Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Ciril Stopar (foto: Matjaž Merljak)
Ciril Stopar

Umrl je Ciril Stopar s Švedske

| 28.02.2013, 18:07 Matjaž Merljak

V torek, 19. februarja 2013, je na svojem domu v kraju Kallinge v 60. letu umrl Ciril Stopar, predsednik Slovenske zveze, ki povezuje Slovence na Švedskem. Na Švedsko je prišel leta 1975 in je bil dejaven v številnih organizacijah.

Ciril Stopar se je rodil 5. julija leta 1953 v Jelšanah. Imel je dve sestri, ena je kmalu umrla in brata Jožeta. Ta je živel na Švedskem in 29. junija 1975 se je Jožetu in njegovi ženi Magdi rodil sin Janko. Jože je še v domače Jelšane, da bo oče dal nekaj za praznovanje na Švedskem. Z njim je bila tudi Silvana. Doma je bil tudi Ciril in tako sta se Ciril in Silvana spoznala. Skupaj so odšli na Švedsko. Ciril se je čez nekaj časa vrnil nazaj v Slovenijo, a še istega leta se je vrnil nazaj. S Silvano sta se 29. novembra 1975 poročila. Kasneje sta se jima rodili hčerki Helena in Irene.

Kmalu po poroki je bil Ciril že aktiven v KD Slovenija v Olofströmu. Ciril se je zelo zavzel za društveno življenje in je bil v njem dejaven od leta 1975 do slovenske samostojnosti. Ko je zbolel, je vodenje prepustil Stojanu Cotiču, društveno življenje vodil tudi kasneje od leta 1996 do leta 2012. Skrbel je tudi za Istrsko društvo v Kallinge. Zelo se je zavzel za društvene dejavnosti, kulturo, pouk slovenskega jezika.

Poleg tega je imel odgovornosti in je bil dejaven v mestu Olofström, kjer se je srečeval z odgovornostmi na občini. S svojo zavzetostjo in ob pomoči UO KD Slovenija iz Olofströma se je tam zgodil festival in veliko kulturnih dogodkov, ki so jih popestrile zbori in ansambli folklorne skupine iz Slovenije. Ciril je bil tista povezava med domovino in Švedsko.

Sam pa je bil ljubitelj narave, posebej rož, rad se je sprehajal, zato je imel psa. Rad se je peljal s težkim motorjem, kjer je užival v vožnji.

Vsem je rad pomagal, nikomur ni nikdar rekel ne. Bil je vesele narave, rad je pel in vriskal. Rad je fotografiral in pisal, seveda pa mu je pri tem pomagala žena Silvana, ker je sam imel veliko odgovornosti in je bil povsod udeležen.

Glasilo Slovenski glas je sam urejal kar 16 let. Zadnja številka glasila je bila v mesecu oktobru 2012, potem pa je znova zbolel in ni mogel več nadaljevati s tem pomembnim delom za ohranjaje slovenstva v tem delu Švedske, povezovanje članov društva v Blekinge, Kalmar, Skåne-Kristianstad, Kronoberg, Jönköping, Östergötland.

Rad je imel družino, nanjo je bil izredno ponosen, rad je imel dom. "Gospod, daj rajnemu Cirilu večni pokoj in večna luč naj mu sveti. Naj počiva v miru," je ob koncu še sporočil slovenski župnik na Švedskem Zvone Podvinski.

S Cirilom Stoparjem smo se pogovarjali na lanskem romanju Slovencev v Vadsteni in zlatem jubileju SKM na Švedskem.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...

O avtorju