Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Gabrijela Salobir (foto: Tatjana Vrbošek)
Gabrijela Salobir

Povejte svoje mnenje!

| 08.04.2013, 11:10

Šolske sheme, torej shema šolskega mleka ter shema šolskega sadja in zelenjave naj bi dolgoročno nadomestile neposredna plačila. Taki so namigi, ki prihajajo iz Bruslja in zato je razumljivo, da si Evropska komisija želi, da postanejo sheme učinkovite in se iz njih izkoristi čim več sredstev, saj so namenjene predvsem krepitvi kmetijstva, ohranjanju dohodka v kmetijstvu in krepitvi povezanosti kmetijstva z bodočimi potrošniki: torej otroci v vrtcih in šolah.

S šolskimi shemami naj bi pripomogli k vzgoji otrok, da bi izbirali lokalne kmetijske pridelke in se osvestili, kako nujno je uživanje sadja in zelenjave za naše zdravje. In prav zato je v teh dneh odprta javna razprava v o teh shemah, v kateri lahko sodeluje prav vsak. Ga. Gabrijela Salobir s Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije pravi, da si na Komisiji prizadevajo, da bi bile nove šolske sheme ukrojene za dobrobit naših otrok in bodo dobrodošle tudi kmetovalcem. V ta namen je te dni mogoče svoje mnenje prispevati s pomočjo spletne ankete, ki je dosegljiva vsem državljanom EU.

Kaj sheme šolskega mleka, sadja in zelenjave pravzaprav pomenijo?

Glavni namen shem je krepitev povezanosti med porabniki hrane in njenimi pridelovalci. Posebej pozorni so na čim krajše poti dobave sadja in zelenjave ter mleka v šole, hkrati pa je to vzgoja otrok za spremenjene prehranske navade, da bodo radi posegali po sadju in zelenjavi ter mlečnih izdelkih, da bodo te navade postale vsakdanje, tudi ko bodo odrasle in se bodo izognili tudi debelosti ter novodobnim boleznim srca in ožilja.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije si zelo prizadeva, da bi vse tri sheme dobro uspevale tudi v našem prostoru. Ga. Gabrijela Salobir še dodaja: "Če ste starši šolajočih otrok, če ste pridelovalci, če ste tisti, ki odločate o tem, kako na vaši šoli izvesti to shemo, vabljeni, da posredujete svoje mnenje in svoje predloge!"

Šolsko sadje
Šolsko sadje © ARO

Cilj kmetov je, da dobra domača hrana najde pot v naše javne ustanove, želja nas staršev pa, da imajo otroci na voljo zdravo domačo hrano. Z različnimi mnenji, ki jih bodo na zbornici strnili v svoj predlog EU komisiji, pa želijo doseči, da se pri nas nadaljujejo zelo uspešni shemi sadja in zelenjave in da pospešek dobi tudi shema šolskega mleka.

Anketa bo na spletni strani KGZS dosegljiva do 8. aprila, najdete jo na tej povezavi!

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...