Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Kurent v Clevelandu 2013 (foto: Tone Ovsenik)
Kurent v Clevelandu 2013

Prvo Kurentovanje v Clevelandu je bilo uspešno

| 05.03.2013, 09:54 Matjaž Merljak

Tudi na tretjo postno nedeljo se je za oddajo Slovencem po svetu in domovini oglasil Tone Ovsenik iz Clevelanda. Poročal je o postnem dogajanju v obeh slovenskih župnijah, pa tudi o nekoliko nenavadnem dogodku za postni čas ... Poročilo v besedilni in zvočni obliki sledi v nadaljevanju.

Slovenska sobotna šola svetega Vida je izvedla zopet uspešno kosilo, ki se ga je udeležilo več sto rojakov. Kosilo je bilo servirano v dvorani svetega Vida preteklo nedeljo od enajste ure do trinajste popoldne. Ves izkupiček je namenjen vzdrževanju slovenske šole, ki nudi mladim slovenski jezik in slovensko dediščino. Ta šola že deluje od leta 1952, ko so jo ustanovili prvi prišleci v Cleveland po drugi svetovni vojni. Ti so bili pač prej nastanjeni v avstrijskih taboriščih po umiku iz domovine. Ti so želeli ohraniti svojo identiteto in jo podariti tudi svoji mladini, da ostanejo Slovenci, ponosni na to kar so. Hvala Bogu, ta šola še vedno izpolnjuje svoje poslanstvo več kot 60 let.

Oltarno društvo v tej župniji ima danes svojo skupno sveto maši in obhajilo. Po maši se sestanejo za kratek sestanek in prigrizek v slovenski sobi v svetoviški vasici. Ženske Oltarnega društva tudi veliko pomagajo župniji, saj ves dohodek, ki ga pridobijo, bodisi z članarino ali kosilom, ki ga letno pripravijo, podarijo župniji.

Kosilo pri Svetem Vidu
Kosilo pri Svetem Vidu © Tone Ovsenik

V dvorani Marije Vnebovzete se vsaki petek v postu zbere množica ljudi ob ribjih večerjah, ki jih nudijo prostovoljci župnije. Ta postna večerja slovi kot ena najboljših v okolici, čeprav te nudijo tudi druge ustanove. Ena od teh je Slovenski narodni dom na St. Clair Aveniji, ki je tudi dobro obiskan.

Preteklo soboto, čeprav že v postu, je bila pustna povorka po starem slovenskem naselju v okolici Slovenskega narodnega doma. Morda se sliši celo smešno ali neprimerno, a če upoštevamo, kaj vse je bilo pripravljeno, storjeno, da je ta parada bila uresničena, bi morda lahko malo spregledali. Več organizacij je stopilo skupaj, da se predstavi slovenski predpust po naših ulicah. Naročeni so bili štirje Kurenti iz Slovenije, ki so dospeli prepozno, zadržalo se je vse na carini, mestno dovoljenje za parado in vse druge podrobnosti bi bile za nič. Preveč je že vse stalo, da bi šlo po vodi, so se organizatorji odločili, da izvedejo povorko klub nasprotovanju duhovnikov.

Premierno Kurentovanje je bilo uspešno, za prvo, saj se je udeležilo več kot 2 tisoč ljudi. Policija je še celo zaprla ulico, St. Clair Avenijo in so povorko spremljali trije policisti, konjeniki. Vse to bo predvideno storjeno v večjem obsegu naslednje leto, in to pot pred pustom.

Kurente so spremljali policisti
Kurente so spremljali policisti © Tone Ovsenik

Morda je bilo vse res neprimerno za postni čas, a je treba upoštevati, kaj vse Slovenci naredimo za samo promocijo slovenske identitete in za Slovenijo. Na vsakem koraku, z vsako prireditvijo promoviramo slovenske šege in navade, jih širimo da bi svet, tuji svet spoznal Slovence v širšem pogledu. Se borimo za obstoj na kulturnem, znanstvenem, gospodarskem, socialnem in seveda cerkvenem, verskem področju. In kaj je več, po večini, večji del vseh teh del je strojeno prostovoljno, za promocijo, kar je slovenskega.

Časopis, Slovenski-ameriški časi izhaja z pretežno prostovoljnim delom, učiteljice in učitelji slovenskih šol delajo z minimalno plačo, kulturniki delajo brez vsakega honorarja, radijski programi so prostovoljnega značaja. Samo poglejmo Slovensko uro na javni radijski postaji, katero sam vodim ob sobotnih večerih že več kot 15 let brez vsake podpore. Letos sem se le prijavil za javni razpis. In kaj je plačilo za vse to, nova vlada ima namen ukiniti ministra ali trenutno rečeno, ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki je čustveno nas spremljala in vzpodbujala. Hvala, slovenska nastajajoča vlada, da spet ostanemo drugorazredni na cedilu kakor v prejšnjem komunističnem režimu.

Slovenska šola pri Svetem Vidu je pripravila kosilo
Slovenska šola pri Svetem Vidu je pripravila kosilo © Tone Ovsenik

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...