Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Lojze Rajk je krstil mlado Slovenko (foto: Arhiv slovenske misije v Essnu)
Lojze Rajk je krstil mlado Slovenko

Krst v slovenski skupnosti v Essnu

| 17.05.2013, 07:32 Matjaž Merljak

Velikonočni prazniki so nas mnoge privabili v nemške cerkve, v katerih smo prijazno sprejeti, da tam lahko obhajamo naše – slovensko – bogoslužje. V glavnem so to slovesna praznovanja, saj drugače mi ne znamo. Pri vseh velikonočnih mašah se nas je zbralo okrog 200 rojakov. Nekateri naši farani so doživeli lepoto velikonočnih praznovanj v domačih župnijah v domovini.

Radodarnost rojakov, ki so se udeležili blagoslova jedil in velikonočnih maš in oddali svoj dar v pomoč župnijske terapevtske skupnosti TAV iz Starega trga ob Kolpi, je bila velika. Ob dnevu staršev smo zbrali 200, nato pa še 600 evrov. Vedno smo veseli, kadar z našimi darovi lahko razveselimo tiste, ki so pomoči od drugod nujno potrebni. Bog povrni vsem darovalcem!

Z veseljem omenjam, da sem v imenu rojakov iz Belgije lahko izročil Mariji Šterbenc 500 evrov za Anin sklad od tamkajšnje postne akcije.

V času po veliki noči smo doživeli poseben veseli dogodek… 14. aprila smo v Solingenu imeli sveti krst. Med izvoljeno božje ljudstvo je bila sprejeta Theresa Katharina Povh, hčerkica Natalije Povh in Roberta Oštirja. Obljubila sta, da načrtujeta tudi poroko. Deklica je bila rojena 2. decembra 2012. Na božič je že bila pri slovenski maši v Hildenu. Naj božji blagoslov spremlja novokrščenko in vse, ki bodo izpolnjevali obljube, dane ob svetem krstu. Hvala družinama, ki sta na dan krsta za samostan sester klaris v Turnišču prispevali 170 evrov.

Krst Therese Katharine v Solingenu
Krst Therese Katharine v Solingenu © Arhiv slovenske misije v Essnu

Pokojni Rudi Mlakar - Langenfeld pri Solingenu
Pokojni Rudi Mlakar - Langenfeld pri Solingenu © Arhiv slovenske misije v Essnu


19. februarja 2013 smo se v Langenfeldu pri Solingenu poslovili od rajnega Rudija Mlakarja. Rodil se je v aprilu 1945 v Košnici pri Kozjem. V družini so bili trije bratje in sestra. Po osnovni šoli je delal v Štorah, po odsluženem vojaškem roku pa v cinkarni v Celju.

 

Leta 1967 se je poročil s Štefko. Že leta 1968 sta odšla na delo v Nemčijo. Do leta 1980 sta stanovala v Leichlingenu, do leta 1988 v stanovanju, od takrat naprej v svojem domu v Langenfeldu. Leta 1973 se jima je rodil sin Christian, tri leta pozneje pa še hčerka Marianne. Rudi je bil dober mož in skrben oče.

Leta 2002 ga je prvič zadela kap. Postal je invalid. Še tri težje in dve lažji kapi je pretrpel. Štiri leta je bil potreben stalne pomoči in nege, ki mu jo je nudila njegova požrtvovalna žena Štefka. Bil je priklenjen na bolniško posteljo.

Junija 2012 je prišla še neozdravljiva bolezen, ko ni bila več možna nobena pomoč. Do svojega slovesa je ostal doma v skrbi nego žene Štefke. 12. februarja se je za vedno poslovil. Zapustil je skrbno ženo ter sina in hčerko z družinama.

Pogrebno bogoslužje je vodil nemški diakon, navzoč pa sem bil tudi slovenski župnik iz Essna. Naj počiva v miru! Zahvala gospe Štefki, ki je ob 30. dnevu prispevala za samostan sester Klaris v Turnišču 100 evrov.

Lep spomina na krst Therese Katharine Povh v Solingenu
Lep spomina na krst Therese Katharine Povh v Solingenu © Arhiv slovenske misije v Essnu

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.