Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Hvala sv. Cirilu in Metodu za bogoslužje v domačem jeziku

Slovenija | 05.07.2013, 00:10 Marjana Debevec

Praznovanje ob 1150-obletnici prihoda slovanskih apostolov Cirila in Metoda na Moravsko bo na današnji god slovanskih apostolov doseglo svoj vrh. Osrednji slovesnosti bosta potekali v Velehradu na Češkem in v Nitri na Slovaškem. Prvo bo vodil papežev odposlanec zagrebški nadškof kardinal Josip Bozanić, drugo pa kardinal Franc Rode.

Na Češko sta pod vodstvom škofov ordinarijev poromali tudi murskosoboška in celjska škofija. Romarji se bodo udeležili osrednje slovesnosti v Velehradu, ki je najpomembnejše romarsko središče slovanskih narodov, zgodovinsko mesto Metodove metropolije in prestolnica Velikomoravske kneževine. Ob tem bodo imeli priložnost obnoviti nekoč zelo močne vezi med slovenskim in češkim narodom.

Brata Ciril in Metod sta prišla v te kraje že v 9. stol. in Velehrad je postal sedež Metodove metropolije ter prestolnica Velike Moravske. Sv. brata sta glasnika vere našim dedom, vez med Vzhodom in Zahodom in tudi sozavetnika Evrope. Zelo pomembna sta tudi za nas Slovence, saj sta širila krščansko oznanilo in uvedla bogoslužje v domačem jeziku, kako je med osrednjo slovensko slovesnostjo ob tem jubileju, ki je potekala preteklo nedeljo v Murski soboti, poudaril škof Peter Štumpf: „Sveta Ciril in Metod sta domačo besedo povzdignila na oltar. Prevedla sta bogoslužne knjige v ljudem razumljiv jezik in v takem jeziku sta obhajala bogoslužje.“

Škof Štumpf je še dejal, da so naši predniki dobro občutili pastirsko ljubezen svetih bratov, saj spomin nanju živi še danes. „Skoraj v vsaki župniji naše škofije najdemo spomin na slovanska apostola v obliki kapele, umetniške slike ali kipa. To govori o izjemnem spoštovanju, ki ga naše ljudstvo goji do teh dveh naših pastirjev.“

Celjska občina bo ob romanju na Češko postavila spominsko obeležje v praški stolnici, kjer je pokopana kraljica Barbara, hči celjskega grofa Hermana II. Velehrad, kjer je pokopan sv. Metod in v novejšem času tudi ugledni teolog p. Tomaž Špidlik, pa postaja žarišče slovanske teologije in kulture.

Slovenija, Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.