Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Koncert skupine Eroika (foto: ARO)
Koncert skupine Eroika

FOTO: Bled je gostil mini počitnice Radia Ognjišče

Radijski utrip | 25.11.2012, 11:30

S sobotnim koncertom Eroike so mini počitnice Radia Ognjišče na Bledu doživele svoj vrh. Presenečenje, ki ga naši poslušalci in prijatelji niso pričakovali je doseglo svoj namen. Skupina Eroika je navdušila s svojim glasom in preprostostjo, saj so Matjaž, Aljaž in Metod z veseljem odgovarjali tudi na vprašanja počitnikarjev.

Mini počitnice v hotelu Golf na Bledu smo v petek začeli s sveto mašo in z njo v nedeljo dopoldne počitnice tudi sklenili. Za dobro voljo približno 200 prijateljev in poslušalcev iz cele Slovenije smo skrbeli Franci, Jure, Urša, Mirjam, Mateja, Lidija, Sonja, Izidor in Alen. Danes lahko z gotovostjo trdimo, da so tudi druge mini počitnice uspele več kot odlično. Presenečenja so se tako nadaljevala tudi ta konec tedna in bodo svoj vrh dosegla z rojstnim dnem Radi Ognjišče v sredo, 28. novembra s slovesno sveto mašo v Zavodu sv. Stanislava.

Veseli prišli in tudi odšli …

Glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak je ob začetku srečanja dejal, da tako veliko število udeležencev potrjuje, da je radiu res zaupajo. „Veseli me, da nadaljujemo s presenečenji v sklopu našega praznovanja rojstnega dne,“ je dejal msgr. Trstenjak.

Marsikomu so bile poletne počitnice z Radiem Ognjišče nedosegljive zaradi različnih razlogov. Mnogi so želeli z Radiem Ognjišče počitnikovati v Sloveniji in tako smo se že drugič odločili skupaj s počitnikarji spoznavati našo domovino na mini počitnicah. Lani smo bili v Olimju, letos pa nas je gostil Bled.

 

 

Radijci smo v petek popoldne v recepciji hotela Golf sprejemali naše počitnikarje. Objemi, stiski rok in lepe besede so bile zelo lep uvod v tridnevno bivanje. Mnogi so kar takoj poskusili, kakšna je voda v bazenu, spet drugi so se odpravili do Blejskega jezera. „To je res raj pod Triglavom,“ je ob prihodu v hotel povedala poslušalca Marija iz Prlekije. Uvod v mini počitnice je bila sveta maša v dvorani hotela Golf iz katere je čudovit pogled na blejski grad in jezero. Msgr. Franci Trstenjak se je zahvalil vsem, ki so prišli na počitnice ter jih povabil, da naj bodo ves konec tedna veseli in naj to veselje podelijo s svojimi prijatelji in nasploh vsemi, ki jih bodo srečali.

Tudi sobota se je začela s sveto mašo, po njej je bilo predavanje zdravnice Barbare Hrovatin iz Fidimeda, nato pa si je vsak oblikoval dan kot si je sam želel. Večer pa je vse počitnikarje čakal koncert, ki pa je bil „Presenečenje“. Vse so navdušili člani skupine Eroika.

Radijci in Eroika
Radijci in Eroika © ARO

Image 9702
Blejski grad © Alen Salihović

Image 9719
Razposajena radijska ekipa © ARO

Otroci na mini počitnicah
Otroci na mini počitnicah © Alen Salihović

Zdravnica Barbara Hrovatin
Zdravnica Barbara Hrovatin © Alen Salihović

S sveto mašo so se začele mini počitnice
S sveto mašo so se začele mini počitnice © ARO

Veseli obrazi
Veseli obrazi © Alen Salihović

Veseli obrazi ob srečanju z radijci
Veseli obrazi ob srečanju z radijci © Alen Salihović

