Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Evropska unija šteje 28 članic; Hrvaška dobrodošla!

Slovenija | 01.07.2013, 00:10

V različnih delih Hrvaške so sinoči proslavili vstop države v Evropsko unijo, ki se je zgodil opolnoči. Osrednje proslave v središču Zagreba so se med drugimi udeležili predsednika Evropske komisije in Evropskega sveta, Jose Manuel Barroso in Herman Van Rompuy, slovenski predsednik Borut Pahor, predstavniki Katoliške Cerkve in drugih Cerkva na čelu s predsednikom hrvaške vlade in države Zoranom Milanovićem in Ivom Josipovićem.

Na svečanem odru na Trgu bana Jelačića so bili trije predsedniki parlamentov, 15 predsednikov držav, 13 predsednikov vlad, 12 podpredsednikov vlad ter sedem zunanjih ministrov, med katerimi je bil tudi slovenski šef diplomacije Karl Erjavec. V Zagrebu se je skupaj zbralo približno 170 visokih gostov iz evropskih držav, ZDA in Kanade. Med drugimi sta bila tudi predsednica Kosova Atifeta Jahjaga in srbski predsednik Tomislav Nikolić.

Hrvaška vlada je povabila državljane, naj v čim večjem številu pridejo na proslavo, na kateri so pripravili bogat multimedijski kulturno-zabavni program na več odrih. Uradni del slovesnosti se je začel ob 23. uri, ko so navzoče nagovorili predsednika hrvaške vlade in države, Milanović in Josipović, ter vrsta gostov iz EU z Barrosom in Van Rompuyem na čelu.

Ob polnoči je zazvenela himna EU, Beethovnova Oda radosti, izvajanju katere na osrednjem zagrebškem trgu so se po video povezavah pridružili tudi pevski zbori iz štirih drugih hrvaških mest. Zabavni program na trgu z okoli 20 tisoč ljudmi se je nadaljeval še nekaj ur po polnoči.

Pahor: Evforije ali pa praznega upanja je manj na Hrvaškem in to štejem kot znak neke zrelosti

„Danes ni prelomen večer samo za Hrvaško, regijo in EU, ampak tudi za Slovenijo, ki bo tako obkrožena z vsemi štiri sosedi, ki pripadajo isti družini,“ je izjavil predsednik države Borut Pahor za slovenske medije. Pojasnil je, da je takšna soseščina pomembna, ker poglablja, mir, varnost in sodelovanje ter omogoča Sloveniji, da se dejansko osredotoči zgolj na svoje domače težave in da blaginjo svojim ljudem.

V razpoloženju ljudi na Hrvaškem vidi, da se zavedajo, da vstopajo „v družino, ki ima veliko več težav, kot je bila tista družina, v katero je vstopila Slovenija leta 2004“. „Evforije ali pa praznega upanja je manj na Hrvaškem in to štejem kot znak neke zrelosti,“ je ocenil predsednik Pahor. Dodal je, da je nekoliko bolj oseben in pristranski, ker se spominja tudi prehojene poti, posebej pa „zelo vročega“ 31. julija 2009 v Trakošćanu, ko sta se s takratno hrvaško premierko Jadranko Kosor dogovorila, da bosta v nekaj mesecih dosegla način za reševanje spora o meji med Hrvaško in Slovenijo ter da bo Hrvaška nadaljevala pogajanja z EU. „Na Hrvaškem in v Sloveniji vedo in vemo, da sta si potem obe državi zelo močno prizadevali, da bi Hrvaški, kljub nekaterim slabim napovedim, končno uspelo, da bo postala 28. članica EU. Tudi zato, ker smo se držali dogovora iz Trakošćana,“ je dejal slovenski predsednik Pahor.

Predsednik Pahor se je tako kot vodje približno 40 državnih delegacij, ki so večinoma včeraj prispele v Zagreb, udeležil sprejema na sedežu hrvaške vlade. Po kratkem postanku v atriju vladnega poslopja so se vodje delegacij fotografirali pred cerkvijo svetega Marka, ki se nahaja na trgu med poslopji hrvaške Vlade, Sabora in Ustavnega sodišča.

V Zagreb so med drugimi prišli predsedniki Evropske komisije, Evropskega sveta in Evropskega parlamenta, Jose Manuel Barroso, Herman Van Rompuy in Martin Schulz, italijanski predsednik Giorgio Napolitano ter voditelji držav iz regije, med njimi predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nato so se visoki gostje napotili proti galeriji Klovićevi dvori, kjer sta svečano večerjo pripravila predsednika hrvaške države in vlade, Josipović in Milanović. Medtem se je v hrvaški prestolnici začel bogat zabavni program na Trgu bana Josipa Jelačića, v katerem so nastopili številni izvajalci.

Visoki gosti iz tujine so okrog 23. ure prišli na Trg bana Josipa Jelačića. Uradni del proslave se bo predvidoma začel z nagovorom premiera Milanovića četrt ure pred polnočjo.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo danes udeležil zajtrka pri hrvaškem kolegu Ivu Josipoviću, ki je povabil tudi predsednike ostalih držav regije, ki so nastale po razpadu Jugoslavije ter tudi voditelja Albanije. Gre za pobudo Slovenije in Hrvaške, s katero nameravajo v neformalnih pogovorih voditeljev osmih držav okrepiti sodelovanje v regiji in pripraviti države Zahodnega Balkana za načrtovano članstvo v EU.

Slavili tudi na mejnih prehodih

Proslave hrvaškega vstopa v EU so potekale tudi v mnogih drugih hrvaški mestih, še posebej v krajih ob hrvaško-slovenski meji. Proslave, ki je ob polnoči potekala na mejnem prehodu Bregana (Obrežje), se je udeležil tudi slovenski finančni minister Uroš Čufer. Skupaj s hrvaškim kolegom Slavkom Linićem sta umaknila napis carina s hrvaško-slovenskega mejnega prehoda. Na popoldanski proslavi v občini Zagorske sela sta kot gosta napovedana slovenska ministra za infrastrukturo in prostor ter za gospodarstvo, Samo Omerzel in Stanko Stepišnik.

Svečano je bilo tudi na mejnem prehodu Kaštel (Dragonja), kjer je piranski župan Peter Bossman svojemu bujskemu kolegu Ediju Andreašiću izrekel dobrodošlico in izročil zastavo EU, ki so jo nato dvignili na drog na hrvaški strani meje. Za spremljanje proslave v Zagrebu je bilo akreditiranih okoli 700 novinarjev.

Slovenija, Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...