Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Ena pošta nam je dana, svet'ga Jurja k nam poslana

Slovenija | 22.04.2013, 21:00

V oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo z jurjevskimi kolednicami in pesmimi o pomladi praznovali svetega Jurija.

Praznik sv. Jurija, ki v cerkvenem koledarju goduje 23., južno od Drave pa 24. aprila, predstavlja po ljudskem koledarju začetek pomladi.

O svetem Juriju viri poročajo, da je bil vojščak, doma iz Male Azije. Po legendi naj bi v boju z zmajem rešil sv. Marjeto. O njegovi veljavi in priljubljenosti na Slovenskem pričajo številne cerkve, krajevna imena in jurjevske pesmi. Na Slovenskem so praznovali jurjevo največ s koledniškimi obhodi, kateri naj bi bili znani po vseh pokrajinah. Vsaj do druge svetovne vojne je bilo zelo živo v Beli krajini, po vzhodnem Dolenjskem, na Koroškem in Štajerskem. V nekaterih krajih se je ohranilo še po vojni, ponekod celo do današnjih dni. Ali pa je bilo vmes prekinjeno in kasneje na novo obujeno. V Beli krajini Zelenega Jurija vodijo, po Koroškem Šentjurja jagajo, po vzhodnem Dolenjskem pa Jurija pojejo.

Jurjevske kolednice so v oddaji zapeli pevci z Vrhka pri Tržišču blizu Sevnice, Fantje s Preske, pevci iz Boštanja, jurjevski pevci iz Dolnjega Brezovega, jurjevski koledniki z Blance in Koledniki iz Bušeče vasi. Pesmi o pomladi pa so zapeli pevci iz Koritnega, Venčeseljske pevke z Zgornje Ložnice, pevci iz Paridola in pevci iz Dramelj.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...