Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Družina Miklavž

Slovenija | 08.04.2013, 21:00

V oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo gostili družino Miklavž iz Mislinje pod Pohorjem.

Pevsko skupino Miklavž sestavljajo Jože Jeseničnik, njegov brat Drago Jeseničnik z ženo Cveto Jeseničnik in bratranec Franc Jeseničnik. Jože Jeseničnik je gospodar na kmetiji, po domače pri Miklavžu. Po njej so si pevci tudi nadeli ime skupine. Kmetija leži 1000 metrov visoko na južnem pobočju Mislinjskega Pohorja. Na gorskem, redko poseljenem območju, se Miklavževi ukvarjajo z ekološkim kmetovanjem. Vso hrano so pridelajo sami. Imajo govejo živino, prašiče, kokoši, sejejo žita za kruh in svinje, pridelajo si zelenjavo, iz domačega sadja pa naredijo sok, jabolčnik, žganje, likerje, ga sušijo ... Snemanje je potekalo v 170 let stari pohorski hiši, ki je danes kulturni spomenik. V njej sprejemajo goste in jih pogostijo z domačo kulinariko. Njihov rod se je preživljal s kmetijstvom, gozdom in kovaštvom. Svoj čas je bilo v teh krajih razvito še fužinarstvo in steklarstvo, še iz časa Žige Zoisa.

Življenje je tu potekalo počasneje, modernizacija je prišla kasneje, kar je zagotovo pripomoglo k ohranitvi številnih pesmi. Pevci so tesno povezani že od otroških let. Družila jih je tudi pesem. Te so se oglašale v družinskem krogu in ob različnih priložnostih; doma ob večerih, delu, likofih, godovih, vojaščini, praznikih, pod oknom, na ohcetih, ob smrti ... V organizirani obliki pa delujejo od leta 2000. Mihova Anica je bila tista, ki jih je spodbudila, da bi se s petjem predstavili še ostalim. Pesmi, ki jih znajo še iz mladosti, skrbno beleži in zapisuje Cvetka.

Miklavževi v svojem repertoarju hranijo vsebinsko raznolike napeve, med njimi številne pripovedne pesmi, pa tudi novoletno, trikraljevsko in svečniško kolednico. Trikraljevskega koledovanja se spominjajo še kot otroci. Jožetov in Dragov oče ter strici so bili koledniki. Teh pesmi so se tudi oni priučili. Še danes obredno koledujejo za tri kralje. Za novo leto in svečnico ne koledujejo od hiše do hiše, pesmi zapojejo v cerkvi.

Nastopajo na različnih prireditvah v domačem kraju in bližnji okolici. Udeležujejo se tudi srečanj pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž po Sloveniji; tistih, ki jih pripravljajo pevci sami in tistih, ki jih organizira njihova območna izpostava Javnega sklada. Večkrat so bili izbrani tudi za nastop na regijskem, lani pa tudi na državnem srečanju pevcev in godcev.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...