Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Miša Pušenjak: Vzgoja semena zahteva strokovnjake

| 23.02.2013, 18:11

Snežna odeja še kar oklepa naše kraje pa čeprav je za nami že god sv. Valentina, za katerega pravijo, da ima ključ od korenin. Nekateri pravijo, da je letos malo zaspal, če pa smo pozorni opazovalci tega, kar se dogaja v naravi, pa je več kot očitno, da je pomlad pred durmi, da se je dan že konkretno podaljšal in ima sonce vsak dan večjo moč, pa čeprav nas te dni oblaki zasipajo s snegom.

Ena pronicljivih opazovalk dogajanja v naravi, ena tistih, ki se temu znajo vedno znova čuditi, znajo to spoštovati in predvsem se znajo iz vsega tega tudi veliko naučiti je tudi naša ga. Miša Pušenjak, ki smo jo povabili v današnjo oddajo Naš gost.

Snega smo dobili za nekaj zim nazaj in naprej

Miša Pušenjak je prepričana, da je vreme ki ga imamo in zima, ki nam je postregla z bogato snežno odejo zelo dobra, tako za naravo kot tudi ljudi. O tem, ali se bodo za Gregorjevo ptički že lahko ženili pa pravi: "Narava najbolj upošteva dolžino dneva. Daljši dan pomeni tudi več časa, ko so temperature nad ničlo, ko se sneg topi. Ptički se bodo ženili. Kar se pa tiče korenin, pa letos zemlja ni zmrznjena, to ji bo omogočilo da se bo počasi napila z vodo, ko se bo sneg talil." To bo omogočilo, da se bo po lanskem s padavinami revnem jesenskem času zemlja napila vode in bo te dovolj za pomladanski izbruh zelenja in narave.

O zaljubljenosti v rastline in delo na zemlji

"V rastline sem zaljubljena od kar pomnim, že v otroštvu sem rada brskala po zemlji, presajala rože, želela sem si imeti svoj vrt, pa to nikoli ni bilo možno. Ljubezen do narave je v meni in tudi glede poklica sem imela le eno željo, da bi delala zunaj na prostem, ne v neki zaprti pisarni."

Slovenci radi vrtnarimo

"Slovenci imamo radi zemljo in zemlja nam je v krvi. Bolj se bojim za generacijo ki zdaj prihaja. Za te otroke,ki so zdaj v srednjih šolah, ker ti ne znajo niti potrpet, ne delat, vse bi na hitro zaslužili, vse bi na hitro dobili na pladnju in dejansko jim starši to tudi naredijo.... Naši starši so imeli vsi prevelike vrtove. Če te mama zalaga s svežo zelenjavo, in prav vsak med nami še ima nekoga na deželi, ki ga zalaga s tem, če tega ne bi bilo, potem bi si tudi moja generacija ob hišah zamislila tudi vrtove. Se pa zdaj časi spreminjajo. Spet se je začelo govoriti, da ni vseeno kaj daš v usta, da ni vsaka solata enaka, in vesela sem tega...."

O mrtvi hrani

Naša domača zelenjava je, tudi če ni ravno ekološko pridelana, še vedno zelo zdrava, pravi Miša Pušenjak in opozarja, da jo premalo sveže uporabljamo pri pripravi obrokov. "Mi jemo veliko mrtve hrane, preveč mrtve hrane. In še nekaj, veliko te mrtve hrane jejo otroci, tudi kuhinje namreč uporabljajo veliko zmrznjenih in polpripravljenih zadev. Obrok morajo pripraviti po čim nižji ceni..., lažje in ceneje je kupiti zmrznjeno zelenjavo, kot zaposliti enega človeka, ki bi to zelenjavo očistil in pripravil."

Miša Pušenjak je v oddaji Naš gost predstavila tudi svoj pogled na dogajanje v Semenarni, pa na nujnost strokovnega zbiranja in ohranjanja semena domačih rastlin, pa o svojem poklicnem delovanju, nastopanju v medijih in pisanju številnih zelo dobro sprejetih vrtnarskih priročnikov.

Prisluhnite  celotnemu pogovoru!

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...