Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Edinost med kristjani temelj prihodnosti Evrope

Cerkev na Slovenskem | 25.01.2013, 13:55

Ob sklepu molitvene osmine za edinost med kristjani bo papež Benedikt XVI. popoldne vodil večernice v baziliki sv. Pavla izven obzidja, ob njem pa se bodo zbrali predstavniki drugih Cerkva in skupnosti. Tudi v Cerkvi na Slovenskem je v tem tednu potekalo več ekumenskih molitev in srečanj. Na našem radiu pa smo gostili predstavnika iz Nemčije in Nizozemske, ki sta nam približala ekumenska prizadevanja v Evropi.

V nekaterih evropskih državah za razliko od Slovenije, ki je tradicionalno katoliška, živijo in sodelujejo člani različnih Cerkva. Takšen primer je Nemčija, kjer še posebej od drugega vatikanskega zbora naprej dejavno sodelujejo evangeličani in katoličani. Skupaj poskušajo odgovarjati na izzive sodobne družbe. Koordinator več kot 120 gibanj in skupnosti iz Nemčije, Švice in Avstrije Gerhard Pross je med obiskom v Sloveniji povedal, da si gibanja že nekaj let dejavno prizadevajo za to, da bi Evropi povrnili njeno krščansko dušo. „Pri tem nas čaka še veliko dela. Najprej med različnimi cerkvami in skupnostmi. Hkrati pa z veseljem ugotavljamo, da kristjani prinašamo nov pogled na združeno Evropo. Naše prizadevanje za združeno Evropo ni zgolj na neki duhovni ravni ali le na ravni želja, ampak smo oblikovali sedem DA, sedem konkretnih odločitev, na katerih temelji naše sodelovanje in sicer: DA življenju, Da družini, Da skupnemu gospodarstvu."

Sodelovanje med cerkvami je vse bolj dejavno tudi na Nizozemskem, čeprav v preteklosti ni bilo tako. Vsa družba je bila jasno razdeljena na katoliško in protestantsko. Prav danes je naš radio obiskal nizozemski veleposlanik v Sloveniji Johannes Douma, ki je povedal, da pri njih obstaja pristno sodelovanje med voditelji cerkva, pa tudi med samimi verniki. Tako na primer katoliški škof piše uvodnik za protestantski tednik. „Danes, v post krščanski družbi, kot jo imenujejo nekateri, se vedno bolj zavedamo, da moramo kristjani različnih denominacij delovati skupaj. To je za družbo tudi bolj sprejemljivo, saj namesto ločenih vernikov, vidi zedinjene kristjane. To se vidi tudi v politiki, kjer lažje sodelujejo med seboj katoliške in protestantske stranke.“ Tako lahko kristjani različnih tradicij in cerkva po prepričanju mnogih damo svoj prispevek za prihodnost Evrope, ki bo temeljila na krščanskih vrednotah.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.