Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Žuža in Milan Brence (foto: Robert Božič)
Žuža in Milan Brence

Sirarja Žuža in Milan Brence

| 24.04.2013, 12:55

Ob letošnjem Dnevu Zemlje smo v sobotni oddaji Naš gost gostili zanimiv zakonski par, ki je srce sirarske kmetije Pr' Pustotniku v Poljanski dolini. Ga. Žuža in g. Milan sta spregovorila o do zdaj prehojeni poti, nam odstrla načrte, ki sta jih skupaj z njunimi otroki že začela uresničevati, predvsem pa spregovorila o tem, kaj jima pomeni Narava, delo na zemlji in predelava mleka v odlične sire ter kopico drugih mlečnih izdelkov, ki na razstavah prejemajo najvišja priznanja.

Njuna skupna zgodba se je začela pred dobrega četrt stoletja. "Spomini na mlada leta, ko je človek v najboljši kondiciji in z največjo željo po ustvarjanju nečesa novega, je zmeraj lep", pravi g. Milan in dodaja, da so spomini še posebej lepi, če vidiš, da ti je marsikaj uspelo uresničiti. Pridelovati, proizvajati hrano in delati za soljudi, to je poslanstvo, to ni nekaj, kar je težko, je prepričan g. Milan, zavedati pa se moramo medsebojne povezanosti.

"Kar name je res uspelo je to, da sva združila najboljše z ene in druge strani. Ta kmečki način življenja je že takrat zame, kot dvajset letni punci pomenil neko konkretnost... Kmetijstvo je dejavnost, ki te prizemlji, te spet vrne v bistvo", pa pravi ga. Žuža in dodaja, da je podobno tudi z vsemi drugimi obrtmi.

Na skupno pot sta stopila mlada in pravzaprav takoj tudi prevzela kmetijo, ki je bila prav takrat na vrhuncu razvoja in investicij. Usmerili so se v pridelavo mleka, pa je prišla kriza, mleka je bilo preveč, cena je padla in znašli so se v izjemno težki situaciji, ko ni bilo mogoče pokrivati kreditov. Milan rad pove, da sta Žužin elan in energija bila tista, ki sta rodila idejo, da poskusita iz tega mleka, ki ga noben ne mara narediti nekaj dobrega.

Zavihala sta rokave, se odločila za novo pot, na začetku dokaj trnovo in nepredvidljivo, ki pa se je izkazala za pravo. Žuža je takrat odšla na poglobljeno sirarsko izobraževanje v Švico in po nekaj tednih prišla nazaj popolnoma spremenjena, se spominja g. Milan.

"To kar je bilo odločilno tam, je pristop k poučevanju. Ko greš tam čez učni proces, doživiš to, kar si želi vsak učenec, da ga učitelj vodi, da se čuti odgovornega zate, da si vzame čas zate, da ti razloži, da te opazuje, da vidi, kje si šibak, kje ti ne gre in ti tam priskoči na pomoč... Druga komponenta tega izobraževanja pa je to, da ti da samozavest. Cel proces izobraževanja je služil temu da se po zaključku šolanja zavedaš, da znaš, da zmoreš, in ta občutek ti daje moč, da stvari pelješ naprej", se tistega časa in načina šolanja spominja ga. Žuža.

Ljudje so sprva z distanco opazovali njuno odločitev in korake, potem pa so jih na mnogih kmetijah začeli posnemati. "Danes, po petindvajsetih letih, se mi zdi, da je Škofjeloško s svojim zaledjem sigurno eno najbolj razvojno naravnanih sirarskih področij v Sloveniji", meni g. Milan.

Nova Sirnica - Zgodba naslednjega rodu
Nova Sirnica - Zgodba naslednjega rodu © Pr' Pustotnik

Kmetija Pr' Pustotniku se razvija. G. Milan in ga. Žuža pravita, da to že ni več njuna zgodba, ampak da je to zgodba, ki jo z veliko odgovornostjo začenjajo njuni štirje otroci. Pred kratkim so odprli Sirnico, s katero odpirajo nova poglavja na področju trženja in promocije, turizma in sirarskega izobraževanja. Vabljeni da prisluhnete zanimivemu pogovoru!

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...