Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Kajenje škoduje zdravju (foto: nn)
Kajenje škoduje zdravju

Dan brez cigarete za opustitev kajenja

Slovenija | 31.01.2013, 10:48

31. januar je dan brez cigarete - spodbujati želi k opustitvi kajenja. Na Inštitutu za varovanje zdravja opozarjajo, da je ta slaba navada zdravju škodljiva, saj povzroča številne bolezni in prezgodnje smrti.

Po podatkih inštituta se je delež kadilcev pomembno znižal. Zdravnica Helena Koprivnikar ugotavlja: "Anketa je pokazala, da kadi 24 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih 15-64 let in več moških kot žensk. Med moškimi kadi skoraj 27 odstotkov, med ženskami pa 21 odstotkov." Velika večina teh kadilcev kadi redno. Delež kadilcev se je zmanjšal v nekaterih starostnih skupinah, a ne v vseh. "Vendar pa ne med najmlajšimi, to je tistimi starimi 15-24 let, kjer ostaja delež kadilcev približno 25 odstotkov," je pojasnila Koprivnikarjeva. Dodala je, da je spodbuden naslednji podatek: "Pomembno se je znižalo tudi povprečno število dnevno pokajenih tovarniških cigaret med rednimi kadilci." Na inštitutu ugotavljajo, da manj kadijo predvsem poklicno izobraženi in tisti z najvišjo stopnjo izobrazbe. In kaj je po njihovem mnenju vzrok za to? "Ugodne spremembe v deležu kadilcev lahko pripišemo predvsem rednemu zviševanju obdavčitve in s tem cen tobačnih izdelkov ter uvedbi prepovedi kajenja v vseh zaprtih in javnih delovnih prostorih," pravi Koprivnikarjeva. Po njenih besedah je kajenje tobaka med vsemi dejavniki tveganja za zdravje najpomembnejši prepričljivi dejavnik za smrt. "Raba tobaka škoduje tako rekoč vsakemu organu v človeškem telesu. Kajenje povzroča različne vrste raka, bolezni srca in ožilja, bolezni dihal, sivo mreno, nizko kostno gostoto, zmanjšano plodnost pri ženskah in motnje erekcije oz. impotenco pri moških. Kajenje v času nosečnosti povzroča nizko porodno težo in prezgodnji porod. Kajenje matere med nosečnostjo in po njej, pa je povezano tudi z nenadno smrtjo dojenčka." Na inštitutu svetujejo nenadno opustitev kajenja. Postopno zmanjševanje števila pokajenih cigaret namreč ni primerna metoda.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.