Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Misijonar Pedro Opeka (foto: Izidor Šček)
Misijonar Pedro Opeka

Nadškof Stres: Opeka je velik prvak v krščanski ljubezni

Slovenija | 31.01.2013, 14:43

V zadnjih dneh so v javnost znova prišla prizadevanja nekaterih, da bi velikega humanitarnega delavca Pedra Opeko nominirali za letošnjo Nobelovo nagrado za mir. Evropski poslanec Lojze Peterle je namreč pospešil ta postopek, ki sicer poteka že več let, poskuša pa pridobiti tudi podporo številnih drugih ustanov in posameznikov. Nominacijo je v tem tednu med drugim podprl parlamentarni odbor za evropske zadeve. Ljubljanski nadškof Anton Stres pa je za naš radio povedal, da omenjena prizadevanja segajo že več let nazaj.

„Najprej sem zelo vesel in mislim, da je to zelo primerno“ je za naš radio povedal ljubljanski nadškof Anton Stres. „Tako kakor imamo Slovenci svetovne prvake v različnih športnih disciplinah in smo jih veseli, bomo še toliko bolj veseli, če bomo imeli svetovnega prvaka v krščanski ljubezni do bližnjega. Tako lahko imenujemo tudi Nobelovo nagrado za mir v tem primeru: imeti svetovnega prvaka v krščanski ljubezni do bližnjega. Kdor pozna Petra Opeko namreč ve, da si to nagrado zasluži. In to, da se je sedaj tudi slovenska politika zganila, je rezultat številnih prizadevanj.“ Pobuda za Nobelovo nagrado ni nastala v teh mesecih, ampak po besedah nadškofa Stresa izhaja še iz časa pokojnega predsednika Janeza Drnovška, ki se je o tem dogovarjal s takratnim nadškofom Francom Rodetom. Za to si dalj časa prizadevajo tudi naši rojaki v Ameriki. „Gre za rezultat prizadevanj, ki trajajo že leta, kajti kdorkoli pozna čudovito delo našega misijonarja lazarista Petra Opeko, ve, da je to nekaj izjemnega“, pravi nadškof Stres.

Kot je znano je Pedro Opeka za svoje izjemno človekoljubno delo dobil že več lokalnih in mednarodnih nagrad. Nobelova nagrada bi bila po besedah nadškofa Stresa samo krona vseh teh priznanj.

Svoje delo je Peter Opeka začel v popolnoma brezupnih razmerah. Ljudje na smetiščih so bili otopeli, živeli so od kopanja po smeteh. Otroci so brskali po blatu. „Ljudje, ki niso imeli pred seboj nobene perspektive in poguma, da bi še sploh kaj naredili. Enostavno so se vdali v to, da bodo tam prej ali slej končali. In te ljudi je Peter potegnil iz materialne in moralne revščine“, je poudaril nadškof Stres. Opeka je otrokom ponudil možnost šolanja, bolnišnico, zgradil naselja in ljudem omogočil, da si dostojanstveno služijo svoj kruh. „Vrnil jim je njihovo dostojanstvo in jih ponovno vključil v družbo, je poudaril nadškof Stres in dodal: „To je bil popolnoma brezupen primer, nihče si tega takrat ni upal dotakniti, on pa si je upal in je uspel“. Zato je to po besedah nadškofa Stresa izjemno pomemben nauk za nas vse, da nikoli nobeno stanje ni tako brezupno, da bi smel človek reči, da se ne da nič narediti.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.