Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Oplotnik in Štular o kadrovanju v Luki Koper

Slovenija | 27.08.2013, 17:16

Imenovanje Gašparja Gašparja Mišiča na čelo Luke Koper je v Sloveniji dvignilo nemalo prahu. Kritičen ni le del politike, ostre so tudi besede številnih predstavnikov tako strokovne kot tudi laične javnosti. Za komentar smo zaprosili ekonomista Žana Jana Oplotnika in dr. Mitjo Štularja iz Civilne družbe za pravično Slovenijo.

Po Oplotnikovih besedah odločitev nadzornikov Luke Koper ni bila dobra, "predvsem zato, ker je tudi tu šlo za očiten interes določenih ljudi, na čelu z gospodom Mišičem, da se prevzame ena od velikih družb v državni lasti". Oplotnik se boji, da pri odločitvi ni prevladala strokovnost. Žalosti ga, da do tega še vedno prihaja. "Iz vseh teh dogodkov, ki smo jih imeli v zadnjih letih na tem področju, bi se lahko naučili, da se morajo državne in politične lovke iz podjetij, tudi če so v državni lasti, umakniti stroki." Kaj bo Mišičevo imenovanje prineslo Luki Koper? "Posel, kot je prevozništvo, in posel, ki ga opravlja Luka Koper, je preveč resen, da bi se na tako grotesken način igrali z njim. Bojim se, da smo s tem še za mogoče celo nekaj let premaknili tisto točko, ko bi nas svet lahko uvrstil na zemljevid resnih poslovnih partnerjev," poudarja Oplotnik, ki je sicer prepričan, da je kljub vsemu v Luki Koper zaposlenih veliko ljudi, ki dobro opravljajo svoje delo. "Upam, da se zaradi tega, kar se je zgodilo z imenovanjem prvega moža, ne bo začela podirati tista dobronamernost, ki jo opravljajo zaposleni znotraj," še dodaja.

Štularja je odločitev nadzornikov Luke Koper nekoliko presenetila. Po drugi strani gre po njegovem za značilen primer, ki kaže, kakšne so pravzaprav razmere v Sloveniji. "Gre za katastrofalno odločitev, ki kaže, kako se politični in lobistični vplivi izkoriščajo za lastne koristi mimo vseh kriterijev kakovosti," je oster. V Civilni družbi za pravično Slovenijo zato ponavljajo, da našo državo lahko reši le pozitivna kadrovska selekcija ter kadrovanje ljudi z ustreznimi etičnimi vrednotami, strokovnim znanjem, izkušnjami in osebno odgovornostjo. Na vprašanje, ali nas lahko skrbi, da prvi nadzornik Luke Koper včeraj ni želel oziroma ni znal našteti Mišičevih strokovnih referenc, Štular odgovarja: "V tem je pravzaprav največji problem. Pokazalo se je, da so Slovenija in njeni davkoplačevalci posredno pravzaprav talec vesti nekaj nadzornikov. Družba, ki je v večinski državni lasti in vladajoča koalicija morajo namreč takšne poteze preprečiti, ker gre posredno za naš denar in škodo plačujemo vsi davkoplačevalci." Številne izjave in pojasnila premierke in predstavnikov koalicijskih strank v zadnjih dneh so po njegovem mnenju metanje peska v oči, saj "imajo odgovornost, da to preprečijo in v Civilni družbi za pravično Slovenijo zahtevamo, da to tudi storijo". V Civilni družbi za pravično Slovenijo so se, tako kot stranka N.Si, obrnili na protikorupcijsko komisijo. "Protikorupcijska komisija je dala neka pojasnila, a dejstvo je, da je odziv po našem mnenju popolnoma nezadosten. Gre namreč za očiten primer politične korupcije," je še povedal Štular.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.