Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Kaj lahko Slovenci v Italiji pričakujejo po deželnih volitvah?

| 27.04.2013, 06:59 Matjaž Merljak

Dr. Drago Štoka, predsednik Sveta slovenskih organizacij SSO je za Radio Ognjišče povedal, kaj lahko Slovenci v Italiji pričakujejo po nedavnih deželnih volitvah v Furlaniji-Julijski krajini. Povedal je tudi o čem so govorili pri nedavnem obisku ministrice Tine Komel pri SSO.

SSO je civilna organizacija, a ker je politika delo za javni blagor, so pred volitvami dali poziv volivcem, da volijo edino slovensko stranko v Italiji Slovensko skupnost SSk. Na volitvah je bil na splošno opaziti manjšo udeležbo, tako je tudi omenjena stranka dobila manj glasov, a glede na odstotke je pridobila.

Zmaga leve sredine je dobro znamenje za slovensko skupnost, ker prejšnja opcija ni imela veliko posluha za slovenska vprašanja, razen nekaterih posameznikov. Oslabili so se tudi stiki s Slovenijo. Vsako leto je bil velik problem glede denarnih prispevkov, upa, da tega z novo oblastjo ne bo več.

Ali upa, da se bo položaj Slovencev v Italiji izboljšal? Dr. Štoka je prepričan, da se bo. Pozitivno vzdušje, ki se ga ustvarja v politiki, je zelo pomembno. Narodno telo je tudi mlačno, vzrok je tudi gospodarska kriza, ki mlade sili v službo iz domačih krajev. V Trstu je še vedno navzoč nacionalizem in ljudje imajo še vedno strah v kosteh. Zadovoljen je tudi, da se je ozračje spremenilo tudi na avstrijskem Koroškem ob nedavnih deželnih volitvah.

Prejšnja novica

Dr. Štoka je za naš radio spregovoril tudi o obisku ministrice Tine Komel pri SSO v tem tednu, udeležila se je tudi začetnega dela zasedanja Izvršnega odbora: "Vladni obrat, ki se je zgodil v Sloveniji, nas je zaskrbel. S prejšnjo ministrico Ljudmilo Novak in državnim sekretarjem Matjažem Longarjem smo ustvarili dialog in zaupanja vreden odnos. Zdaj smo se zbali smo se, da nova opcija utegnila negativno vplivati na te odnose. Zato z radovednostjo pričakovali obisk nove ministrice, 32-letne Tine Komel. A bili smo presenečeni nad njeno odprtostjo. Potrdila je: delajte dobro in delajte objektivno in zmaga bo na njihovi strani. To pomeni, da nam je kot članica manjšinske italijanske skupnosti blizu, je konkretna in realna."

Ministrica Tina Komel je ob tej priložnosti odprla nove prostore SSO v središču mesta. SSO namreč dela na več evropskih projektih, eden teh je Jezik - Lingua, in temu se mislijo do leta 2020 še bolj posvetiti, zato so potrebovali večje prostore. Najeli so jih v središču mesta blizu središča. SSO namreč združuje 155 društev, klubov oz. organizacij od Trsta, Gorice, Kanalske doline do Rezije.

Z ministrico Tino Komel so govorili tudi o manjšinskih medijih. Primorski dnevnik, tednika Novi glas, štirinajst dnevnika Dom ... in tudi spletne strani so v krizi in vsi upajo, da se bodo rešile.

Dr. Štoka prvi obisk ministrice ocenjuje pozitivno, poudaril je dobre odnose s predsednikom Unije Italijanov Mauriziom Tremulom ter ministrico Komel seznanil s skupnim predlogom, da bi se obe zamejski krovni organizaciji in krovna organizacija italijanske skupnosti v Sloveniji srečali na Uradu za Slovence ter skupno obravnavali področje evropskih projektov in novega programskega obdobja 2014-2021.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.