Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Luka D. Mayer v Buenos Airesu

| 13.07.2013, 11:45 Matjaž Merljak

Številni rojaki so se zbrali v petek, 14. junija 2013, v cerkvi Marije Pomagaj v Slovenski hiši. Po kar nekaj letih nas je bas Luka Debevec Mayer presenetil z glasbenim recitalom, saj smo znanega pevca že kar pogrešali.

Pred vstopom v cerkev Marije Pomagaj smo prejeli prospekt z bogatim programom, ki je na naslovni strani vseboval sonet pokojnega dr. Milana Komarja in fotografijo samotnega drevesa, ki nas je vabil k poglobitvi in k razmišljanju. Na dodatnem listu pa smo lahko prebrali intervju z umetnikom not in tonov.

Maruša Batagelj Klemenčič je z nežnim recitacijskem glasom obarvala recital in podala uvod v ta izbor verskih pesmi. Naslov glasbenega recitala je bil V živi spomin. Večer je bil posvečen našim junijskim žrtvam.

Zamisel in izvedba sta tudi bila sad vsestranske kreativnosti Luke Debevca Mayerja. Izbor skladb je vključil vsebinsko globoke, pesniško zahtevne in estetsko dovršene sakralne kompozicije evropskih avtorjev kot so F. P. Schuber, G. Puccini, G. E. Handel, Ch. Gounod, J. S. Bach, J. Levičnik, M. Tomc in drugi vrhunski skladatelji.

Luka Debevec Mayer
Luka Debevec Mayer © Svobodna Slovenija
Opus umetnostnih skladb je bilo ustvarjalno delo - kar se tiče glasbene priredbe - Diega Licciardija, tako da smo marsikateri klasični skladbi sledili v novi stvaritveni luči. Izbranim melodijam se je harmonično skladala interpretacija tako imenovanih »glasbenih prijateljev«: violini, viola in violončelo. Izvajanje je tudi vključevalo skladbe s področja, ki pričajo, kar je zapisal Luka Debevec Mayer v intervjuju »Narodna pesem je bila vedno biser in bistvo ustvarjalnega melosa klasične ali resne glasbe«. Tako so slušatelji tudi prisluhnili dvema skladbama črnske duhovne glasbe, ameriški duhovni kompoziciji in švedskemu napevu.

Bas Luka Debevca Mayerja je ponovno razodel publiki izredno bogato paleto barv, njegov glas je nagovarjal poslušalce od mogočnih tonov zmagoslavja, do umirjene harmonije z nadzemskim in v najzahtevnejših stvaritvah, ki jih je publika spremljala v popolni tišini, kjer se je nežna intonacija približevala melodiozni poetičnosti recitacije.

Ta večer glasbe je bil tudi sad sodelovanja primernih in kvalitetnih instrumentalistov. Bas Luka Debevec Mayer pa je pokazal in dokazal umetniško dozorelost, estetsko dovršenost in globino človekovega mišljenja usmerjenega k večnosti in presežnosti. Bogati in dolgi aplavzi, ki so zahtevali ponovno petje čudovitih arij, so razodevali navdušenje in hvaležnost prisotnih.

V vseh detajlih koordinacije tega koncerta je z vso nam znano odgovornostjo in estetskim čutom sodelovala Anica Rode.

Visoki cilji, najboljši nameni, radodarna pripravljenost in čut publike za vse, kar je katoliško verskega, lepega in dobrega je poplemenitil našo skupnost s tem glasbenim koncertom. Želeli bi, da se taki in podobni večeri še ponovijo v naši sredi.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...