Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Predsednik vlade in SDS Janez Janša (foto: ARO)
Predsednik vlade in SDS Janez Janša

Janša bo odziv na morebitne "iracionalne odločitve" predstavil v četrtek

Slovenija | 23.01.2013, 21:24

Premier Janez Janša bo v četrtek predstavil svoje stališče, "če bodo danes nekateri sprejeli iracionalne odločitve". To je pred svetom stranke DL, na katerem bo ta odločala o izstopu iz koalicije, povedal na novinarski konferenci v okviru vladnega obiska notranjsko-kraške regije. Dodal je, da od DL niso dobili nobenega sporočila. Glede današnje stavke javnega sektorja pa dodal, da ni dvoma, da je stavka ustavna pravica, vendar je z njo nekaj težav.

Janša je ob tem povedal, da kljub nekaterim ultimatom, izrečenim v javnosti, ne on kot predsednik vlade ne SDS nista dobila od DL nobenega dopisa, predloga ali uradnega sporočila, "zato se nismo uradno imeli na kaj odzvati". Kot je poudaril, pa se ne on in ne SDS ne nameravajo odzivati na objave zapisov z novinarskih konferenc.

"Do danes nismo dobili nobenega predloga in nobene formalne zahteve," je dejal Janša. Niti DL ali njen predsednik Gregor Virant po besedah Janše nista čutila potrebe po tem, da bi pred najavljanjem radikalnih potez opravila "vsaj eno minuto razgovora" s koalicijskimi partnerji in tudi z njim kot predsednikom vlade. Prav tako DL ni čutila potrebe, da bi se z Janšo pogovorila njena poslanska skupina. "Še nikoli se v tej državi ni zgodilo, da bi neka stranka izstopala iz koalicija brez tega, da bi bila vsaj pripravljena poslušati tudi drugo plat."

Hipotetičnih stvari tako, kot je dejal, ne komentira, prav tako ni želel širše komentirati torkovega sestanka koalicijskih strank. Je pa povedal, da je poskušal na sestanku koalicijskim partnerjem "razložiti posledice, ki jih lahko povzroči daljša politična nestabilnost v tej državi zaradi tega, ker se ruši ta vlada in koalicija".

Prav tako je Janša na sestanku slišal za, kot se je izrazil, motive za ravnanje predsednika DeSUS Karla Erjavca. "Tu je treba priznati vsaj iskrenost," je dejal premier in pojasnil, da gre za "izboljševanje njegove pozicije v konkurenčnem boju na kongresu njegove stranke". "V prihodnjih tednih me bo verjetno predsednik DeSUS pripravljen tudi obsoditi na smrtno kazen, če mu bo to pomagalo, da bi bil ponovno izvoljen na kongresu. In seveda naslednji dan ponuditi sodelovanje."

Je pa to po besedah premiera naletelo na odziv v Erjavčevi stranki, saj je Janša danes prejel obvestilo o odstopu državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Ljuba Jasniča. "Del motivov za današnja dogajanja so torej tudi notranji strankarski boji nekaterih strank vladne koalicije in žal so talec teh bojev dolgoročni vitalni interesi te države," je še poudaril premier Janša.

Janša: Znižanje mase za plače javnih uslužbencev mogoče brez drastičnega odpuščanja ali nižanja plač

Premier Janez Janša je na novinarski konferenci ob obisku vlade v notranjsko-kraški regiji dejal, da je mogoče doseči petodstotno znižanje mase za plače javnih uslužbencev brez drastičnega odpuščanja ali nižanja plač. Dodal je, da ni dvoma, da je stavka ustavna pravica, vendar je z današnjo stavko javnega sektorja nekaj težav.

Po vsebinski plati današnja stavka ni potrebna, je ocenil premier. Spomnil je, da je vlada imenovala pogajalsko skupino, ki se je pripravljena pogajati o tem, kako doseči proračunski cilj petodstotnega znižanja mase za plače. Ta cilj pa je po njegovem mnenju v zelo veliki meri mogoče doseči na mehak način.

Kot je poudaril, so razmere v javnem sektorju različne, zato tudi ni mogoče najti enotne rešitve za vse uslužbence. Prav zato so se tudi dogovorili, da bo vsak, ki je odgovoren za določeno področje v javnem sektorju, skupaj s socialnimi partnerji intenzivno iskal možne rezerve, da se ta cilj doseže.

Glede zahteve sindikatov javnega sektorja, da se pogajajo tudi o masi za plače in ne samo o načinu znižanja teh sredstev, pa je Janša dejal, da ni v pristojnosti vlade, da spreminja številko, ki jo je potrdil parlament. "Ni mogoče odpirati razprave o rebalansu proračuna, ki smo ga komaj sprejeli," je poudaril.

Tudi če bi bile gospodarske razmere popolnoma normalne, bi bili po besedah premiera ob koncu leta lahko vsi veseli, če bi bile proračunske številke tako na prihodkovni kot na odhodkovni strani dejansko takšne, kot so zapisane, in ne slabše.

Zahteve, da se masa sredstev za plače poviša na začetku proračunskega leta, ko se je proračun začel komaj uveljavljati, so po premierovih besedah zato "popolnoma nerealne". To bi sindikati morali razumeti, je opozoril.

Druga težava v zvezi z današnjo stavko pa je po njegovih besedah v tem, da stavka pomemben del javnega sektorja, vendar je na drugi strani zato prizadetih še desetkrat več ljudi, ki niso nič krivi.

V Sloveniji obstaja zakonodaja, ki govori o tem, kako se v določenih delih javnega sektorja lahko stavka. "Gre za to, da nedolžni državljanke in državljani niso preveč prizadeti," je pojasnil in izpostavil današnjo stavko v šolstvu. Ta po njegovem mnenju na primer ne bi smela potekati tako, da 100.000 otrok ostane doma in je to problem za starše in za delodajalce teh staršev, nazadnje pa tudi za slovensko ekonomijo. V bodoče bo moral sindikat v takšnih primerih poskrbeti vsaj za varstvo, je poudaril Janša.

V Sloveniji danes poteka tretja splošna stavka javnega sektorja, ki se ji je pridružilo 100.000 javnih uslužbencev. Stavko so pospremili tudi protestni shodi. Sindikati so stavko napovedali predvsem zaradi predvidenega znižanja mase za plače, kar bi pomenilo tudi odpuščanje zaposlenih. Pogajanja o stavkovnih zahtevah so zastala že pred stavko.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.