je postal navdušen ribič; v kraju Littie Missenden pa je zasadil celo manjši vinograd. Resnično 'mož za vse letne čase'. Tim Russ je mirno zaspal za večnost na svojem domu na praznik apostolov Petra in Pavla, potem ko se mu je nepričakovano poslabšalo zdravstveno stanje zaradi raka na trebušni slinavki. Škof iz Northamptona je po njegovi smrti poudaril 'neizmerno vero in dušni mir, s katerima je kanonik Timothy pred tremi meseci sprejel diagnozo o svoji neozdravljivi bolezni'. V Great Missendenu so v sredo, 10. julija 2013, ob 11.30 obhajaii pogrebno sveto mašo, kanonik Russ pa je bil v ožjem krogu položen k večnemu počitku v kapeii rodbine Eyre v Bathu v petek, 12. julija2013.

Zapis Keitha Milesa je prevedla Mojca Masterl Štefanič. Zagotavljamo našo povezanost s pokojnim Timom v molitvi - še zlasti pri svetih mašah, ki se darujejo v Našem domu v Londonu.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.