Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Štajeriš, 1. del

Slovenija | 18.02.2013, 21:00

V oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo predstavili prvi del monografije Štajeriš, Podoba in kontekst slovenskega ljudskega plesa.

Naša gostja je bila avtorica obsežne študije doktorica Rebeka Kunej, znanstvena sodelavka Glasbeno-narodopisnega Inštituta ZRC SAZU v Ljubljani. Gre za monografijo, izdano v zbirki Folkloristika pri Založbi ZRC, v kateri je ljudski ples raziskan tako s koreološkega kot tudi plesno-antropološkega vidika. Oddajo smo posvetili prvemu delu knjige; torej plesno-antropološkemu vidiku štajeriša. Začetno poglavje uokvirja tematiko z geografskega, časovnega in teoretskega vidika in daje osnovo dvema temeljnima sklopoma v nadaljevanju.

V prvem sklopu monografija po teoretski plati prispeva k izgradnji morfološko-strukturalne analize slovenskih ljudskih plesov in k izgrajevanju plesne terminologije, saj je avtorica opredelila začetne plesne položaje in plesne drže pri štajerišu ter določila 103 motive parnih oblik štajeriša, 14 motivov štajeriša v troje in 8 motivov skupinskega štajeriša. Motivi so prvenstveno podani s kinetogrami, pripadajoči besedni opisi pa so le pojasnitve za tiste, ki niso vešči branja te plesne pisave. Knjiga tako prinaša doslej najobširnejšo morfološko-strukturno analizo slovenskega ljudskega plesa in sicer parnega štajeriša, štajeriša v troje in skupinskega štajeriša. Ob koncu tega sklopa je na kratko obravnavan še slog tega plesa; kolikor je avtorici dovoljevalo gradivo.

Vabljeni k poslušanju oddaje.

Slovenija, Oddaje
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...