Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Avtorica monografije dr. Rebeka Kunej  (foto: Vesna Sever Borovnik)
Avtorica monografije dr. Rebeka Kunej

Štajeriš, 2. del

Slovenija | 25.02.2013, 21:00

V oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo predstavili drugi del monografije Štajeriš, Podoba in kontekst slovenskega ljudskega plesa.

Naša gostja je bila avtorica obsežne študije doktorica Rebeka Kunej, znanstvena sodelavka Glasbeno-narodopisnega Inštituta ZRC SAZU v Ljubljani. Gre za monografijo, izdano v zbirki Folkloristika pri Založbi ZRC, v kateri je ljudski ples raziskan tako s koreološkega kot tudi plesno-antropološkega vidika. Oddajo smo posvetili drugemu delu knjige; plesno-antropološkemu vidiku štajeriša, kjer se pozornost iz plesa preusmeri na človeka. Rezultati so podani v treh sklopih. V prvem je predstavljena sinkretičnost plesa, glasbe in pesmi pri štajerišu, pri čemer je poseben poudarek na poskočnicah, ki so odločilno sooblikovale značaj štajeriša kot izmenjujočega peto-inštrumentalnega plesa. V drugem sklopu je poudarjena štajeriševa obredna vloga, ki jo je imel nekdaj na svatbi kot prvi ples in ob snemanju nevestinega venca. Zadnji sklop predstavlja razmerje med človekom in plesom, kjer je ples obravnavan kot medij, s pomočjo katerega je možno sporočati na verbalnem in neverbalnem nivoju.

Knjiga ob koncu podaja še podobo današnjega stanja, ko štajeriš pravzaprav ne živi več med ljudmi, ampak le, kadar se želi prikazati preteklost in popularizirati slovensko plesno dediščino. Kratkemu sklepnemu poglavju, sledi obširni povzetek v angleščini, s čimer je omogočen vpogled v plesno študijo tudi mednarodni znanstveni javnosti; saj, kot pravi avtorica, moramo štajeriš razumeti le v kontekstu snubitvenih plesov Vhodnih Alp in umestitve v evropski kontekst. Poleg tega knjiga v dodatku prinaša zapise treh, doslej še neobjavljenih štajerišev; z Vrha v Loški dolini z Notranjskega, s Slamnjaka s Štajerskega in Zgornjega Tuštanja pri Moravčah z Gorenjskega.

Vabljeni k poslušanju oddaje.

Slovenija, Radijski utrip, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...