Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Nadškof Stres pozval h krepitvi poštenja, pravičnosti, spoštovanja in sodelovanja

Slovenija | 24.06.2013, 19:00

25. junij je dan državnosti. Predvečer tega praznika med drugim zaznamujeta osrednja državna slovesnost v središču Ljubljane in slavnostna seja parlamenta. Prireditve ob tej priložnosti pripravljajo tudi drugod po Sloveniji, prav tako se številni zbirajo pri svetih mašah, pri katerih se zahvaljujejo za samostojnost naše države. Že tretje leto zapored je pred osrednjim slovenskim praznikom oživela pobuda molitev in post za domovino. Ob sklepu je bila v ljubljanski stolni cerkvi sveta maša za domovino, daroval jo je predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres, somaševali so ostali slovenski škofje.

Nadškof Stres je v pridigi spregovoril o ideji ločitve države in Cerkve. Kot je poudaril, je stara kot krščanska vera, saj je že Jezus govoril, naj damo cesarju, kar je cesarjevega in Bogu, kar je Božjega. "Kristjan je torej prebivalec dveh svetov in dveh kraljestev: Božjega in človeškega, je državljan dveh držav, Božje in človeške," je menil nadškof Stres. Pojasnil je tudi, da je o dveh oblasteh in avtoritetah, posvetni in duhovni, leta 494 pisal že papež Gelazij, s čimer je po besedah nadškofa Stresa krščanstvo odločilno prispevalo k sodobni ideji o omejitvi politične oblasti. "Vladarji nimajo duhovnega poslanstva, nimajo pristojnosti na področju vere in moralnih vrednot. Obstaja področje življenja, področje vesti, vernosti in moralne zavesti, področje, ki ga zaznamujeta vprašanji, kaj je res in kaj je prav, pred katerim se mora oblast vladarjev in državnikov ustaviti," je dodal nadškof Stres. Po njegovem prepričanju je v omenjenih Jezusovih besedah idejni in duhovni izvir ne samo sodobne ideje medsebojne neodvisnosti in samostojnosti države in Cerkve, ampak celotne tako imenovane civilne družbe. A iz tega Jezusovega nauka izhaja tudi spoznanje, da načela razlikovanja med državo in Cerkvijo ni dopustno uporabljati za omejevanje delovanja Cerkve. "Načelo, po katerem sta Cerkev in država med seboj neodvisni in samostojni, ne opravičuje nobenega omejevanja delovanja Cerkve in njene navzočnosti v človeški družbi, nobenega potiskanja na rob družbe in v strogo zasebnost posameznikovega življenja," je bil jasen nadškof Stres. Po njegovem se v zdajšnjih težkih časih začenjamo tudi zavedati, da "Cerkev, ki nima neposredne pristojnosti na področju svetnega življenja in njegove gospodarske ali politične ureditve, z oznanjevanjem duhovnih vrednot in etičnih pravil življenja izvršuje poslanstvo, ki je naravnost nepogrešljivo".

Nadškof Anton Stres
Nadškof Anton Stres © p. Ivan Rampre

Ne le pomanjkanje v gospodarskem in finančnem smislu, ampak tudi pomanjkanje vrednot poštenja, resnicoljubnosti in pravičnosti ter medsebojnega spoštovanja in sodelovanja, je tisto, kar po besedah nadškofa Stresa ob letošnjem dnevu državnosti mnogim jemlje pogum in optimizem. "Te vrednote nas najmanj stanejo, zanje ne potrebujemo mednarodnih kreditov, so nam takoj na dosegu, če le jasno uvidimo potrebo po njih in se zanje tudi iskreno in dosledno odločimo," je pozval nadškof Stres.

Vir: Katoliška Cerkev

Maša za domovino
Maša za domovino © p. Ivan Rampre

Škofje in nuncij pri maši za domovino
Škofje in nuncij pri maši za domovino © p. Ivan Rampre

Maša za domovino
Maša za domovino © p. Ivan Rampre

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...