Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Mag. Klemen Žumer (foto: Matjaž Merljak)
Mag. Klemen Žumer

Klemen Žumer: Vsak mora enkrat iti v tujino

| 17.07.2013, 09:11 Matjaž Merljak

Mag. Klemen Žumer, ki deluje v evropskem parlamentu, je pri okrogli mizi 20. Tabora Slovencev po svetu (Zakaj ostati v Sloveniji? Mladi razpeti med Slovenijo in tujino.) poudaril, da vedno več mladih razmišlja, ali bi odšli na študij ali delo v tujini. V tujini živi in deluje že 15 let, že 10 let v Bruslju. Od Slovencev po svetu se je veliko naučil. Na razmere je pogledal skozi sedem vprašanj, ki so pred mladim, ki se odloča za prihodnost.

Ta vprašanja oz. področja so: razlike v kulturi in mentaliteti, institucionalni način dela, razlike v kupni moči in možnosti osebnega razvoja, relativna življenjska stabilnost, dodatni napori in lepote Slovenije.

V Kanadi je spoznal teorijo kulturnega šoka: v prvih mesecih je novo okolje zanimivo in te motivira, sledi obdoje kulturnega šoka, ko mora pametno razločevati, katere lastnostni so dobre in katere ne, nato šele dobil realen pogled na novo okolje.

Pot človeka spremeni, pogled na stvari ter na stari in novi svet postane unikaten in nov. Slovenska družba ima mnoge pozitivne vpliva na razvoj mladga človeka: delavnost, poštenost, skrb za drugega. Te vrednote izvirajo iz vzgoje, ki izhaja iz krščanskih vrednot. Kar je v Sloveniji manj prisotno in ponavadi odkrijemo v tujini je odprtost, sodelovanje in samozavesti.

Ena ključnih razlik med slovenskim in zahodnim delovnim okoljem je prav v tem, da mlad človek v Sloveniji težko napreduje, ne glede na morebitne visoke sposobnosti ali dobre ideje. V tujini pa na to ne vplivajo ne starost, ne politična barva, ne spol, ne rasa in nacionalnost. Če pogledaš iz povprečja, te družba potolče.

Eden od ključnih faktorjev je finančni pogled. V Sloveniji s trdim delom ne moreš zaslužit ali prihranit toliko kot v zahodnem svetu. Postaviti se na svoje noge pa je za mlade ključno. Tako finančni faktor v Sloveniji ni naklonjen gradni prihodnosti kariere.

Mladi v Sloveniji imajo po Žumrovem mnenju večinoma občutek, da niti ni pomembno kaj študiramo, ker se pri tem itak ne bodo veliko ne bodo naučili za življenje. V Sloveniji v tem trenutku primanjkuje povezanosti med izobraževanjem in gospodarstvom, javnim sektorjem in civilno družbo.

Lažje je ostati v lastnem okolju, kot pa se učiti in prilagajati v tujem okolju. Tudi potovanja so precej naporna. Zagotovo je eden ključnih razlogov, da se ne želimo izseljevati, lepota slovenske narave. To Slovenci po svetu poleg družine najbolj pogrešajo.

Ob zaključku pa je dejal: „Moje mnenje je, da bi moral vsak človek vsaj enkrat v tujino, ven iz svojega okolja. Ne bojmo se tega. To je lahko zelo pozitivno, a morajo biti ustvarjeni pogoji, da se vrne nazaj. Izkušnje, ki jih pridobiš v tujini so neprecenljive za jasnejše in pravilnejše razumevanje lastne situacije, identitete in relativnosti svojih problemov.“

Mag. Klemen Žumer, svetovalec ELS v Evropskem parlamentu. Maturiral je leta 1998 na ŠKG v Ljubljani. V Kanadi je diplomiral iz mednarodne ekonomije, in poučeval ekonomijo ter s profesorji objavil nekaj znanstvenih člankov na področju ekonomije. Študij je nadaljeval na London School of Economics, kjer je dokončal magisterij iz Mednarodne politične ekonomije, ter na Sciences Politiques v Parizu magistriral iz evropskih študij in odnosov med EU in ZDA.

Med študijem je bil aktiven v več društvih Slovencev po svetu, med drugim v Lipa Park St Cathainres v Kanadi ter na Radiu glas Kanadskih Slovencev, potem pa v pariškem društvu Slovencev ter kot soustanovitelj Društva Slovencev na London School of Economics in NK Bruselj v Bruslju.

Lojze Peterle, ga je leta 2004, ob vstopu Slovenije v EU, vzel za svojega asistenta v Evropskem parlamentu v Bruslju. Bil je eden prvih Slovencev, zaposlenih v Evropskih institucijah, ter kmalu naredil mednarodni konkur za redno službo EU. Danes je svetovalec predsednika največje poslanske skupine v Evropskem parlamentu Francoza Josepha Daula ter 270 evropskih poslank in poslancev iz vseh držav EU.

V delu odnosov z javnostmi, Slovencem poskuša posredovati informacije o tem, kako pomembna je Evropska unija za življenje tudi v Sloveniji, in jih s konkretnimi primeri motivira, da skupaj sooblikujejo Slovenijo in Evropo.

Preberite tudi

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...