Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Presečnik: Vlada želi narediti konec klasični družini

Slovenija | 10.07.2013, 14:44 Marjana Debevec

Vlada želi s spremembo družinske zakonodaje družinsko politiko oblikovati na bolj moderen način, je na včerajšnji seji državni zbor dejala premierka Alenka Bratušek. Meni namreč, da tradicionalen pogled na družino v teh časih ne zdrži več. Poslanca SLS Jakoba Presečnika je namreč zanimalo kako in s katerimi ukrepi namerava vlada spodbujati in zaščititi družino kot eno največjih vrednot in temeljno celico naše družbe. Nad njenim odgovorom je razočaran, saj kaže na to, da namerava vlada narediti konec tradicionalni družini.

Premierka je v odgovorih izpostavila, da so zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih dali v javno razpravo ob tem pa je dodala, da mora biti zakonodaja usmerjena k vsem družinam. Jasno je tudi nakazala usmeritev vlade, da bo začela reformo družinske politike. Ta vključuje tudi redifinicijo družine, ki smo jo na referendumu pred dvema letoma zavrnili. Poslanec SLS Jakob Presečnik je prepričan, da gre družinska politika vlade v napačno smer. Na današnji novinarski konferenci je dejal, da je premierka z odgovorom "vrgla ideološko rokavico", česar v tem času ne potrebujemo.

Ob tem je poudaril, da na mize poslancev nenehno prihajajo ukrepi, kot so dvig davka na dodano vrednost, napovedan davek na nepremičnine in znižanje porodniških nadomestil, ki posegajo v obstoj družin. Pri tem je Presečnik izpostavil, da sicer podpira tiste enostarševske družine, ki so jih do tega pripeljale razne okoliščine, ne podpira pa t. i. "umetnih enostarševskih družin". Zato v SLS izražajo skrb, da bodo vsi ti ukrepi, predvsem pa predlog zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, povzročili ponovno porast enostarševskih družin.

Presečnik je zato prepričan, da gre družinska politika v napačno smer. Predlagani zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih prinaša nekaj spornih določb, na katere se je že odzvala tako opozicija, kot tudi civilna družba. Med drugim je sporen člen, po katerem naj bi tudi očetje obvezno koristili očetovski dopust. Prepričani so namreč, da bi bilo treba odločitev o koriščenju starševskega dopusta prepustiti staršema. Matere pa bodo na ta račun morale v službo mesec dni prej, v večini primerov v starosti otroka okoli 10 mesecev.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.