Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

VIDEO: Naš gost: Igor SAMOBOR

Oddaje | 28.01.2013, 12:38 Blaž Lesnik

Gledališki in filmski igralec, dolgoletni član SNG Drama Igor Samobor je na 47. Borštnikovem srečanju prejel najuglednejšo nagrado na področju gledališkega ustvarjanja pri nas. Nosilca Borštnikovega prstana smo vabili že konec prejšnjega leta, pa smo dogovor o srečanju pred mikrofonom zaradi njegove zasedenosti pred zadnjo premiero prestavili na januar.

Odigral je več kot šestdeset naslovnih, nosilnih, predvsem pa zelo zahtevnih karakternih vlog in še vsaj enkrat toliko manjših vlog, ki pa so zanj prav tako pomembne. Polica, na kateri hrani scenarije svojih iger, je že pred časom pod težo popustila in se podrla. Je dobitnik več Borštnikovih nagrad za posamezne vloge, nagrade Prešernovega sklada, nagrade žlahtnega komedijanta na Dnevnih komedije, Zupančičeve, pa tudi nagrade za najboljšo moško vlogo v Šterkovem filmu 9:06 …

 

O zadnji nagradi, Borštnikovem prstanu, je Igor Samobor povedal:

"Stvari se niso popolnoma nič spremenile. Nagrade so zmeraj potrdilo tistega, kar si naredil. Ponavadi so podeljene s strani sodelavcev oz. strokovnjakov s tvojega področja, kar je še posebno pomembno. Pomenijo veliko vzpodbudo za naprej in inspiracijo..."

O Hamletu

"Zdajšnji Hamlet je "alter ego" Hamleta. Vse tisto, kar bi Hamlet želel biti. Nekaj, kar je dejavno, kar načrtuje, kar vidi stvari v globalu. Ne tako kot Hamlet, ki se zatakne na drobnih problemih... Odzivi so zelo, zelo dobri. Osebno napovedujem tej predstavi dolgo življenje in veliko zanimanje. So pa seveda tudi strokovnjaki, ki se jim zdi škoda takšnega dodatka k tekstu. Ampak jaz pravim: gledališki tekst je samo neka predloga, osnova, na kateri se začne nova interpretacija, novo razmišljanja. In ta tekst je treba prevesti v gledališko govorico. Gledališka govorica je na odru z vsem, kar pač tam je..."

Trenutno igrate v petih in šestih igrah. Vaši igralski kolegi cenijo vašo sposobnost koncentracije. Kako se učite tekst na pamet?

"Zadaj je seveda trening, ampak predvsem je pomembno, kakšna je misel znotraj nekega stavka, replike in tako naprej. Potem se besede same zložijo. Mene vodi predvsem miselni tok neke vloge, ko mu pridem tako zelo blizu, potem besede res same skočijo skupaj."

Kaj pa PRIPRAVE na vlogo?

"Predpriprava, ki jo sam že čez dan delam, me vrže v neko tirnico, za vsako predstavo imam nek svoj kanal. Zjutraj vem, da je ne vrsti določena predstava, potem pa se začne vse kanalizirati proti tej predstavi..."

Oddaje
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...