Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Mišičev skok na vrh Luke Koper sprožil ostre odzive

Slovenija | 27.08.2013, 15:43

Gašparju Gašparju Mišiču se je uspelo zavihteti na vrh Luke Koper. Še pred kratkim državni sekretar v kabinetu predsednice vlade bo na sedež prvega moža družbe najverjetneje sedel prihodnji teden. Tako so odločili nadzorniki. Izid glasovanja je bil tesen - Mišiča je podprlo pet nadzornikov, proti so glasovali štirje. V vrstah koalicije je že završalo. Ostre besede je slišati tudi s strani opozicije.

Nadzorniki so predsednika uprave Luke Koper izbirali po pogovorih z vabljenimi kandidati in ne prek javnega razpisa. Vabljenih kandidatov naj bi bilo več kot pet, med njimi poleg Mišiča še dozdajšnji prvi mož Luke Koper Bojan Brank, ki je bil na tem mestu začasno, in predsednik uprave Intereurope Ernest Gortan.

Že pred včerajšnjo sejo nadzornega sveta je bilo jasno, da bodo Mišiča podprli predstavnica koprske občine Sabina Mozetič in trije predstavniki zaposlenih. Eden od njih je Mladen Jovičič, ki je danes pojasnil, da so sami pred odločanjem dobili soglasje sveta delavcev in sindikata. Kot je dodal, so s podporo prevzeli tveganje, a prepričan je, da je bil Mišič najboljša možnost. Mišičevih strokovnih referenc sicer novinarjem ni želel ali ni znal našteti predsednik nadzornikov Dino Klobas, ki je neuradno prispeval odločilni glas. Pojasnil je le, da se je zelo trudil, da bi eden od kandidatov dobil širšo podporo nadzornikov. "Po burnih razpravah sem ugotovil, da nihče od kandidatov ne more dobiti absolutne večine. Potem smo šli na glasovanje, prej ali slej smo se morali za to odločiti. Gospod Mišič je na glasovanju dobil potrebno večino." Klobas je tako snedel besedo, saj je pred tem omenjal možnost preložitve odločanja, če nobeden od kandidatov ne bo prejel najširše podpore. "Mislim, da bi bilo za Luko Koper slabo, če bi to podaljševali in podaljševali. Gospodu Branku poteče mandat 6. septembra. Če do takrat ne bi imeli novega predsednika uprave, bi bilo to najslabše," je dejal Klobas. Kdaj bo Mišič nastopil mandat, nadzorniki še niso dorekli. Posle bi moral praviloma prevzeti 7. septembra. Mišič je napovedal, da se bo takoj lotil dela in pokazal, da so bili številni v zmoti o njem ter njegovih namenih in prepričanjih.

Da je to imenovanje nedopustno, ocenjuje premierka Alenka Bratušek. Zjutraj se je sešla s sodelavci, da bi preučili možne ukrepe. Kaj so ugotovili, za zdaj ni znano. Danes sestankuje tudi vladna kadrovska komisija.

Kaj pravijo politične stranke?

Jani Möderndorfer, ki vodi poslansko skupino Pozitivne Slovenije, katere član je Mišič, je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je treba takrat, ko 70-odstotni lastnik nima več vpliva na odločitve o svoji lastnini, tiste, ki odločajo v imenu lastnika, zamenjati. Država je namreč skupaj s kapitalsko in slovensko odškodninsko družbo skoraj 70-odstotna lastnica Luke Koper. Do odločitve nadzornikov so bili kritični tudi ostali koalicijski partnerji. Predsednik SD Igor Lukšič je bil zgrožen, po njegovem so šle stvari čez rob. Imenovanje Mišiča je prav tako nesprejemljivo za prvaka DL Gregorja Viranta. Njegova stranka zahteva, naj vlada takoj stori vse, kar je v njeni pristojnosti, da pride do zamenjave nadzornega sveta Luke Koper in Mišiča. Po besedah predsednika DeSUS Karla Erjavca gre za nedopustno potezo, ki je v nasprotju z interesi Luke. Tudi on trdi, da je treba takoj imenovati nov nadzorni svet in Mišiča razrešiti.

V največji opozicijski stranki SDS dogajanja niso posebej komentirali. Na Twitterju so le čestitali Zoranu Jankoviću za uspešno uveljavljanje pozitivne kadrovske politike vlade v Luki Koper. Na omenjenem družbenem omrežju se je odzvala tudi podpredsednica SLS Olga Franca. Zapisala je, da je nepolitični nadzornik Klobas politično klonil. Prepričana je, da bo z Mišičem klonila tudi Luka Koper. Predsednik SLS Franc Bogovič medtem meni, da je to, kar se v zadnjih dneh dogaja, rezultat lanskoletnega nasprotovanja Slovenskemu državnemu holdingu. "To je neetično, škandalozno. Luka Koper je eno največjih podjetij v državi, za katerega bi morali še posebej dobro skrbeti in tja postaviti najboljše menedžerje. Pri Gašparju Gašparju Mišiču nimamo nobenih takšnih referenc, razen tega, da ima za seboj politično kariero, da je bil pred kratkim državni sekretar, pred tem poslanec, torej je bil politično prepoznaven in je na ta način prišel na ta stolček," pa je za naš radio povedala predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak. Prepričana, da bi se na tako izrazito politično kadrovanje, kot je ocenila potezo nadzornikov Luke Koper, bolj odločno in konkretno morali odzvati koalicijski partnerji, prav tako ne sme biti tiho javnost. "Če bomo kar tiho in se bomo s tem sprijaznili, se bo stvar pozabila in bo izpadlo, kot da je vse v redu in prav." Po njenem so Mišiča nastavili določeni ljudje, ki bi tudi sami želeli imeti pomemben vpliv na to državno podjetje. Kot je dodala, nam ta primer sporoča, da moramo veliko več narediti za privatizacijo, "da bodo podjetja vodili odgovorni lastniki, država pa mora biti zainteresirana za to, da pobira davke, da ji podjetja odpirajo delovna mesta. Ni naloga države, da vodi podjetja".

Da bodo kot skrbni in odgovorni upravljavci državnega premoženja proučili položaj, so medtem sporočili s slovenske odškodninske družbe.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.