Radijci: Želimo vam, da se vam ti trije dnevi globoko vtisnejo v spomin

Na Bledu človek ponovi Prešernov vzklik: Podoba raja!, spomin pa hitro prikliče na plano Avsenikovo vižo, v kateri slišimo besede: „Otoček sredi jezera, gori pa cerkvica, na sivi skali grad stoji, Bled v soncu ves žari. Z otoka poje stari zvon: Bim bam bim bam bim bom, na Kranjskem lepš’ga kraja ni, hej, Bled, prekrasen si.“

„Želimo vam, da se vam ti trije dnevi globoko vtisnejo v spomin, saj se, morda celo prvič, nahajate v enem izmed starejših in najlepših turističnih krajev v raju pod Triglavom. Ker ste na Bledu, ste na nadmorski višini 504 m in to sredi razgibane, ledeniško preoblikovane pokrajine, na prehodu iz Radovljiške kotline v vzhodno vznožje Julijskih Alp,“ smo radijci zapisali vsem počitnikarjem in prijateljem.

Pod svoje okrilje nas je sprejel hotel Golf, ki na dlani pred seboj ponuja Blejsko jezero z otokom in cerkvico Marije Kraljice, blejski grad in župnijsko cerkev sv. Martina.

S sveto mašo so se začele mini počitnice
S sveto mašo so se začele mini počitnice © Alen Salihović

Blejsko jezero je čudovito v vsakem letnem času

Če se boste odpravili na sprehod okoli jezera, si boste med potjo lahko ogledali mestni del z nakupovalnim središčem in Zdraviliškim parkom, Grajsko kopališče, Malo Zako z veslaškim centrom in kipom čolnarja, Veliko Zako, kopališče Mlino in drugo. Po informacijah naj bi trajal sprehod okoli jezera eno uro.

Blejski grad

Do gradu se lahko odpravimo peš z različnih smeri ali pa pridemo z avtom ter parkiramo v neposredni bližini gradu. Razen za začetni del gradu, ki že ponuja pogled na jezero in mestni del Bleda, je potrebno plačati vstopnino.

Z vstopnino dobimo dostop v vse dele gradu, odprte za ogled, kot so grajska tiskarna, vinska klet, kapelica, muzej itd. Z gradu se ponuja prelep razgled na jezero. Odpiralni čas od 8.00 do 18.00.

Blejski otok

O nastanku Blejskega jezera govori več legend, sicer pa je jezero ledeniškega izvora. Sedanja baročna cerkev Marije Kraljice je bila sezidana leta 1698 ob uporabi starejšega zidovja. Kdor pozvoni z zvonom želja, počasti blaženo Devico in se mu izpolni želja, ki jo ima, ko pozvanja. Iz 17. stoletja je znamenito južno stopnišče, ki šteje skoraj sto stopnic. Otok so obiskovali številni romarji, ki so navadno prespali v prostorih proštije, velike nadstropne zgradbe tik ob cerkvi. V času 1721 so dogradili novo stavbo – mežnarijo, ki stoji ob glavnem stopnišču pod proštijo. Na otoku za cerkvijo stoji tudi manjša pribrežna stavba, imenovana Puščavica. Za cerkvijo je tudi kamnito stopnišče, po katerem se spustimo do severne obale otoka, kjer je v kamnito brežino vkopana kapelica Lurške Matere Božje. Cerkev in vse drugo si je mogoče ogledati od 9.00 do 16.00. Pletna čaka pod hotelom Park in pri restavraciji Prešeren.

Bled
Bled © www.sava-hotels-resorts.com

Župnijska cerkev sv. Martina

Sedanja neogotska cerkev, posvečena sv. Martinu, je bila zgrajena l. 1905 na kraju prejšnje gotske iz 15. st., medtem ko je bila prva kapela postavljena tu že pred letom 1000. Cerkev je poslikal s freskami akademski slikar Slavko Pengov med letoma 1932 in 1937. Ohranjeno obzidje iz 15. st. spominja na dobo turških vpadov v naše kraje.

Kako smo mini počitnice preživeli lani v Termah Olimia si oglejte TUKAJ.

Radijski utrip, Radijske počitnice
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...