Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
dr. Vida Čadonič Špelič (foto: VURS)
dr. Vida Čadonič Špelič

Odkrit razlog umiranja čebeljih družin?

| 30.03.2013, 10:37

Čebelarska zveza Slovenije je glede na mnenje nekaterih znanstvenikov, ki se ukvarjajo z raziskavami vzrokov umiranja čebeljih družin opravila interne analize vsebnosti snovi hidroksimetilfurfural (HMF) v krmnih pogačah, ki se pojavljajo na slovenskem tržišču in jih čebelarji uporabljajo za krmljenje čebel. Prvi rezultati so zaskrbljujoči, saj kažejo na zelo visoko vsebnost HMF v nekaterih pogačah.

Čebelarji so na svoji spletni strani zapisali, da so bile opravljene analize na 16 vzorcih krmnih pogač, petih različnih proizvajalcev. Rezultati analiz internega nadzora, ki sta jih opravila laboratorija Čebelarske zveze Slovenije in Kmetijskega inštituta Slovenije, kažejo, da se vsebnosti strupenega HMF gibljejo od 1 do 700 mg/kg pogače.

V četrtek in petek so bili odvzeti vzorci

Dr. Vida Čadonič Špelič, direktorica Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je za naš radio potrdila, da so bili s strani Čebelarske zveze Slovenije obveščeni o rezultatih te notranje kontrole. Potrdila je tudi, da so ti sladkorji po do zdaj znanih študijah iz tujine, pa tudi naši slovenski domači raziskavi, zelo škodljivi za čebele, saj poškodujejo njihov prebavni trakt.

"Skupaj s strokovnjaki Nacionalnega veterinarskega inštituta smo ugotovili, da bi lahko tudi ta snov bila vzrok za umiranje čebel," je za naš radio povedala Dr. Vida Čadonič Špelič in dodala, da so zato nemudoma odredili vzorčenje pogač, dostopnih na slovenskem trgu in jih dali v analizo. Rezultati teh analiz bodo znani takoj po praznikih, na njihovi osnovi pa bodo sprejeti tudi ustrezni ukrepi za zaščito čebel.

Kaj je HMF in kako nastane?

Spojina hidroksimetilfurfural (HMF) je organska spojina, ki nastaja s kislinsko katalizirano dehidracijo sladkorjev, predvsem fruktoze. Prav zaradi te lastnosti je lahko visoka vrednost HMF tvegana za krmljenje družin z invertnimi sladkorji in sirupi, ki vsebujejo visok delež fruktoze, meni dr. Maja Smodiš Škerl s Kmetijskega inštituta Slovenije.

V medu in sladkorni krmi za čebele HMF nastane pri visokih temperaturah in pri dolgotrajnem skladiščenju. Po Pravilniku o medu je najvišja dovoljena vsebnost HMF v medu 40 mg/kg, vendar za sladkorno krmo, ki je v uporabi za prehrano čebel, za zdaj še ni predpisa, ki bi določal mejno količino škodljive vsebnosti te spojine. Raziskovalci iz Belgije priporočajo mejno vrednost 40 mg/kg, da bi tako zmanjšali tveganje v komercialnih sirupih za čebele, še piše v mnenju dr. Škerlove, ki v njem tudi navaja, da so po podatkih iz literature raziskovalci v številnih primerih dokazali, da je HMF za čebele toksičen.

Ugotovili so, da višje koncentracije HMF v hrani za čebele pri poskusih v kletkah povečajo umrljivost čebel v primerjavi z nižjimi koncentracijami, vendar natančnejših podatkov o tem, kolikšna vsebnost HMF je za čebele že toksična in kolikšna vsebnost te spojine škodljivo vpliva na čebeljo družino, za zdaj še ni, po eni od študij pa naj bi bilo za čebele še sprejemljivo, če ta vsebuje do 30 mg/kg HMF, če je ta vrednost večja, pa je varnost čebel že ogrožena.

Zaradi krmljenja s sladkorno krmo, v kateri je z ustreznimi analizami dokazana visoka vsebnost HMF, obstaja tveganje za zdravje in preživetje čebeljih družin. Da bi se izognili morebitnim negativnim posledicam, je krmljenje s takšno krmo odsvetovano, še zapiše v svojem mnenju dr. Maja Smodiš Škerl.

Ne krmite vprašljivih pogač!

Glede na mnenje Veterinarske fakultete Nacionalnega veterinarskega inštituta, v Čebelarski zvezi Slovenije čebelarjem svetujejo, naj pri nakupu pogač proizvajalce povprašajo, ali imajo podatke o vsebnosti HMF v svojih pogačah. Če ta podatek ni znan oz. je vrednost višja od 40 mg/kg medu, se nakupu pogač raje odpovejte, še dadajajo strokovnjaki Čebelarske svetovalne službe.
Več si lahko preberete v pripetih datotekah (zgoraj levo) in na spletni strani Čebelarske zveze Slovenije.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...