Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Rast 42 v slovenski in argentinski noši (foto: Matjaž Merljak)
Rast 42 v slovenski in argentinski noši

Rast XLII v domovini očetov in dedov

| 09.07.2013, 11:50 Matjaž Merljak

Na obisku v Sloveniji so maturantje iz Argentine, Rast XLII. To je kratica za Roj abiturientov srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka iz Buenos Airesa. Skupino sestavlja enaintrideset dijakov - trinajst deklet in osemnajst fantov. Vsi so iz Buenos Airesa v Argentini, spremljajo jih Mirjam Oblak, Ema Urbančič Marušič in Polde Malalan.

Skupino sestavljajo mladi rojaki, ki so se rodili in zdaj rastejo in živijo v Argentini, a čutijo pripadnost slovenskemu narodu. Pripadajo tretji generaciji priseljencev, so potomci povojnih beguncev, ki so pred več kot pol stoletja morali oditi v tuji svet zaradi komunističnega nasilja. V Argentini so ohranjali verske in narodne dobrine in se ravnali po slovenskih navadah in običajih. Ustanavljali so pevske zbore, gledališke skupine razne organizacije, zgradili so skupne slovenske domove in šole. Vsak slovenski Dom v Argentini je pravo žarišče narodnostnega, kulturnega in verskega življenja.

Mladi so v svojih krajevnih domovih obiskovali slovensko osnovno šolo, nato pa srednješolski tečaj, ki ob sobotnih popoldnevih poteka v Slovenski hiši v središču mesta. Tam so se učili slovnico, slovstvo, slovensko zgodovino in zemljepis, verouk in petje.

Ob koncu srednješolskega tečaja so zdaj na obisku Slovenije. Tu se izpopolnjujejo v znanju slovenščine, hkrati pa si ogledujejo različne kraje, obiskali bodo tudi sorodnike. Tako tudi spoznavajo svoje korenine.

Damijan, Zofija in Aleš ter Mirjam Oblak
Damijan, Zofija in Aleš ter Mirjam Oblak © Matjaž Merljak

Damijan Pavšer, Aleš Grohar in Zofija Bokalič so nam povedali o svojih vtisih. Damijan in Aleš sta iz Prešernove šole v Moronu, Zofija pa iz Slomškove šole v Ramos Mejiji.

Veliko so pričakovali, a tukaj jih je očarala narava in tudi ljudje so zelo topli in prijazni. Damijan in Aleš sta, kot večina prvič v Sloveniji, Zofija pa je že bila.

Spregovorili so o pripravi na obisk v Sloveniji. Vsako soboto so imel pred tečajem vaje za nastop, ki ga predstavljajo ob obisku Slovenije. Z njim želijo pokazati kdo so in kako to vpliva na njihovo čutenje slovenstva.

Rast 42 med nastopom na Taboru SVS
Rast 42 med nastopom na Taboru SVS © Matjaž Merljak

Maturante lahko spremljate tudi na spletni strani

Rast 42, logo
Rast 42, logo © Matjaž Merljak

 

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...